Derfor bør du bruke  ei  ferieuke  på  disse  ekspedisjonsturene

Fra SignaTur Trollheimen.
Fra SignaTur Trollheimen. Foto: Marius Dalseg

Både «Norge på tvers» og «Signatur Trollheimen» står på DNTs offisielle liste over landets ypperste langturer. – Turen er forskjellig fra gang til gang, men alltid full av opplevelser, sier TTs erfarne turleder Tove Eivindsen, som har gått «Norge på tvers» hele fem ganger.


NORGE PÅ TVERS, 7 DAGER, 120 KM

«Norge på tvers» byr på en unik ekspedisjonsopplevelse som vil gi deg minner for livet. Turen går etter den offisielle «Norge på tvers»-ruta, langs 63º nord, helt fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal. Her følger du turistforeningens merkede ruter og overnatter på betjente- og selvbetjente hytter. Turen er krevende, men du slipper å bære telt, sovepose og mat.

Derfor bør du gå denne turen

Tove Eivindsen er en av TTs erfarne turledere som selv bruker langturer i fjellet som et kjærkomment avbrekk i hverdagen og som kilde til fine naturopplevelser. Hun har gått «Norge på tvers» fem ganger, både med telt og med «hyttepakke», og både alene og sammen med gruppe. Vi har tatt en prat med vår turekspert for å få vite litt om hvorfor hun er så hekta på akkurat denne turen.

Tove Eivindsen.
Tove Eivindsen. Foto: Geir Horndalen
Foto: Geir Horndalen

Hva er det beste med denne turen?
- Turen er forskjellig fra gang til gang, men alltid full av opplevelser. Så det beste med turen vil jeg si er selve variasjonen. Dessuten er det er jo litt artig å krysse landet vårt, selv om det riktig nok er ganske smalt akkurat her.

Hva vil du si er høydepunktene på turen?
- I løpet av ei uke får man med seg både reinbeitedistrikt, setervoller, nasjonalpark og spor etter kvernsteinuttak. Folk har hatt tilhold og levebrød i disse områdene i uminnelige tider, og det har preget og preger fremdeles landskapet. Spesielt Roltdalen er alltid et høydepunkt! Det samme er de mange kvernsteinbruddene som var en veldig viktig næring for Selbu i tidligere tider.

Hvem passer turen for?
- Turen passer for alle som er i god nok fysiske form til å gå flere dager i strekk i fjellet. Hvis man velger å bruke turisthyttene trenger man ikke å gå med så tung sekk så da blir dette en overkommelig tur for mange. Det er tilrettelagt for hund på hyttene, men husk at dette er beiteområder for både husdyr og rein!

Dagsetappene er slik:
Dag 1: Stjørdal – Kvitfjellhytta, 31 km
Dag 2: Kvitfjellhytta – Prestøyhytta, 12 km
Dag 3: Prestøyhytta – Schulzhytta, 16 km
Dag 4: Schulzhytta – Ramsjøhytta, 16 km
Dag 5: Ramsjøhytta – Storerikvollen, 18 km
Dag 6: Storerikvollen – Nedalshytta, 22 km
Dag 7: Nedalshytta – Svenskegrensa/mål, 5 km
(eventuelt videre til Stugudal, totalt 23 km)

Turen kan også gås motsatt vei; fra fjell til fjord. Detaljerte dagsbeskrivelser finner du på: www.norgepatvers.no

Adkomst:
Tog til Trondheim og videre til Stjørdal/Værnes eller fly til Værnes. Retur: Buss fra Stugudal til Værnes/Trondheim. www.177.no

BESTILL PASS! Du kan bestille turen på www.norgepatvers.noSIGNATUR TROLLHEIMEN, 7 DAGER, 151 KM

Blant nisser og troll i den trønderske fjellheimen er det skjult en skatt av en tur. Går du Signatur Trollheimen får du oppleve Gjevillvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folddalen som av mange fjellvandrere er utpekt som noen av Norges vakreste seterdaler. I tillegg byr Signatur Trollheimen på en spektakulær fjellverden med muligheter for å bestige både Snota, Innerdalstårnet og Blåhøa.

Dagsetappene er slik:
Dag 1: Gjevilvasshytta til Jøldalshytta, 21 km
Dag 2: Jøldalshytta til Trollheimshytta, 18 km
Dag 3: Trollheimshytta til fjellgården Kårvatn, 24 km
Dag 4: Kårvatn til Innerdalen, 15 km
Dag 5: Innerdalen til fjellgården Bårdsgarden, 21 km
Dag 6: Bårdsgarden til Vassendsetra, 5 km
Dag 7: Vassendsetra til Gjevilvasshytta, 12 km

Foto: Marius Dalseg

Adkomst med bil: Følg E6 til Oppdal, så videre til Festa hvor du tar av inn til Gjevillvassdalen og parkerer ved Gjevilvasshytta.
Adkomst med tog: Du kan ta tog fra Oslo eller Bodø til Oppdal.
Adkomst med fly: Du kan ta fly til Trondheim Lufthavn Værnes, og deretter ta tog til Oppdal.

Transport: I sommersesongen går det buss til Gjevilvasshytta som korresponderer med toget fra Oslo. Du kan også ta drosje fra Oppdal til Gjevilvasshytta (pris varierer avhengig av dag og tid på døgnet, men du kan regne med at det vil koste ca. 500 NOK).

Skrevet av Henrik Lerdahl 3. juni 2022