Om hyttene

Trondhjems Turistforenings hytter er kjent for sin uformelle og koselige stemning. På de betjente hyttene ønsker trivelig vertskap velkommen med treretters middag og gode samtaler med andre fjellfolk rundt peisbålet. På de selv- og ubetjente hyttene er det ekstra sosialt når man samarbeider med andre gjester om å hente vann, fyre i ovnen, lage mat og vaske opp.

Gjevilvasshytta - betjent hytte
Gjevilvasshytta - betjent hytte
Græslihytta - selvbetjent hytte
Græslihytta - selvbetjent hytte
Orkelsjøhytta - ubetjent hytte
Orkelsjøhytta - ubetjent hytte

Tre ulike hyttetyper

Ønsker du alt servert eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre hyttetyper med forskjellig betjeningsgrad:

- Ubetjent hytte


Dette er små hytter (5–30 sengeplasser) samt gjerne sikringsbu med ekstraplasser i tillegg. Hyttene er utstyrt med senger og dyner, kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er låst med DNTs standardnøkkel.

- Selvbetjent hytte


Som ubetjent hytte, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er låst med DNTs standardnøkkel og kan ha hyttevakt i sesongene.

Se hvordan du bruker de selv- og ubetjentehyttene her.

- Betjent hytte


Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (ofte trerettersmiddag samt vin/øl-rettigheter) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong.


I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåste buer/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det òg sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. Ei nødbu nært sivilisasjonen blir som regel brukt som «dagshytte» – et sted man hviler, varmer seg og spiser matpakka.

NB! Viktig å huske lakenpose samt  DNT medlemsbeviset ditt  når du overnatter både på betjent, selvbetjente og ubetjente hytter.

​​​​​​​

Hvem kan bruke hyttene?

Alle kan bruke DNTs hytter. Ingen avvises selv om hytta er full. På hytter uten vertskap må minst én i følget være medlem siden DNT-nøkkelen er en medlemsfordel. Noen hytter er tilrettelagt for at du kan ta med hund, andre ikke. På UT.no kan du sjekke hvordan forholdene er på hver enkelt hytte.

Må jeg bestille plass?

Nei, men du kan bestille. I 2022 kan du bestille seng på våre betjente og selvbetjente hytter hvis du skal overnatte. Det er i tillegg alltid plass til de som kommer på "drop in".  Åpningstidene finner du på UT.no.

Er hyttene låst?

De aller fleste av hyttene som ikke har betjening er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg DNT-nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan få nøkkelen mot et depositum på 100 kroner. Merk at enkelte hytter har egne låser som krever spesialnøkkel. Sjekk detaljer for hytta du skal besøke på UT.no.

Hva koster det å bo på hyttene?

Som medlem i DNT får du rabatt på overnatting på alle DNT-hyttene. Medlemmer i DNT ung får halv pris på overnatting, mens medlemmer i Barnas Turlag overnatter gratis på de fleste selvbetjente og ubetjente hyttene, og får ekstra rabatt på betjente hytter.

Se priser her.

Hvordan betaler jeg på hyttene?

På alle de betjente hyttene er det mulig å betale med kort. Man betaler før avreise fra hytta. 

På de selv- og ubetjente hyttene i fjellet ligger det betalingsfullmakter hvor man fyller inn medlems- og kontaktinformasjon. Dette legges i safen på hytta. Etter sommer- og vintersesongen henter vi skjemaene og sender ut faktura enten per post eller mail. 

Når er hyttene åpne?

De selv- og ubetjente hyttene er ofte helårsåpne, med unntak for enkelte som stenger i den kaldeste vinterperioden, samt noen i kalvingsperioden for reinsdyr i mai/juni. Noen hytter stenger også i jaktperioden på høsten.

Enkelte betjente hytter er åpne fra slutten av februar til langt ut i mai, mens de fleste åpner fredag før palmesøndag og stenger igjen 2. påskedag. Fra slutten av juni til midten av september er de aller fleste hyttene åpne.

Mange av de betjente hyttene har selvbetjeningskvarter utenom den betjente sesongen.

Sjekk alltid åpningstidene for de enkelte hyttene på UT.no før du drar på tur!

Kan jeg ta med hund på hyttene?

På TTs hytter er det egne hunderom med bu til hunden. Det er ikke salg av hundemat, men vannskåler og matskåler er på alle hunderom. Hunder har ikke adgang til soverom, oppholdsrom eller spiserom. Dette er blant annet av hensyn til allergikere.

Se oversikt over hytter som er tilrettelagt for hund på UT.no.

I ett med naturen

Hyttene er forsøkt lagt skånsomt i terrenget av estetiske hensyn, ofte i tilknytning til eldre seter
voller hvor det tradisjonelt har vært overnattingsmuligheter. Transport av forsyninger til veiløse hytter begrenses til få turer, ofte vinterstid, for ikke å lage terrengskader. DNTs eget miljøprogram for hyttedrift gir retningslinjer for alt fra behandling av avfall til transport og energiøkonomisering.


Prisliste Proviant

Produkt Pris Stk Pris
Gilde turmat (frysetørret) Bolognes eller Lapskaus 125 kr
Gass (450 gram) 130 kr
Teltplugger 10 pk 220 kr 25
Kakao porsjon/Solbærtoddy 15 kr
Kaffe/Te porsjon 10 kr
Helt brød (Jøldalshytta, Storerikvollen, Nedalshytta og Trollheimshytta) 80 kr
Nugatti porsjon 10 kr
Syltetøy porsjon 10 kr
Leverpostei porsjon 10 kr
Smør porsjon 10 kr
Tørrmelk til 2 dl melk 20 kr
Knekkebrød hel pakke 35 kr
Salt/pepper/Sukker porsjonspakker (3 stk) 5 kr
Fyrstikkeske 15 kr
Havregrøt porsjon 15 kr