Barnas  Favorittturer

Foto: Siri Selnæs

Friluftsliv er veldig godt egnet for hele familien. Naturen er verdens største lekepark. Her er mulighetene uendelige for å finne spennende ting å leke med, være i aktivitet i, og undres over. Det gjelder bare å ha tid til å la seg distrahere. Vi hjelper deg med å finne de beste turene til deg og din familie!


1. Sykkel- og Fottur i Trollheimen

Dette er en variert og opplevelsesrik tur i vakker fjellnatur som passer for både store og små. Vi sykler først langs en gammel setervei inn til trivelige Jøldalshytta. På Jelsetra like ved hytta kan man oppleve tradisjonelt seterliv med geiter og kyr. Neste dag går turen videre på sykkel til foten av Geithetta og videre til fots over fjellet og ned i furuskogen til Trollheimshytta, midt i hjertet av Trollheimen. Tilbaketuren siste dag legger vi gjennom Svartådalen hvor det er fine bademuligheter. Så finner vi igjen syklene og returnerer på to hjul tilbake til parkeringsplassen på Kleva.

Foto: Johan Gimse Holm

2. Rundtur i Barnas Naturverden

Barnas Naturverden er et spennende fjellområde med korte og barnevennlige dagsetapper mellom tre eventyrhytter. Her kan familien ferdes sammen og garantert få opplevelser som vil gjøre et sterkt inntrykk på åpne barnesinn.

På Heverfallssetra kan barna oppleve dyr og tradisjonelt seterliv før turen går til fjells etter godt merka stier mellom tre ubetjente hytter. Hyttene er rekonstruksjoner etter gamle sælehus som pilegrimene brukte til overnatting på vei til Nidaros. Hyttene står ulåst og har enkel standard med åpne ildsted, ljore i taket og liggebenker til å sove på. Dette åpner for innlevelse i en spennende periode i Norges historie som gjør at oppholdet på hyttene får en ekstra dimensjon.

Foto: Julie Maske

3. Barnas paradis Storerikvollen

Storerikvollen ligger på en frodig setervoll, høyt og fritt i bjørkeskogbeltet med vid utsikt utover Esandsjøen og mot Sylmassivet i sør. Det åpne landskapet rundt hytta inviterer til trivelige dagsturer til nærliggende topper.  Esandsjøen med sine flotte sandstrender lokker med et forfriskende bad på godværsdager eller til kanopadling og fiske.

Foto: Geir Horndalen

Adkomst: Bil eller buss til Ås i Tydal. Videre med bil eller buss til P-plass ved Sankåvollen.
Herfra er det 4 km til fots eller med sykkel langs grusvei fram til hytta.

Dagsturer

1. Blåkkåkleppen: Tur til toppen med monstervardene.
2. Bustvalen-monumentet: Tur til minnestøtte for Karoliner-tragedien.
3. Blåhåmmårkleppen og Sandtjønna: Kombinert topp- og badetur
4. Haugvollen: Tur til trivelig seter og badekulp
5. Djupholma: Barnevennlig tur til «luftig» bru ved Essandsjøen

6. Remskleppen: Tur til lav topp med flott utsikt.

7. Padling på Essandsjøen: Storerikvollen leier ut kano og låne rut fiskestenger


4. Kårvatn

På fjellgården Kårvatn i Todalen har man tatt imot gjester helt siden turvirksomheten i Trollheimen ble organisert fra ca. 1890. Den selvbetjente hytta på gården ligger i et flott fjellområde i Vest-Trollheimen med varierte turmuligheter, både for korte turer i nærområdet og lengre topp- og ryggturer.

Foto: Gudmund Kårvatn

Adkomst: Med bil via Todalen, bilvei helt fram til hytta.

Dagsturer

1. Naustådalssetra: Lettgått rundtur via Nauståfossen.
2. Gammelseterdalen: Tur elvelangs med badeplass og fossefall.
3. Storfjellet: Topptur med storslått utsikt.
4. Bjøråskardet: Tur til magisk utsiktspunkt mot Innerdalen og Innerdalsfjellene.

5. Gjevilvasshytta

Gjevilvassdalen er en av Norges vakreste seterdaler med sagnomsuste fjelltopper som Blåhø, Gjevillvasskamman og Okla ruvende like ved. Oppe i lia ovafor Gjevillvatnet ligger Gjevilvasshytta fint til med bilvei helt fram i sommersesongen. Hytta er godt egnet for barnefamilier. Denne delen av Trollheimen er særlig kjent for spennende geologi og planteliv og hytta er et fint utgangspunkt for mange fine turer til ulike turmål

Foto: Jonny Remmereit

Adkomst: Med bil langs E6 til Oppdal, Fv 70 til Festa bru hvor man tar til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Eventuelt kan man ta tog til Oppdal og buss/taxi til hytta.

Dagsturer

1. Raudøra: Sydenstrand med magisk utsikt og gode fiske muigheter  
2. Okla og Høgsnydda: Topptur med følelse av frihet
3. Trollkyrkja ved Langtjørna: Besøk ei spennende fjellhule i 1000 meters høyde.
4. Tyrikvamfjellet: Kjent for sitt rike planteliv.
5. Heimre Gjevillvasskamman: Luftig topptur med noe kliving.
6. Badkulpene og ridderspranget ved Gjørdøla: Spektakulær og innholdsrik vandring.

6. Kjølihytta

Kjølihytta ligger i den sørvestlige delen av rutenettet i Sylan, mot Reitan i Haltdalen og Røros i sør, med Nordpå en god dagsmarsj mot nord. Her er mange fine turmuligheter både nedover i dalen og til topper i nærheten. En tur til gamle Kjøli gruver anbefales når man tar turen hit. Sporene i terrenget er tydelig etter det lille gruvesamfunnet som lå her oppe på 1000 meters høyde.

Adkomst: E6 til Støren, Fv 30 til Ålen. Lettest adkomst fra bomvei mellom Reitan og Tydal, 4 km til hytta.

Adkomst: E6 til Støren, Fv 30 til Ålen. Lettest adkomst fra bomvei mellom Reitan og Tydal, 4 km til hytta.

Dagsturer

1.  Kjøliskarven 1288 moh.
2. Sjokoladetoppen 1226 moh. Kun 2,5 km og små 200 høydemeter unna hytta, men med kanon utsikt!
3. Kjøli gruver:  kuturhistorisk vandring i de gamle gruveområdet
4. Fisketur i Nedre Kjølitjønna

7. Jøldalshytta

Den knappe 5 km lange turen inn til Jøldalshytta til fots eller på sykkel på en gammel setervei er i seg selv en flott opplevelse. Med majestetiske fjell som Svarthetta og Geithetta i synsranda dukker Jøldalshytta opp fint beliggende ved det store og fiskerike Jølvatnet. Området rundt hytta er svært familievennlig og på nabosetra like ved er det god gammeldags seterdrift om sommeren.

Foto: Johan Gimse Holm

Adkomst: Tog til Berkåk, buss ”Nerskogruta” enkelte dager til Flåseter på Nerskogen. Herfra merket sti 12 km over fjellet til hytta. Med egen bil E6 til Berkåk og Fv 700 til Grindal. Også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Ta av til Nerskogen og ta fra Nerskogveien ved skilting til Jøldalshytta. Følg bomvei til p-plass på Kleva. Herfra er det knapt 5 km langs seterveifram til hytta.

Dagsturer

1. Skrikhøa: Lettgått topptur etter merka tursti. 
2. Kanotur på Jølvatnet: Du kan leie kano og fiskeutstyr på hytta
3. Ondusfjellet: Besøk flyvrak fra 2. verdenskrig.
4. Svarthetta: Topptur med storslått utsikt.  
5. Sykkeltur: Innover Jøldalen.
6. Storfossen: ved Øyasetra. Spektakulært med fine bademuligheter.8. Nedalshytta

Nedalshytta ligger som hovedinnfallsport til Sylan fra norsk side.  Hytta egner seg godt for barnefamilier og andre som ønsker å bo fast og utforske de flotte dagsmulighetene i området. For toppturentusiastene er Sylmassivet et eldorado med Storsylen og Storsola som populære turmål. Det er merkede ruter til begge toppene fra Nedalshytta.

Adkomst: Buss fra Trondheim/Stjørdal til Stugudalen. Med bil etter E6 til Stjørdal, Fv 705 til Stugudalen, anleggsvei fram til hytta.

Dagsturer

1. Neaklumpen: Kort tur til topp like ved hytta
2. Fisketur på Nesjøen: Robåt kan leies ved Nesjøen Båtutleie
3. Geitbekken: Tur til badekulper i Nordskardsfjellet
4. Fossen i Ekorråa: 20 meter høy foss med fin rasteplass
5. Storsylen og Storsola: Magiske toppturer i Sylmassivet
6. Bandaklumpen: Ryggvandring med storslått utsikt mot Sylmassivet.

9. Ramsjøhytta

Ramsjøhytta har en praktfull beliggenhet ved Fongenmassivet og er et bindeledd mellom det sentrale Sylanområdet og Fongen-/ Roltdalstraktene. Kort ankomst og mange muligheter gjør dette til en perfekt familiehytte.

Foto: Therese Heimdal

Adkomst: Bil eller buss via Værnes/Hell, Fv 705 til Ås i Tydal, bomvei til Skarpdalen, 4 km til hytta.
Fra Bjørneggen i Meråker er det ca 15 km inn til hytta.

Dagsturer

1. Ettfjellet: 2 km og 250 høydemeter unna hytta.
2. Fisking i Ramsjøen: Her finnes det mange fine fjellørret

3.Lauvåstøten: 988 moh


10. Vassendsetra

Dette er en trivelig selvbetjent tømmerhytte som ligger i det barnevennlige og varierte turområdet mellom Gjevilvasshytta og Bårdsgarden. Vassendsetra er et fint utgangspunkt for turer til topper og fine fiskevann i nærheten.

Adkomst: Med bil langs E6 til Oppdal, Rv 70 til Festa bru hvor man tar av til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Herfra er det 3-4 timer etter merket sti til Vassendsetra. Alternativt kan man gå 1-2 timer fra Bårdsgarden.

Dagsturer

1. Hyttdalen: Fisketur.
2. Håmannshytten: Lett topptur.
3. Holbruna: Rundtur med praktfull utsikt.
4. Okla: Topptur med frihetsfølelse.
5. Gjevilvasskamman: Spektakulær og luftig ryggvandring.11. Orkelsjøhytta

Hytta ligger i åpent fjellterreng­ på setertunet sjøsetra ved Orkelsjøen. Terrenget er meget barnevennlig med spennende geologi og fjellflora. Muligheter for dagstur til Store Orkelhøa. Utmerket fiske i Orkelsjøen, båtutleie på setra. I sesongen kan man få kjøpt tradisjonsrik seterkost på Sjøsetra.

Store Orkelhøa.
Store Orkelhøa. Foto: Asgeir Våg

Adkomst: Tog eller bil til Oppdal eller Fagerhaug. Til fots inn til hytta. Ev. Med sykkel fra Oppdal. Med bil langs E6 til Oppdal, videre bomvei fram til hytta

Dagsturer

1. Fiske i Orkelsjøen.
2. Topptur til Store Orkelhøa.
3. Almannberget.
4. Sykkeltur ved Orkelsjøen.12. Dindalshytta

Dindalshytta er den nordøstligste i det store hyttenettet på Dovrefjell. Hytta ligger i bjørkeskogen i seterdalen opp fra Lønsetgrenda med utsikt opp mot de nordøstligste fjellene på dovrefjellplatået. Hytta er et flott utgangspunkt for dagsturer i dette spennende fjellområdet.

Foto: Anne Jørgensen Bruland

Adkomst: Fra Oppdal er det 20 km med bil eller buss langs Rv 70 til avkjøring fra Lønset. Helårsvei til Blokkhus (parkering). 2,5 km langs traktorvei til hytta.

Dagsturer

1. Sykkeltur innover setervegen
2. Topptur til Gråfjellet, 1493 moh.
3. Topptur til Brattskarven, 1569 moh.
4. Til Topps på Svartdalskollen, 1777 moh.

13. Bårdsgarden

Selvbetjeningskvarteret utgjør en del av hovedhuset på fjellgården Bårdsgarden i Storlidalen. Dette er et fint utgangspunkt for større eller mindre rundturer og toppturer i Trollheimen. Bårdsgården egner seg spesielt godt for barnefamilier der Angardsvatnet og Tovatna med fine sandstrender er lett tilgjengelige med sykkel eller barnevogn.

Foto: Stig Bakke

Adkomst: Tog til Oppdal, buss til Lønset og taxi inn til gården. Med bil langs E6 til Oppdal, videre etter Rv 70 til Lønset, ta av til Bårdsgarden, bilvei helt fram.

For mer info: www.baardsgarden.no

Dagsturer

1. Setertur og gamle fangstgroper: Tur om Vassendsetra.
2. Jettegryter ved Tovassveien: Fin sykkeltur med bade- og fiskemuligheter.
3. Okla: Tur til nærmeste høye fjelltopp.
4.Høa: T-merket sti hele veien til toppen
5. Hyttdalen: Fisketur, gjerne med familien.ANDRE  TYPER  TUR  DU  KAN  LIKE:

Her har vi funnet fram til en rekke ulike dagsturer du kan gjøre med ei av turisthyttene som basecamp.

Vi har satt sammen forslag på 4 turer som tar deg til toppen av et par nærliggende fjell om gangen. Enten som en dags-tur eller 2-3 dagers utflutkt.

Her finner du turopplegg som tar deg med på fantastiske reiser runt i midt-norges natur i løpet av flere dager, med turisthyttene som start- og slutt-punkt for hver etappe

Tips til hvordan du kan bruke en av ferieukene til å gå en av landets ypperst langturer.