Stor eller liten Trekant i Roltdalen Nasjonalpark

Schulzhytta i fugleperspektiv.
Schulzhytta i fugleperspektiv. Foto: Tine Nestvold
Storerikvollen.
Storerikvollen. Foto: Jonny Remmereit
Ramsjøhytta.
Ramsjøhytta. Foto: Odd Harald Eriksen
Schulzhytta i Roltdalen
Schulzhytta i Roltdalen Foto: Tine Nestvold

Roltdalen og Skarvan Nasjonalpark bærer sitt vern med rette. Denne rundturen byr på kulturhistoriske fotefar og går i et vakkert trøndersk landskap. Med start og avslutning i Stordalen i Meråker legger vi her opp til en firedagers tur som byr på nasjonalparkens kulturarv hvor vi også får med oss Schulzhytta, Ramsjøhytta og Storerikvollen. 

Turen

Ruta over til Schulzhytta går om gamle Litlefjellet gruve, framover høgfjellet og tar ned gjennom de øvre deler av Roltdalen. Hytta ligger godt til nede i dette natur- og kulturlandskapet, urørt av veger, kraftutbygging og andre større moderne tekniske inngrep. Hytta drives nå som selvbetjent hytte med vert.

Turen til den selvbetjente Ramsjøhytta er en lett tur. De spreke kan ta turen over Saufjellet og Ramfjellet på nordsida eller Fongen på sørsida av dalen. Turen over Fongen tas opp fra dalen og opp på ryggen øst for Litlfongen og ryggen til topps. Nedturen kan legges ned ryggen til Ramskardet eller sørøstover fra toppen innunder Fongskaftet fram mot Fongtrøa og ned i dalen sørvest for Ramsjøen.

Neste dagetappe går til den betjente turisthytta Storerikvollen. Turen går om Skarpdalen, fram gjennom dalen til Sjursvollen og etter den gamle setervegen til hytta.

Turen tilbake til Bjørneggen tar 8 timer og går i variert og lettgått terreng. Det anbefales en første rast på turen ved Sandtjønna. Her er det fin ”syden”-sandstrand, men vannet holder nok ikke samme temperatur som ved sørligere breddegrader. Vanntilførselen til tjønna er stort sett kaldt kildevann, men kan gi en forfriskende avkjøling. På slutten av turen går det lett ned gjennom det åpne skogsterrenget i Hårrådalen.

Adkomst

Du kommer deg lettest hit ved å ta ettermiddagsbuss til Meråker og drosje opp til selvbetjeningshytta Bjørneggen, eller ved å kjøre bil helt inn. Vi drar inn til hytta om kvelden, så kommer vi oss av gårde i god tid på første dagsetappe.