Unge  naturtalenter

Foto: Sigrunn Sellgren

Her skal den neste Lars Monsen, Cecilies Skog eller Jens Kvernmo skapes!

DNT ung gjentar suksessen med det eksklusive tilbudet for ungdom mellom 15 og 19 år, Unge Naturtalenter, som er et lederutviklingsprogram i friluftsliv! 15 ungdommer fra hele fylket får muligheten til å delta i et program som går igjennom skoleåret 2022/-23 hvor de lærer om ulike typer friluftsliv og turlederrollen. Prosjektet vektlegger personlig vekst og inspirerer til friluftsaktivitet. Deltakerne går fra scratch til å bli utdannede turledere i DNTs turlederstige, med erfaring fra et bredt spekter av ulikt friluftsliv og opplevelser de vil huske resten av livet. Unge naturtalenter har oppstart høsten 2022 og er gratis for deg som kommer gjennom nåløyet og blir deltaker! Ingen forkunnskaper innen friluftsliv er nødvendig, vi ser etter motivasjon fremfor erfaring.

Bli med på ungenaturtalenter du også!

Hva sitter du igjen med etter Unge Naturtalenter?

  • En rekke flotte naturopplevelser og et hav av friluftsferdigheter
  • Et solid innblikk i allsidig friluftsliv
  • Nye venner for livet
  • Personlig vekst og lederegenskaper
  • Mange ulike sertifiseringer og kurs innenfor DNT og andre organisasjoner
  • Du er selvstendig og trygg i norsk natur
  • På slutten av året blir du invitert til en nasjonal samling med andre unge naturtalenter fra hele landet


Ved deltakelse i Unge Naturtalenter får du være med på en rekke samlinger fra september 2022 til august 2023. Samlingene har ulike temaer og legges til helger og ettermiddag/kveldstid i ukedagene. Forventet tidsbruk er ca. 9 helger + 5 kvelder + 5 feriedager i sommerferien.

Programmet inneholder alt fra "ferskingkurs" hvor man lærer basisferdigheter som orientering, bål og bekledning, til mer spesialiserte kurs som "grunnkurs havkajakk" hvor man lærer alt som skal til for å ferdes langs kysten i kajakker over flere dager. Vi skal også lære om ferdsel i vinterfjellet og om det å være turleder i DNT.

Målet med Unge Naturtalenter er at du skal åpne øynene for alt friluftslivet og Den Norske Turistforeningen har å by på gjennom et morsomt, spennende og lærerikt opplegg!

Å gjennomføre programmet på egenhånd ville kostet mange tusen kroner, men de som kommer igjennom nåløyet og får plass på programmet alt gratis.


Foto: Nils Christian Helset Sellgren, DNTung Trøndelag

Vi syns det er veldig positivt at Trondhjem Turistforening gjennom sitt program på Unge Naturtalenter i Trøndelag skal stimulere til økt friluftsaktivitet i nærmiljøet og utdanne talenter som kan spre sin kunnskap og inspirere andre unge. Vi heier på unge talenter i Midt-Norge, og bidrar med 50.000 kr i dette prosjektet for at de skal nå sine mål, utaler områdeansvarlig i Samfunnsutbytte, Jeanette Buseth Molnes

Prosjektet unge Naturtalenter i Trondheim, støttes av Trondheim kommune.

Søknadsinformasjon

For å søke opptak til Unge Naturtalenter, må du være bosatt i Trøndelag og være mellom 15 og 19 år gammel. Ingen forkunnskaper innen friluftsliv er nødvendig, vi ser etter motivasjon fremfor erfaring! Vi håper på mange forskjellige søknader, og ønsker å sette sammen en gruppe med mange ulike egenskaper.

Når du går inn i søknadsskjemaet via den røde knappen under ønsker vi at du får frem hvorfor du søker. Svar på spørsmålene slik at vi får et solid inntrykk av deg.

Søknadsfristen er 16. september

Helgen 17.-18. september gjennomfører vi oppstarts-helg. Denne helgen går vi igjennom DNT sitt ferskingkurs og alle søkere er invitert til å bli med her. Så hold av helgen med en gang du søker. På denne helgen kommer vi til å gi omfattende informasjon om programmet, alt fra hvilke datoer vi skal på tur til hva utstyr vi anbefaler å bruke.

I DNT sitt ferskingkurset lærer man om basisferdigheter i friluftsliv, som bål, orientering, bekledning, pakking, allemannsretten etc. Her blir det også inngående informasjon om Unge Naturtalenter, innhold og forventninger.

Etter denne helgen vil de mest aktuelle kandidatene få tilbud om plass i Unge Naturtalenter. Uttaket baserer seg på søknaden og en en-til-en samtale som vi gjennomfører i løpet av oppstartshelgen.

De som kommer igjennom nåløyet og blir plukket ut til unge naturtalenter, er da klare for turer, kurs, samlinger og all den moroa som programmet har å by på! De som dessverre ikke får plass på programmet, får tilbud om å være med på gratis grunnleggende turlederkurs senere. Da får man god kjennskap til DNT ung gruppene, og man blir da godt rustet til evt å søke unge naturtalenter til neste år. Vi har plass til alle :)

Spørsmål? Ta kontakt med Hugo Furnes på mail, hugo.furnes@dnt.no eller tlf. 414 95 753

Foto: Fredrik A. Kaada

Intervju med tidligere UN deltakere

Navn: Tale Langstrømpe Tvert Idmot Selvig
Alder: 17
Skole: Trondheim katedralskole


Hvorfor valgte du å bli med på unge naturtalener?

Jeg ble engasjert i natur og turmiljøet i Trondheim etter å ha vert campleder i 2 år. Siden jeg allerede var campleder, var det ganske naturlig for meg å tenke det nødvendig å utvikle turegenskapene mine. Unge naturtalenter ga meg mulighet til å få all erfaringen og kursingen jeg trengte (og ville ha) på kun et år. Dessuten viste jeg av erfaring at turledere er flotte mennesker og var veldig ivrig på å bli kjent med flere.


Hva føler du at du har lært ved å være med på unge naturtalenter?

Jeg har utviklet ferdigheter i naturen som gjør meg trygg på mine valg som turleder. Mer konkret har jeg lært å padle kano, bygge iglo, sove under åpen himmel, tåle å være kald, tenne bål, lese kart, klatring (brattkort), førstehjelp, masse vis av leker (spesielt hi ha ho), samarbeid og lederegenskaper.


Anbefaler du andre å bli med på unge naturtalenter, i så fall hvorfor?

Erfaringen man får av å være med på unge naturtalenter er erfaring man kan ta med seg resten av livet.

Uten om all erfaringen, er UN en fin start for deg som vil engasjere deg i natur. For ikke å snakke om alle de vidunderlige menneskene man møter på som turleder!Tentativt årshjul UN 2023 Trondheim

16. Sept: Søknadsfrist

17. - 18. Sept: Introsamling med ferskingkurs på Rønningen

26. Sept: Foresatte og deltaker felles infomøte

28. Sept: DNT ambassadørkurs på TT brygga med Pizza

30. Sept - 01. Okt: Grunnleggende turlederkurs på Græsli

7. - 9. Okt: Kanohelg på Selbusjøen

11. - 13. Nov: Brattkortkurs-helg i Stjørdal

18. Jan: Fjellski intro på Vassfjellet

3. - 5. Feb: Skredhelg i Stordalen

Feb (dato kommer): Turledersamling i DNT ung

23. - 26. Feb: Vinterekspedisjon med hytte til hytte og snøhuleovernatting på Dovrefjell

18. - 19. mars: Bålmat, stjernekikking og uteovernatting i Bymarka

22.-23. Apr: Førstehjelpshelg på Bjørneggen

26.-29. Mai: Nasjonal unge naturtalenter-samling med grunnkurs havkajakk i Oslofjorden

5.-9. Juli: Sommerturlederkurs i Trøndelag