Legg vårskituren til ei  selvbetjent  turisthytte

Dagstur på ski fra Bårdsgarden i Storlidalen.
Dagstur på ski fra Bårdsgarden i Storlidalen. Foto: Asgeir Våg

De selvbetjente hyttene i Sylan og Trollheimen er perfekte baser for skiaktiviteter og varierte dagsturer.

Det er en flott opplevelse å komme til ei selvbetjent hytte langt inne på fjellet. Her kan du tenne opp i ovnen og finne hyllene på proviantlageret fulle av matvarer. Turfølget kan tilberede et godt måltid sammen etter dagens tur og få en fin fellesskapsfølelse. Ikke minst for familier som ønsker å gi barna ekte opplevelser er et opphold på ei selvbetjent hytte midt i blinken; her får man god tid til å være sammen. De selvbetjente hyttene er utstyrte med DNTs standardlås og kan brukes hele året. Du må være medlem for å få din egen nøkkel, men det er tilstrekkelig at en i turfølget har nøkkel. Du velger selv om du vil komme på Drop in eller forhåndsbestill plass.


Selvbetjente hytter i Sylan og Trollheimen

Foto: Oddveig Vågshaug

GRÆSLIHYTTA,  598 moh.

Hytta ligger helt oppunder skoggrensa, høyt og fritt med vid utsikt over Tydalen og mot Hyllingen, Blåhammaren og Bringen på andre sida av lia. Fra Græslihytta kan du for eksempel besøke Ol Andreasbua, en fin gapahuk som ligger ca 2,5 km fra hytta. Er du i god fysisk form og er i stand til å vurdere skredutsatt terreng kan du prøve deg på lange og krevende dagsturer til praktfulle topper som Melshogna og Ruten.

Skitur til Græslihytta: Kort og bratt ca 2 km opp lia fra Gressligrenda.

Adkomst: Med bil eller buss via Værnes/ Hell og Fv 705 til Gressligrenda i Tydal.KJØLIHYTTA,  1050 moh.

Kjølihytta ligger værhardt til, høyt og fritt på 1000 meters høyde innunder Kjølifjellet. Fra hytta er det mange fine turmuligheter både nedover i dalen og til topper i nærheten.

Skitur til Kjølihytta:
Alt.1:
Korteste tur starter på ei stor myr til høyre for Fv 705 mellom Stugudal og Brekken, knappe 5 km sør for Væktarstua. Derfra er det ca. 11 km langs vinterstaking til hytta. Tidvis preparerte skispor i starten.

Alt.2: Starter fra vinterparkeringen ca. 400 m nord for Reitan stasjon og følger Riastveien ca. 10 km (ikke brøyta – kan være oppkjørte spor et stykke innover). Derfra er det ca. 8 km etter vinterstaking opp til hytta. Stakene starter på stor myr til venstre for veien.


Foto: John Arne Aasen
Foto: Oddveig Torve

VASSENDSETRA680 moh.

Vassendsetra er ei trivelig selvbetjent tømmerhytte som ligger i ei setergrend i vestenden av Gjevillvatnet. Hytta er en fin base for aktiviteter og skiturer i området rundt hytta, og det er ofte oppkjørte løyper innen rekkevidde.

Skitur til Vassendsetra: Det er ingen merka vinterrute til Vassendsetra, men det er ofte oppkjørte skispor man kan følge fra Bårdsgarden, spesielt i påskesesongen. Sjekk gjerne status på skisporet.no.

Adkomst: Bårdsgarden i Storlidalen har vinterbrøyta bilvei.ORKELSJØHYTTA,  1080 moh.

Orkelsjøhytta ligger i åpent fjellterreng på setertunet Sjøsetra ved Orkelsjøen. Fra hytta er det mange fine dagsturmuligheter, f.eks. til Stororkelhøa.

Skitur til Orkelsjøhytta: Fra vinterparkeringen er det en fin skitur på totalt ca. 15 km etter kvista løype til Orkelsjøen og videre langs vatnet fram til hytta. Du kan eventuelt ta en snarvei over Kvannbolhøa sør for sommerruta.

Adkomst: Følg E6 til ca. 2,5 km nordøst for Oppdal sentrum. Her tar du av ved skilting mot Orkelsjøen og følger bomvei som vanligvis er brøyta til litt sør for Stølsetra.


Foto: Pål Theodorsen
Foto: Jonny Remmereit

DINDALSHYTTA,  850 moh.

Dindalshytta danner det nordøstlige hjørnet i det store hytte- og rutenettet på Dovrefjell, og ligger i bjørkeskogen i seterdalen opp fra Lønsetgrenda. Herfra er det flott utsikt opp mot de nordøstligste fjellene på Dovrefjellplatået. Hytta er et flott utgangspunkt for dagsturer i dette spennende fjellområdet.

Skitur til Dindalshytta: Fra parkeringen på Blokkhus er det ca. 5 km langs ubrøyta vei fram til Dindalshytta.

Adkomst: Med bil eller buss kjører du 20 km fra Oppdal langs Rv 70 til avkjøring fra Lønset. Herfra er det helårsvei til parkering ved Blokkhus.


BÅRDSGARDEN,  625 moh.

Med helårsvei helt fram passer Bårdsgarden i Storlidalen ypperlig for barnefamilier og andre som ønsker seg en fin base for ulike skiaktiviteter. Det selvbetjente kvarteret utgjør en del av hovedhuset på fjellgården. Med utgangspunkt fra Bårdsgarden kan du gå varierte dagsturer i vakre omgivelser. Det blir ofte kjørt opp skiløyper i området, sjekk gjerne løypestatus på skisporet.no.

Adkomst: Med tog til Oppdal, buss til Lønset og drosje inn til gården. Med egen bil kjører du langs E6 til Oppdal, videre etter Rv 70 til Lønset og tar av til Bårdsgarden. Det er helårsvei helt fram. For mer info: www.baardsgarden.no.


RAMSJØHYTTA,  775 moh.

Ramsjøhytta ligger åpent til ved osen av Ramsjøen med praktfull utsikt mot det mektige Fongenmassivet. I synsranda langt mot øst ligger Sylmassivet. Fra Ramsjøhytta kan du gå trygge skiturer etter permanent merka traseer i rutenettet; mot Schulzhytta i Roltdalen, nordover mot Bjørneggen og østover mot Storerikvollen. Av hensyn til kalvingen for reinsdyr er det ikke mulig å bestille opphold på Ramsjøhytta i mai.

Skitur til Ramsjøhytta: Det er en flott og trygg skitur på 15 km etter permanent vinterstaking fra Bjørneggen i Meråker. Alternativt er det 18 km å gå på ski i lett terreng fra Ås i Tydal (14 km etter ubrøyta vei + 4 km etter vintermerka rute).

Adkomst: Med bil eller buss via Værnes/Hell og videre etter Fv 705 til Ås i Tydal.


Foto: Bente Vasli
Foto: Gudmund Kårvatn

KÅRVATN,  210 moh.

På fjellgården Kårvatn i Todalen har man tatt imot gjester helt siden turvirksomheten i Trollheimen ble organisert fra ca. 1890. Den selvbetjente hytta på gården ligger i et flott fjellområde i Vest-Trollheimen med varierte turmuligheter. Her kan alle finne turer som passer for sitt nivå, både korte dagsturer i nærområdet og lengre toppog ryggturer for de som behersker det. Mange randonee-entusiaster har funnet sitt paradis her.

Adkomst: Følg Fv 65 fra Surnadal, ta av på Fv 670/671 til Todalen og videre inn til fjellgården. Det er helårsvei helt fram og god plass til parkering.Alltid åpne hytter

Utenom sesong har alle TTs betjente hytter i Sylan og Trollheimen et selvbetjent eller ubetjent tilbud. Nedalshytta, Storerikvollen, Schulzhytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta har alle selvbetjent drift utenom betjent sesong, mens Gjevilvasshytta har et ubetjent tilbud (uten proviant). Det gjelder de samme reglene om forhåndsbooking og smittevern for disse som for hyttene med fast selvbetjent drift. Medlemmer får leie DNT-standardnøkkel som går til alle selvbetjente og ubetjente hytter i Norge.


Slik er det på ei selvbetjent hytte

De selvbetjente hyttene har fullt utstyrt kjøkken, soverom, oppholdsrom, proviantlager, gass og ved. De ubetjente hyttene har samme standard og innhold som de selvbetjente, men med én viktig forskjell: De har ikke proviantlager. Hyttene er låst med DNT-standardnøkkel. På selvbetjente og ubetjente hytter kan man betale med engangsfullmakt eller med appen «DNT hyttebetaling».


De selvbetjente turisthyttene er låst med DNT-standardnøkkel.
De selvbetjente turisthyttene er låst med DNT-standardnøkkel. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Skrevet av Henrik Lerdahl 5. april 2022