Våre tureksperter gir deg sine topptur favoritter

På vei mot Blåhøa
På vei mot Blåhøa Foto: Jonny Remmereit

Turisthyttene i Sylan og Trollheimen er ypperlige baser for dagsturer til nærliggende fjelltopper. Både Nedalshytta og Gjevilvasshytta er betjente i perioden 17.6. til 11.9. Her presenterer vi utvalgte toppturer som alle er vardet og merket med røde T-er. I sommer kan du også ta bussen til fjells for å gå disse turene. Les mer om bussen til fjells her.

TOPPTURER  FRA  NEDALSHYTTA  (2-3 dager)

Nedalshytta er et flott utgangspunkt for dagsturer til toppene i det mektige Sylmassivet. Det er merka ruter til både Storsylen og Storsola fra hytta. Dette er de mest populære toppturene fra norsk side.

Jan Olav Haarsaker har vært turleder i TT siden 2009 og har gått turer i mange fjellområder, både som turleder og på private turer. – Jeg trives veldig godt i Sylan da jeg liker bratte fjell med litt utfordringer, og er glad i å gå på toppturer med fantastisk utsikt. Har alltid likt Sylan og områdene rundt. Har også hytte i Tydal, og går ofte på turer hvor jeg får utsikt mot Sylmassivet.

Hva er det beste med toppturene i Sylmassivet? 
– Både Storsylen og Storsola er flotte turmål med fantastisk utsikt i alle retninger. Utsikten fra Storsola er mektig, da man kan se Storsylen og deler av Sylmassivet fra en fin vinkel. Man ser hvor bratt og vilt det er på «svenskesiden» av Sylan. Turen til Storsola er en litt «snillere» tur for den som ikke er høydesterk. Ruta er godt merket, og det er fint ta med barn/ungdom som er vant til å gå lengre fjellturer. Det er fortsatt mange høydemeter man skal opp, så beregn å bruke dagen.Sorsylen ruver godt i landskapet her med sine 1762 moh
Sorsylen ruver godt i landskapet her med sine 1762 moh Foto: Jonny Remmereit/TT

Hvis det er mye vind på toppen, kan man finne fine rasteplasser nært stien i lia mellom reingjerdet ved svenskegrensa og toppen, med fin utsikt mot Sylsjøen, Skardsfjella mm. Det er flere bekker å fylle vannflasker i, så lenge det ikke er noen «restriksjoner» på grunn av lemenår, harepest el. Hør med betjeningen på Nedalshytta før du legger ut på tur.

Hvem passer turen til Storsylen for? 
–Storsylen er en noe lengre tur og er mer eksponert. Turen krever bedre fysikk og at man må være litt høydesterk. Det er en lang anmarsj til foten av fjellet med veldig godt tilrettelagt sti og mange klopper. Det er fint å raste ved bekken (som renner ned i Syltjønna) og «storsteinen» rett før den bratte oppstigningen til toppen. Slitet opp belønnes på godværsdager med et storslått rundskue.

Toppturen til Storsylen kan også gjøres til en to- dagers tur/helgetur for hele familien, hvor man kan overnatte i telt ved Syltjønna, og eventuelt prøve fiskelykken.

Kan man bestige begge toppene på en tur? 
– Ja, hvis man vil ha en skikkelig utfordring er «Syltraversen» en fantastisk tur. Da går man fra Nedalshytta og inn til Ekorrdøra i Sverige, følger vintertraseen mot Sylstationen opp til ryggen, og følger ryggen over Tempelet mot Storsola og videre ryggen mot Storsylen.Det er en 5 meter høy «hammer» rett før toppen, hvor det kreves klyving/lett klatring og man bør være høydesterk og trygg på sine ferdigheter. De beste grepene og fotfestene er lengst ut til høyre, med et loddrett skue 100 meter rett ned på breen.

Etter å ha «sjekket» inn på Storsylen, går man ned i Salen og videre opp på Lillesylen, før man fortsetter ut Nordsylen og ned mot elva Fiskåa, stien og tilbake til Nedalshytta igjen. Da har man gått 32 km og 2000 høydemeter på en dag! Husk å ta med nok mat og drikke.

DAG 1: STORSYLEN, 1762 moh.

20 km t/r, 1000 høydemeter
Storsylen er Sør-Norges høyeste grensefjell og den mest besøkte toppen i Sylan både fra norsk og svensk side. Toppen, som så vidt er norsk, reiser seg majestetisk 1762 meter til vers og er omkranset av høye svenske fjell. Turen er krevende, og du må regne med å bruke mellom 8 og 9 timer tur retur i ren gangtid. Du har størst sjanse for å få audiens på toppen fra juli til september.

DAG 2: STORSOLA, 1711 moh.

17 km t/r, 930 høydemeter
Toppturen til Storsola er kortere enn turen til Storsylen. Toppen er litt lavere, 1711 moh. men utsikten er vel så praktfull, mot resten av Sylmassivet med Storsylen og helt fri mot vest og sør. Storsola utgjør grenserøys 155A på riksgrensa. Fortsetter du videre en knapp kilometer inn på svensk side kommer du til tvillingtoppen Templet, 1728 moh.

Adkomst:
Med buss eller bil til Stugudal og drosje eller bil til/fra Nedalshytta.

Ta bussen til Nedalshytta, og vinn gavekort!TOPPTURER  FRA  GJEVILVASSHYTTA  (2-3 dager)

Gjevillvassdalen er omgitt av majestetiske fjell og det er bare å velge og vrake blant flotte toppturmål. Med Gjevilvasshytta som base har vi valgt ut to godt tilrettelagte turer som på godværsdager byr på storslått utsikt over store deler av Trollheimens eventyrlige fjellverden.

Utsikten fra Storsola
Utsikten fra Storsola Foto: Jonny Remmereit

Nina Lundberg begynte å gå lengre fjellturer først i voksen alder. Hennes første møte med Trollheimen var som deltaker på en fellestur som gikk «Trekanten». – Jeg ble etter hvert blitt veldig glad i fjellet og tok turlederutdanningen til DNT, både på grunn av at jeg tenkte at det ville gjøre meg tryggere på tur alene i fjellet, og fordi jeg ville bidra til at andre også skulle få fine turopplevelser, sier hun. Hun har vært på flere turer i Trollheimen de siste årene, både med Fjellsportgruppa, alene og som turleder for TT.

Hva er det beste med toppturen til Blåhøa?
– Turen til Blåhøa går gjennom et variert terreng hvor man starter med å gå i fin bjørkeskog, før man kommer opp i mer åpent landskap med fin utsikt til fjellene rundt. Har man blikket litt mot bakken også er det mye fint å se på med mange ulike planter og noen fangstgraver langs stien. Fra toppen vil man i klarvær ha en fantastisk utsikt over området rundt.

Foto: Jonny Remmereit

Hvilke opplevelser kan turen by på?
– Jeg vil anbefale folk som tar turen å legge inn litt ekstra tid til å se på flora og arkeologi i området. Når det gjelder flora er det mye spennende å se på generelt i området, og kanskje spesielt opp mot og rundt Kamtjønnene. Grunnen i området består av en del kalkholdig skifer som gir gode forhold for en stor artsrikdom. Her har det tidligere også vært en botanisk hage, men den er dessverre ikke vedlikeholdt. Men noen få navneskilt kan man fremdeles finne.

Er man interessert i arkeologi er det synlige fangstgraver langs stien i Kamskaret. Og er man trygg på å gå litt utenfor merkastien kan man ta en ekstra sløyfe og gå fra Blåhøa og ned til Riaren og se på fangstgravene rett ved stien der, før man følger stien tilbake. Anleggene ved Kamskaret og Riaren består av til sammen 13 fangstgraver.

Fangstgravene er plassert på steder i terrenget hvor reinen ikke hadde så mange andre steder å gå, og i tillegg kunne man bruke stengsler og skremmepinner for å lede reinen mot fangstgravene. Det er vanskelig å datere fangstgraver siden man sjelden har organisk materiale til datering, men man kan anta at det har vært drevet fangst her i jernalder og middelalder, kanskje også helt tilbake til steinalderen.

Hvem passer turen for?
– De fleste som har litt erfaring med å gå i fjellet kan bestige Blåhøa. Det er en relativt lang tur med en del høydemeter, men man følger en trygg og godt merket sti helt opp til toppen så det er lett å finne fram. Det er ingen eksponerte partier i oppstigningen til det vide og flate topplatået så man trenger ikke være spesielt høydesterk for å nyte denne toppturen.

DAG 1: BLÅHØA, 1671 moh.

20 km t/r
Blåhøa er det høyeste fjellet i kjernen av Trollheimen og etter at ruta til toppen ble merket sommeren 2013 er dette blitt en av de mest populære toppturene i Midt-Norge. Fangstgraver og andre kulturminner forteller om bruk av fjellet i tidligere tider. Turen er på 1000 høydemeter og beregnet gangtid er 8-9 timer t/r.

DAG 2: OKLA, 1580 moh.

15 km t/r
Selv om det er langt unna kysten byr turen til Okla på en følelse av fjord og fjell. Turen starter på sørsida av Gjevillvatnet og det kreves derfor egen bil eller bilskyss for å komme seg rundt vannet og fram til starten ved Langoddsetra. Herfra følger vi merka sti opp på det mektige fjellplatået, det er bare den siste korte avstikkeren opp til toppunktet (Høgsnydda) som ikke er rødmerket.

Adkomst til Gjevilvasshytta:
Med bil langs E6 til Oppdal, Fv 70 til Festa bru hvor man tar til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Eventuelt kan man ta tog til Oppdal og buss/taxi videre til hytta. 

Ta bussen til Gjevilvasshytta, og vinn gavekort!SJEKK  OGSÅ  UT  DISSE  TURTIPSENE:

Skrevet av Henrik Lerdahl 3. juni 2022