Slik  planlegger  du  en  trygg  vintertur

Velg en tur som passer til ditt kunnskaps- og ferdighetsnivå.
Velg en tur som passer til ditt kunnskaps- og ferdighetsnivå. Foto: Julie Maske

Mange drømmer om å oppleve vintereventyret med gnistrende skiføre, endeløse hvite fjellvidder, og strålende sol. Da er det viktig å være forberedt på at været og føreforholdene kan skifte fort. Vi har bedt ruteansvarlig i TT, Per Gunnar Østeraas, om å gi oss gode tips til hvordan man kan ferdes trygt i fjellet vinterstid.

1. Hva må man ta hensyn til når man planlegger en skitur til fjells?

- Det viktigste er at du velger en tur som passer til ditt kunnskaps- og ferdighetsnivå. Det er viktig å ha riktig bekledning og utstyr, der du tar høyde for at vær og føre raskt kan endre seg i fjellet. Kart og kompass i sekken er obligatorisk. Skal du gå toppturer eller bevege deg utenfor merkede løyper krever dette ekstra kunnskap om de utfordringene man møter. TT tilbyr en rekke vinterkurs og skredkurs som egner seg godt for de som vil oppsøke topper og turer utenfor løypenettet. I TTs turinformasjon i Sandgt. 30 kan du få hjelp til å planlegge turer hvis du ønsker det.


Per Gunnar Østeraas, Ruteansvarlig i TT
Per Gunnar Østeraas, Ruteansvarlig i TT

2. Hva gjør turistforeningen for å sikre trygg ferdsel i fjellet om vinteren?

-I fjellområdene der turisthyttene våre ligger merker vi de mest brukte rutene, både fra startstedene inn til turisthyttene og mellom hyttene. I Sylan er det på norsk side av grensen hele 250 km permanent vintermerking som leder deg trygt fram langs rutene selv i rufsete vær. TTs ruter er knyttet sammen med rutenettet på svensk side, som også har permanent vintermerking. I Trollheimen er det ikke permanent vintermerking, men rutene i den populære Trekanten blir merket med kvister i høyfjellet og blå merkefliser med refleks i skogen.


Det er viktig å ha riktig bekledning og utstyr. Husk at vær og føre raskt kan endre seg i fjellet.
Det er viktig å ha riktig bekledning og utstyr. Husk at vær og føre raskt kan endre seg i fjellet. Foto: Julie Maske

3. Hvordan kan man være trygg på at turen ikke går i skredfarlig terreng?

-Turistforeningens ruter er stukket ut av erfarne fjellfolk som vet hvor det er trygt å gå. Følger man disse rutene er man trygg for snøskred. Generelt må terrenget ha mer enn 30 graders helling før det er fare for skred. Jeg vil ellers anbefale alle å skaffe seg nødvendig kunnskap om hvordan man vurderer skredfare. TT arrangerer jevnlig skredkurs.


4. Hva gjør jeg hvis jeg har lyst til å gå skiturer i fjellet, men ikke føler meg helt trygg på egne ferdigheter?

- Da vil jeg anbefale TTs fellesturer der du går trygt sammen med en erfaren turleder i selskap med andre som liker å gå på tur. Å delta på en fellestur er både sosialt og lærerikt.


Faresignaler i naturen

Du trenger ikke være skredekspert for å ferdes i fjellet vinterstid. Men det er viktig med god kompetanse og å lære seg å tolke signaler i naturen som kan indikere økt skredfare.

Disse signalene er:
· Drønn i snøen – svake lag som kollapser
· Sprekkdannelser der du går
· Skred som går eller nylig har gått
· Små formasjoner/skavler som glir ut
· Stor vindtransport av snø/nedbør
· Lesider – se hvordan snøen legger seg opp
· Økt skredfare like etter større snøfall/uvær
· Ved rask temperaturstigning opp mot 0 gr og plussgrader

Observerer du et eller flere av disse signalene bør du opptre meget forsiktig. Eventuelt legge om turen eller utsette den.
Lær mer om trygg ferdsel på våre
skred- og vinterkurs.

Skrevet av Henrik Lerdahl 20. februar 2022