Feiring i det fri!

Bursdag, jubileum eller 17.mai? Naturen er perfekte omgivelser for alt dette og mere til.

Leker tar fest eller feiring til et annet nivå. Disse tipsene er fine både om du har små barn, er en vennegjeng eller par.

Husk premier. Det skjerper konkurranseinstinktet!

 1. POTETLØP
  Lag en løype med start og mål. Fyll tomme brusflasker med vann slik at de står støtt og lag en slalomløype man skal gjennom. Hver deltaker får en spiseskje og en potet. Ta spiseskjeen i munnen eller i hånden (alt etter vanskelighetsgrad) med poteten på og løp raskest mulig fra start til mål uten at poteten faller av skjeen. Faller den av, må deltakeren rykke tilbake til start. For å gjøre leken enda vanskeligere kan dere ha bind for øynene. Her er det en fordel med en hjelper som kan guide deltakerne muntlig gjennom løypa.
 2. Finn en venn

  Dere trenger to og to like ting, nok til at alle deltakerne kan få en ting hver. Deltakerne står i ring med hendene formet som en liten skål på ryggen. Lederen går rundt og legger en ting i hver hånd. De må ikke se på det de har fått og heller ikke vise det til noen. Da har altså to barn fått en kongle, to har fått en mosedott, to har fått et skjell osv. Nå skal deltakerne muyldre rundt og spørre seg frem til den som har fått det samme i hånden som de selv, og det er kun lov å bruke begreper når de spør: ”Har du noe hardt? Er ditt langt? Ruglete?” osv. De kan altså ikke spørre ”har du en kongle?” Når de tror de har funnet sin makker skal de, uten å se på det de har i hånden, gå til lederen av leken så denne kan sjekke det. Er det riktig kan de stille seg på rekke bak lederen, har de feil må de gå ut i flokken og lete videre.

 3. PRESISJON MED PENN
  Hver deltaker fester en penn i en hyssing som knyttes rundt livet. Mellom beina på hver deltaker settes det frem en tom flaske uten kork mellom føttene. Det er om å gjøre å få blyanten nedi flasken så fort som mulig. Den som gjør dette raskest vinner.

 4. SMAKSTEST
  Deltakerene får bind for øynene. Så skal de smake en teskei av tre ulike ting, og gjette hva det er de smaker. Finn gjerne noe med litt rar konsistens, så blir det morsommere! Seigmenn klippet opp, oboypulver, leverpostei, appelsin, sennep, en teskei melk.
 5. NÆRGJEMSEl En står og teller til 50, de andre gjemmer seg. Når den som står har talt ferdig begynner han å lete, men han eller hun har bare lov til å snu seg rundt 360 grader fra der han/hun står. Underveis roper personen for eksempel: «Jeg ser Emilie som står bak treet! Jeg ser pappa bak maurtuen!» osv. Når den som står ikke ser flere fra sin ståplass, roper han «fritt frem!» Vinneren er den som har klart å gjemme seg tettest på den som står, uten å bli sett.

 6. UTEBOWLING
  Sett opp utebowling ved hjelp av tomme flasker. Treff så mange du klarer ved hjelp av en ball, steiner eller kongler. Alternativt kan dere også finne et tre dere skal treffe eller sette opp bøtter med poeng foran, som man skal sikte mot og treffe oppi. Her kan du bruke tennisballer, kongler eller stein.

 7. KONGLEJAKT
  Samle sammen så mange kongler du klarer på ett minutt.
 8. BARKEBÅTRENN
  Finn en barkebit, enten på bakken eller du kan bruke bark som sitter løst fra et tre. Om du tar fra treet må du passe på å ikke ta mye, så treet blir skadet. Furubark passer perfekt til barkebåter! Se på formen på barkebiten. Kan den brukes som båt? Hvis ikke bruker du en kniv for å få riktig form på barkebiten. Husk å vær forsiktig med kniven. Lag et hull midt i barken, og fest en pinne i hullet. Du kan lage hullet med en spiss pinne, men aller lettest er det med en skrutrekker eller kniv. Fest et blad på pinnen
 9. Du kan også: TA DET ROLIG..
  Pakk sekken med noe godt å spise og drikke, stetteglass og flagg. Finn deg et utsiktspunkt og pust ut på sitteplata, ved teltet eller i hengekøya. Nyt!
Foto: Siv Maiken Vågseter

Skrevet av Anne van der Wijst 13. mai 2020