Her er tips til 7 unike topper som har det lille ekstra 

Snota 1669 moh er selve symbolet på Trollheimen.
Snota 1669 moh er selve symbolet på Trollheimen. Foto: Jonny Remmereit

Elsker du den berusende friheten det gir å bestige fjellets topp og nyte utsikten fra Trøndelags tak? Her gir vi deg tips om magiske toppturer du kan gå i Midt-Norge, flere av dem er rødmerket helt til topps. Turene har ulik vanskelighetsgrad og lengde så det gjelder å velge en tur som passer til dine ferdigheter og fysiske form.

1) Storsylen, 1762 moh, 20 km t/r

Storsylen er Sør-Norges høyeste grensefjell og den mest besøkte toppen i Sylan både fra norsk og svensk side. Toppen, som så vidt er norsk, reiser seg majestetisk 1762 meter til værs og er omkranset av høye svenske fjell. Turen starter fra Nedalshytta og er krevende. Du må regne med å bruke mellom 8 og 9 timer tur/retur i ren gangtid. Du har størst sjanse for å få audiens på toppen fra juli til september.

2) Storsola, 1711 moh, 17 km t/r

Toppturen til Storsola fra Nedalshytta er kortere enn turen til Storsylen. Toppen er litt lavere, 1711 moh. men utsikten er vel så praktfull, mot resten av Sylmassivet med Storsylen og helt fri mot vest og sør. Storsola utgjør grenserøys 155A på riksgrensa. Fortsetter du videre en knapp kilometer inn på svensk side kommer du til tvillingtoppen Templet, 1728 moh. Storsylen og Storsola kan gjerne tas som en 2-dagers tur med Nedalshytta som base.

3) Blåhøa, 1671 moh, 20 km t/r

Blåhø er det høyeste fjellet i kjernen av Trollheimen og etter at ruta til toppen ble merket sommeren 2013 er dette blitt en av de mest populære toppturene i Midt-Norge. Fangstgraver og andre kulturminner forteller om bruk av fjellet i tidligere tider. Turen er på 1000 høydemeter og beregnet gangtid fra Gjevilvasshytta er 8-9 timer t/r.

4) Okla, 1580 moh, 15 km t/r

Selv om det er langt unna kysten byr Okla på en sterk følelse av fjord og fjell. Turen starter på sørsida av Gjevillvatnet og krever derfor egen bil eller bilskyss fra Gjevilvasshytta for å komme seg rundt vannet og fram til starten ved Langoddsetra. Herfra følger vi merka sti opp på det mektige fjellplatået, det er bare den siste korte avstikkeren opp til toppunktet (Høgsnydda) som ikke er rødmerket. Blåhøa og Okla kan gjerne tas som en 2-dagers tur med Gjevilvasshytta som base.

5) Snota, 1669 moh, 22 km t/r

Snota er selve dronninga blant fjelltoppene i Trollheimen og ruver majestetisk 1669 moh. Eggen og stupene vender ned mot Folldalen, dette gir Snota en karakteristisk og lett gjenkjennelig profil. Noen hevder at toppturen til Snota er en av de fineste i landet. Toppen kan bestiges etter flere ruter. Som dagstur fra Gråsjøen er det 1080 høydemeter som skal bestiges og man må beregne 8-9 timer gangtid tur retur. Topptur til Snota kan også starte fra Trollheimshytta.

6) Svarthetta, 1548 moh, ca 18 km t/r

Denne turen starter fra Jøldalshytta og går stort sett i umerket terreng. Følg stien mot Gjevilvasshytta opp til Skrikhøa. Ta over Kjølen og opp den sørligste av utløperne mot nordvest opp til topplatået. Gå nordover til varden. Vid utsikt framover Nerskogen og vestover til de indre deler av Trollheimen. Tilbaketuren til Jøldalshytta går nordover ryggen, østover ned i Sandtjønndalen og utfor snøfonna langs bekken fra Sandtjønna. Skrå mot nordøst ned på ruta fra Trollheimshytta.

7) Trollhetta, 1522 moh, ca 20 km t/r østtoppen

Følg merkinga fra Jøldalshytta over Langfjellet og opp til østtoppen. Nedtur samme vei. Flott utsikt utover dalen på tilbaketuren langs Langfjellkanten. Vardinga mot Trollheimshytta fortsetter bratt over de to andre og høyere toppene. Svarthetta og Trollhetta kan gjerne tas som en 2- dagers tur med Jøldalshytta som base.

Storsylen 1762 moh byr på mektige opplevelser.
Storsylen 1762 moh byr på mektige opplevelser. Foto: Jonny Remmereit
Fra toppen av Blåhøa er det vid utsikt over resten av Trollheimens eventyrlige fjellverden.
Fra toppen av Blåhøa er det vid utsikt over resten av Trollheimens eventyrlige fjellverden. Foto: Jonny Remmereit
På vei ned fra Orkla i Trollheimen.
På vei ned fra Orkla i Trollheimen. Foto: Nina Kobberrød
Nedalshytta er en fin base for fotturer i Sylmassivet.
Nedalshytta er en fin base for fotturer i Sylmassivet. Foto: Jonny Remmereit

OBS! Redusert tilbud. Vennligst sjekk gjeldende informasjon om TTs hytter og aktiviteter.
Sjekk også info fra DNT. Generell informasjon fra DNT om hytter og aktiviteter
I år må alle forhåndsbooke plass på DNT-hyttene.

Ekstremturen over Trollhettas tre topper i Trollheimen
Ekstremturen over Trollhettas tre topper i Trollheimen Foto: Sondre Balstad

ANDRE  ARTIKLER  DU  OGSÅ  KAN  LIKE:

Skrevet av Jonny Remmereit 29. juni 2021