Flygende poteter

Foto: Asgeir Våg

Demonstrasjon av sammenhengen mellom volum, trykk og kraft

Du trenger:

  • 1 rå potet per deltaker
  • 1 sugerør per deltaker
  • 1 potetkanon per 4 deltakere (kjøpes f.eks på vitenwahl.no)
  • En eller annen form for blink

DEL 1, slik gjør du;

Vis fram en rå potet som er spiddet av et sugerør, tvers igjennom. Gruppa får studere poteten. Hvordan er det mulig? Deltakerne får sugerør og potet, og får prøve selv. Etter en stund demonstrerer lederen raskt hvordan det gjøres, men uten å forklare nøyaktig hva hun/han gjør. Deltakerne får prøve igjen. Fikk noen med seg den lille, viktige detaljen? Dersom gruppa ikke gjetter seg frem til riktig fremgangsmåte, viser lederen til slutt nøyaktig hvordan det gjøres og deltagerne får prøve under veiledning til de får det til selv.

DEL 2, slik gjør du;

  1. Dytt gummiklossen inn på staven slik at du får et komfortabelt grep bak den.
  2. Legg en potet foran deg på bakken. Tråkk litt på den for å holde den fast. Dytt røret ned i poteten til den kommer ut igjen på andre siden.
  3. Gjenta punkt 2 med andre enden på røret, slik at du ender opp med en potetbit i begge ender.
  4. Bruk plaststaven til å dytte potetbiten innover i røret, helt til den andre biten skyter ut i stor fart. NB! Hold alltid plaststaven slik at gummiklossen ender mellom hånda og røret for å unngå skader! Potetbiten skyter ut i stor fart, så pass på at ingen barn sikter på hverandre eller dyr. Ha en felles blink alle skal prøve å treffe.
  5. Når du har skutt ditt første skudd, bør en av potetbitene fortsatt sitte igjen. Du behøver derfor bare å lade røret i den tomme enden til de neste gangene.
  6. Når du er ferdig, bør potetkanonen renses for potetrester. Dette gjør du enklest ved å dytte gummiklossen til enden av plaststaven, slik at den blir lang nok til å dytte den siste potetbiten ut av røret.

DEL 1, hva skjer?

Ved å holde tommelen over toppen på sugerøret, sørger mann for at lufta ikke kommer ut. I møte med poteten presses lufta sammen. Dette fører til overtrykk inni sugerøret, og trykket presser ut mot veggene i sugerøret slik at det holder seg stivt.

DEL 2, hva skjer?

Poteten skyter ut av røret med imponerende hastighet. Den kan skyte prosjektiler i opptil 70 km/t!!!

Mellom potetene er det fanget litt luft. Når du presser potetbitene sammen, har denne luften mindre og mindre plass. Volumet til luften blir mindre, noe som fører til at trykket øker. Dette fant Boyle ut allerede for 400 år siden. à Boyles lov= trykk * volum = konstant (p*v=k). Når trykket blir stort nok, overvinner den friksjonen som holder potetbiten på pass, og den fremste potetbiten skyter ut i stor fart.

Skrevet av Anne van der Wijst 10. september 2020