5  hytte-til-hytte  turer  du  ikke  må  gå  glipp  av

Å gå turer over flere dager fra hytte til hytte etter rødmerka stier er den klassiske måten å oppleve den fantastiske fjellnaturen i Trøndelag på. Både Sylan og Trollheimen har et stort hytte- og rutenett som gir mange og varierte turmuligheter. I sommer kan du velge en tur fra denne topplisten som vil gi deg opplevelser for livet.

På tur i Trekanten
På tur i Trekanten Foto: Jonny Remmereit
Fjellrev i Sylan
Fjellrev i Sylan Foto: Jonny Remmereit

1) Trekanten i Trollheimen, 3 dager

“Trekanten” i Trollheimen er på Turistforeningens liste over de ti mest populære fjellturene i landet i celebert selskap med nasjonale ikoner som Galdhøpiggen, Besseggen og Preikestolen. Turen mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta går i et av Midt-Norges vakreste fjellområder med frodige seterdaler og sagnomsuste topper.

Vi anbefaler at du starter turen fra Gjevilvasshytta der det er bilvei helt fram. Du kan også komme deg dit med kombinasjon av tog/buss til Oppdal og drosje til Gjevilvasshytta. Best utgangspunkt for turen får du ved å dra til hytta om ettermiddagen slik at du kan starte på “Trekanten” neste morgen. Booke turen her.

Trekanten i Trollheimen er blandt de mest populære fjellturene i landet.
Trekanten i Trollheimen er blandt de mest populære fjellturene i landet. Foto: Irmelinn Remmereit

2) Ramfjellet rundt, 3 dager

Denne trivelige trekantturen fører oss til hjertet av Roltdalen og Skarvan nasjonalpark som ligger i et stort uberørt skog- og fjellområde. Med start og avslutning på Bjørneggen i Meråker legger vi opp til en lettgått tur gjennom et variert og vakkert landskap hvor du kan oppleve nasjonalparkens kulturarv og nyte den gode atmosfæren på Schulzhytta og Ramsjøhytta. Du kommer deg til Bjørneggen (selvbetjent) ved å ta ettermiddagsbuss til Meråker og drosje opp til hytta, eller ved å kjøre bil helt fram. Vi vil anbefale at du drar til Bjørneggen kvelden i forveien slik at du kommer av gårde i god tid på første dagsetappe.

Ramsjøhytta med utsikt mot Fongen
Ramsjøhytta med utsikt mot Fongen Foto: Jonny Remmereit

3) Vest-Trollheimen med Innerdalen, 3-4 dager

Turen mellom fjellgårdene Bårdsgarden og Kårvatn og videre til Innerdalen går ikke over topper og rygger, men omgivelsene er storslåtte. Utsikten fra Bjøråskaret mot Innerdalen og Innerdalsfjellene er noe av det vakreste du kan oppleve i Midt-Norge. Vi anbefaler å gå denne trekantturen fra Bårdsgarden, men du kan også velge å starte turen fra Kårvatn eller Innerdalen.

Til Bårdsgarden kommer du med bil inn Storlidalen fra Lønset, eller med buss til Lønset og drosje eller skyss inn.

Praktfull utsikt fra Bjøråskaret mot Innerdalen og Innerdalsfjellene
Praktfull utsikt fra Bjøråskaret mot Innerdalen og Innerdalsfjellene Foto: Asgeir Våg

4) Sykkel- og fottur i Trollheimen, 3 dager

Dette er en variert og opplevelsesrik tur i vakker fjellnatur som passer for både store og små. Vi sykler først langs en gammel setervei inn til trivelige Jøldalshytta. På Jelsetra like ved hytta kan man oppleve tradisjonelt seterliv med geiter og kyr.

Neste dag går turen videre på sykkel til foten av Geithetta og videre til fots over fjellet og ned i furuskogen til Trollheimshytta, midt i hjertet av Trollheimen. Tilbaketuren siste dag legger vi gjennom Svartådalen hvor det er fine bademuligheter. Så finner vi igjen syklene og returnerer på to hjul til parkeringsplassen på Kleva.

Du kommer deg til Jøldalshytta med bil langs E6 til Berkåk, og deretter Fv 700 til Grindal. Også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Kjør mot Nerskogen og ta av ved skilting til Jøldalshytta. Følg bomvei til p-plass på Kleva. Herfra er det 4 km grusvei inn til Jøldalshytta.

Innover Jøldalen kan du sykle på fin setervei.
Innover Jøldalen kan du sykle på fin setervei. Foto: Jonny Remmereit

5) Rundtur i Roltdalen, 4 dager

Denne rundturen går i kulturhistoriske fotefar gjennom et vakkert trøndersk landskap i Roltdalen og Skarvan nasjonalpark. Med start og avslutning i Stordalen i Meråker legger vi opp til en firedagers tur som byr på nasjonalparkens kulturarv hvor vi også får med oss Schulzhytta, Ramsjøhytta og Storerikvollen.

Du kommer deg lettest til Stordalen ved å ta ettermiddagsbuss til Meråker og drosje opp til selvbetjeningshytta Bjørneggen, eller ved å kjøre bil helt inn. Vi anbefaler at du drar inn til hytta kvelden før, slik at du kommer av gårde tidlig neste dag.

Schulzhytta i Roltdalen med Fongen bak.
Schulzhytta i Roltdalen med Fongen bak. Foto: Jonny Remmereit

ANDRE  ARTIKLER  DU  OGSÅ  KAN  LIKE:

Skrevet av Jonny Remmereit 10. juni 2021