Disse  triksene  gir  glade  barn  på  tur

Foto: Line Brattseth

Tekst: Kristin Oftedal

Glade barn på tur er en fantastisk opplevelse og noe som skaper magiske øyeblikk og gode minner i lang tid for hele familien. Naturen har mye å by på og har utfordringer som passer for alle aldre og til alle årstider. Husk at det meste man ønsker å få til her i verden krever litt trening – også dette! Ikke gi opp om det blir en nedtur eller to på veien!


Forberedelser til turen er viktig både for store og små

Planlegg turen sammen med barna slik at de får et eierforhold til turen. Dersom barna får være med på planleggingen, har de også lyst til å bidra til at turen blir en god opplevelse for alle. Sett dere ned sammen med barna, studer kartet. Hvor har de lyst å gå? Kanskje de helst vil gå på oppdagelsesferd eller jungeltur helt utenfor oppgåtte stier og merkede ruter? Eller vil de fiske eller gå på insektjakt?

La gjerne barna få invitere med noen venner på turen, da holdes som regel motivasjonen oppe og turen kan vare litt lengre.

For å unngå for mye stress akkurat i avreisefasen, kan det være lurt å ha pakket sekken og funnet frem nødvendig utstyr og klær dagen før man skal på tur.

Det er vanskelig å gi et svar på hvor langt barna kan gå, for her er det store variasjoner. For de fleste handler det mer om motivasjon enn fysisk form, og «vondt i viljen» er en vanlig diagnose på barn som ikke orker mer. En tommelfingerregel er at en tur med barn fort kan ta dobbelt så lang tid som hvis det bare er voksne med på turen.

Mange har lett for å tenke at de flate, lette turene er de mest barnevennlige. Dette er ikke alltid riktig, for barn liker som regel både å klyve, balansere og vade om nødvendig. Når det er sagt, er det viktig å ikke ta med barna på turer som ligger utenfor din egen komfortsone når det er snakk om sikkerhet.

Etabler gode rutiner og la det bli en vane i familien å gå på tur sammen. Da blir det ikke et spørsmål OM man skal på tur, men hva slags tur vi har lyst til å gå.

La egne ambisjoner fare! Vi foreldre har ofte lyst å ta turer som vi kan skryte litt av i etterkant – gjerne på vegne av barna. Det er jo mer stas å fortelle at poden på fem gikk 15 km enn at han gikk to… La oss heller måle turen i antall gode opplevelser og timer ute enn antall tilbakelagte kilometer!


Slik får du en vellykket tur

Noen ganger blir det meste vrangt og vanskelig selv om du som voksen har gjort det du kan for at det skal bli en vellykket tur. Det er fort gjort at dine egne knuste ambisjoner og mål smitter over på barna og dette kan fort gi dem en følelse av nederlag og utilstrekkelighet.

Husk derfor:

 • Man kommer mye lengre med ros, støtte og trøst
 • La heller turen bli litt for kort enn litt for lang
 • Ta gode pauser med rom for fri lek, hvile og litt godt å spise
 • Husk å legge vekk telefonen sånn at du kan være 100 % til stede
 • Mang en skitur kan reddes hvis man har et tau med seg i sekken. Bind tauet rundt livet til barnet og den andre enden i deg selv eller sekken din. Tårer vendes til latter og man kommer seg vel hjem med både humør og selvfølelse i god behold.
 • Ikke gi deg i første motbakke! Med støtte og motivasjon viser det seg ofte at barna orker mer enn både du og de tror, og mestringsfølelsen når målet er nådd er god å ha med seg. (Men her er det en hårfin balanse mellom forsiktig press til å fortsette og det å innse at denne turen tar vi igjen en annen gang.)
 • Det er ingen skam å snu! Av og til kan det være det aller klokeste valget. Det er viktig at turen – uansett – munner ut i en konklusjon om at dette vil vi gjøre igjen.
Foto: Maria Holo Leikarnes

Lurt å putte i sekken

Presenning. Disse finnes i lette og rimelige utgaver og gir mange muligheter. De er morsomme å leke med og man kan både lage små hytter og de er fine å ake på hvis underlaget er litt hardt.

Tau er kjekt å ha! Sett opp et tau som snor seg mellom flere trær og følg tauet i blinde. Dessuten trenger man tau for å få spent fast presenningen.

Lupe. Barn liker å forske på ting, og gjennom lupen kan det bli monstre av ethvert lite kryp. Man får dessuten et helt nytt inntrykk av hvordan en blomst egentlig ser ut gjennom en lupe.

Kniv. Spikking er gøy og det er viktig å lære barna at kniven er et nyttig redskap – ikke et våpen! Husk at man aldri må gå rundt med kniven uten at den er i slire og spikk alltid fra kroppen. Husk plaster!

Tennisball. Gøy å kaste og gøy å sparke foran seg i skisporet med skituppen hvis det er gode spor.

Førstehjelpsutstyr. Aktive barn er eksperter på å falle og slå seg litt.

Mat og drikke som barna setter ekstra pris på. Dette kan for eksempel være ferdigblandet lapperøre som dere kan steke på primus, eller marsmallows som kan stekes over bålet.


Bli med på leken!

Barna elsker når de voksne er med på leken, og vi voksne elsker å være med når vi bare tør å slippe oss løs – alle liker å leke! Da er det viktig at vi også kler oss slik at vi kan krype, kravle og klatre. La de dyreste «penturklærne» ligge hjemme.

Noen tips til aktiviteter:

 • Det er gøy å lære noe nytt når man er ute i naturen. Ta gjerne med lupe og håndbøker om insekter, blomster, trær, sopp osv. så kan barn og voksne sammen gå på skattejakt og lære litt om det de finner.
 • La barna være fotografer på turen. Ofte legger de merke til ting vi andre helt overser. Skriv gjerne ut noen av bildene og lag utstilling i etterkant.
 • Kims lek: Ti gjenstander fra naturen legges på et oversiktlig underlag. Deltakerne får se på gjenstandene i for eksempel 1 minutt. Så skal de snu seg bort mens en av gjenstandene fjernes. Oppgaven er å finne ut hvilken gjenstand som er tatt bort. Er barna små bør det velges færre gjenstander. Som variasjon kan deltakerne få se på gjenstandene i 1 minutt før man legger et skjerf, jakke eller lignende over alle gjenstandene og så skal barna prøve å huske flest mulig av dem.
 • Buldre er gøy! Finn en liten fjellskrent eller en stor stein der oppgaven er å klatre sidelengs og rundt i stedet for oppover. Dette er både trygt og morsomt og krever ingen kompetanse eller utstyr.
 • «Skiskyting» med snøballer som ammunisjon og rumpa til far som blink. Her velger dere selv om dere vil ha stafett, strafferunder, tidtaking osv.
 • Det å lage bål er både morsomt og nyttig å kunne. La barna få hjelpe til med å finne ved til bålet, og husk å lære dem opp til å slukke godt og rydde opp etter seg før dere går videre.
 • Tell skritt! Hvor mange må til for å komme til den toppen, den broa eller den hytta, tro? Her kan dere jo kjøre en gjettekonkurranse!
 • Sang- og ordleker. (Mitt skip er lastet med, lang, lang rekke, hermegåsa…)

Skrevet av Henrik Lerdahl 17. mars 2021