Kjemirakett

Foto: Mina Bathen

Demonstrasjon av en kjemiskreaksjon som ved hjelp av overtrykk viser at gass tar mer plass enn væske.

Ingredienser:

CH3COOH (eddiksyre)

NaHCO3 (natriumbikarbonat, det aktive stoffet i natron og bakepulver)

H2O (vann), gjerne lunket for å øke reaksjonshastigheten


I tillegg trenger du:

1 brusflaske

4 spisepinner

1 kork som passer flaskeåpningen

En liten trakt

En bit kaffefilter/tørkepapir

Termos med varmt vann

Laminerte ark med kjemiskreaksjon påskrevet

Foto: Malin Meidal

Gjennomføring

  1. lag «utskytningsrampe» av fire spisepinner.
  2. Ha klar to plakater. En med ingrediensene og en med slutt resultatet.(H2O og CO2)
  3. Snakk med deltakerne om, de kjemiske formlene. Noen som har sett kjemiske formler før? Hvor finner vi eddik og hva brukes det til? Få frem at eddik er en syre, brukes i sursøtt saus, salatdressing mm. Natriumkarbonat brukes som hevemiddel og er en base. La deltakerne komme med mest mulig innspill selv, før dere tilslutt supplerer.
  4. Diskuter hvorfor putter vi ingrediensen i vann? -Vann er et dipolt molekyl (navnet er ikke viktig!). Det vil si at det er postivt ladet på ene siden av molekylet og negativt ladet på andre siden. Dette gjør molekylet svært egnet til å bryte opp stoffer. + vann er amfolytt, kan både opptre som base (gi fra seg H+ion) og syre (ta til seg H+ion).
  5. Diskuter «produktet» av reaksjonen. H2O og CO2. Vann og gass. Det er gassen som skaper trykket som gjør at flasken fyker til værs. (også er det noen få tilskuer ioner, Na+ og CH3COO- som sammen kan danne et salt om vannet dampes bort. Dette trenger dere ikke å fortelle til deltakerne!).
  6. Del deltakere inn i grupper på ca 4 personer. Alle gruppene skal få diskutere rundt hvor mye vann de ønsker å putte opp i en 0,5l brusflaske fylt med eddik ca opp til den rødestreken. (Blandingen under er effektiv).
  7. Alle får utdelt en bit papir/kaffefilter med 2 tsk natron. Denne puttes øverst i flaska, og kiles fast med korken slik at den ikke kommer i kontakt med væska for tidlig.

Hold flasken oppned, og rist den litt, før den raskt settes i utskytningsrampen. Pass på at ingen har hodet sitt rett over flasken!! Kun en og en gruppe for «skyte opp rakketen


gunstig blandingforhold KJemirakket
gunstig blandingforhold KJemirakket

Hva skjer?

En syre og en base blandes i vann. Disse reagerer med hverandre og nøytaliserer hverandre. Start ingeridentene var alle i væskeform, men et av slutt produktene er gass (CO2). Gass tar mer plass en væske, og det oppstår derfor et overtrykk i flaska. Når trykket blir stort nok, "skytes" flaska opp.

Skrevet av Anne van der Wijst 9. september 2020