Lag din egen skileik

Bygg ditt eget skileikanlegg, det er enklere enn du tror.
Bygg ditt eget skileikanlegg, det er enklere enn du tror.

Du trenger bare ei spade og en slak bakke så er det bare å gyve løs på snøen, og etter bare noen minutter er første aktivitet klar. Så kan man lage en ny aktivitet etter hvert og til slutt har man et flott skileikanlegg. 

Kuler og staup
Spa opp noen kuler og grav staup (groper) med et mellomrom på ca. 2 voksenskilengder mellom kulene. Kulene kan gjerne være ca 50 cm høye fra bunn til topp.

Orgeltramp
Her lager vi to renner med kuler og staup hvor den ene skien går opp på en kul mens den andre går ned i et staup. Avstanden mellom kulene bør være ei voksenskilengde.

Ta opp ting
Her gjelder det å ta opp en eller annen ting i fart, for eks, en snøball. Leken kan også innebære at tingen/snøballen skal kastes mot et bestemt mål under fart.

Skihopp
Skihopp Foto: Kjersti Braathen

Hopp
En ideell bakke for hopp har et godt og flatt sted å starte fra, kul og overgang, og et langt og flatt utrenn (landingsområde). Selve hoppet bør være flatt og 2-3 meter langt. Lag gjerne flere hopp med ulik høyde på.

Slalåmløype
Sett opp på rekke med små kvister nedover bakken som stikker er så vidt opp av snøen. Her er det bare å kjøre på hver sin side av disse nedover.

Hund og hare
Dette kan gjøres slik. En bjeffende hund slippes løs i hareflokken. Når hunden berører en hare, blir også haren hund. Hvem blir den siste haren? Hund og hare lekes uten staver.

Foto: Eva Spilleth, Barnas Turlag Oppdal

Gjennom portaler
Stavene settes to og to nedover bakken og utover sletta med økende avstand mellom hver portal. Hvert stavpar får en ekstra stav som legges tvers oppi reimene slik at det dannes en portal. Den som kjører nedover skal dukke ned under portalen og reise seg opp mellom dem.

Foto: Anne van der Wijst

Aking
Ta gjerne med noen rumpeakebrett. Det er alltid suksess med litt aking som et supplement i skileiken.

Skrevet av Jonny Remmereit 29. mars 2022