Fantastiske fjellopplevelser fra Jøldalshytta

Jøldalshytta har 92 sengeplasser, og er lett tilgjengelig til fots eller på sykkel.
Jøldalshytta har 92 sengeplasser, og er lett tilgjengelig til fots eller på sykkel. Foto: Marius Dalseg

Jøldalen i Trollheimen er hjem til mange skatter og naturopplevelser, som det er vel verdt å bruke tid på i ferien. Med majestetiske fjell som Svarthetta og Geithetta i horisonten, ligger Jøldalshytta vakkert til ved det store og fiskerike Jølvatnet. Nå har vi samlet de fineste fjellturene fra Jøldalshytta i en liste.

Jøldalshytta er en av de tre betjente turisthyttene i den populære turklassikeren "Trekanten i Trollheimen". Området rundt hytta har flotte turmuligheter, og like ved ligger den idylliske Jelsetra som har tradisjonell seterdrift i sommersesongen. Fredag den 17. Juni 2022 åpnet de betjente hyttene til Trondhjems turistforening for sommeren, og vertsskapet på Jøldalshytta er klare for en ny sesong i fjellet.

Vert Karl O. Mærk er klar for sesongen.
Vert Karl O. Mærk er klar for sesongen. Foto: Marius Dalseg

I år kan du velge om du vil forhåndsbestille plass eller komme på drop in besøk på våre hytter. Jøldashytta er en flott plass å ha en base i sommer, hvor du blir servert deilig lokalmat av det varme vertskapet, og kan nyte det gode fjellivet med en ny dagstur hver dag. Du kan for eksempel ta med deg fiskestanga, låne en kano på hytta, og padle rundt Jølvatnet i fredfull idyll. Neste dag kan du oppdage rester av et flyvrak fra 2. verdenskrig, kombinert med en topptur til Ondusfjellet på 965 moh.


Vil man ha en skikkelig utfordring, kan man smøre med seg matpakke fra frokostbuffeten på Jøldalshytta, og bestige Trollhetta på 1594 moh. Turen fra hytta til østtoppen er på 10 km en veg, og går langs merka sti. Turen tilbake til Jøldalshytta følger samme sti ned igjen, men vardinga fortsetter bratt over de to andre og høyere toppene. Denne dagsturen byr på dramatiske kulisser, og en luftig trasé mellom tre topper. Utsikten er vid fra det store topplatået. For dem som tør, gå forsiktig fram til kanten mot Svartådalen og Trolløyet.

Fra toppen av Trollhetta.
Fra toppen av Trollhetta. Foto: Sveinung Helgheim

Det har blitt lansert en ny funksjon i UT-appen og på nettsiden, der anbefalte turmål, steder og hytter ble samlet i lister. Disse er til turinspirasjon, eller for ulike konkurranser i området. Sjekk ut denne lista med flere spennende dagsturer fra hytta.


Ikke gå glipp av de fantastiske opplevelsene en hytteferie har å by på. Våre betjente hytter er kjent for sin uformelle og koselige stemning, med trivelig vertsskap som ønsker velkommen med treretters middag og gode samtaler med andre fjellfolk rundt peisbålet. Logg inn i UT og planlegg din neste hyttetur!


Endelig framme ved Jøldalshytta!
Endelig framme ved Jøldalshytta! Foto: Marius Dalseg

Skrevet av Tess Hartogh HeijsSlik gjør du det i UT-appen

1. Før turen kan du sjekke UT.no eller UT-appen for å se om det er noen turer og turmål som frister. Bruk UT som et planleggingsverktøy som gir deg informasjon over turmulighetene.

2. Ta med deg telefonen din på tur og bruk gjerne UT-appen underveis for å sjekke kartet eller finne informasjon om turen du er på.

3. Når du har kommet frem til turmålet ditt kan du åpne UT-appen og trykke på hytta eller stedet du er på.

4. På alle steder og hytter i appen vil det være en knapp som heter "SjekkUT". Trykk på denne for å registrere besøket ditt. OBS, du må være nærmere enn 75 meter for å kunne registrere et besøk.

5. Etter at besøket er registrert kan du skrive i gjesteboka og dele turopplevelsen din med andre brukere av UT.

6. Til slutt kan du skryte litt av deg selv, nyte resten av turen og drømme om neste turmål :)

Les mer om hvordan du kan finne nye turmål her. ​​​​​​​Skrevet av Janne Tegnander 21. juni 2022