Her er knepene som gir turglade barn

Naturen er verdens største lekeland og et eldorado for fri lek, glede, fantasi og fysisk aktivitet. Selv om utgangspunktet er det aller beste, er det likevel ikke alltid like lett å vite hvordan man skal legge opp turen for at den skal bli artig for både små og store. Vi har spurt Linda Kathrin Kristensen, turleder og aktiv ressursperson i Barnas Turlag avd. Byåsen, om noen gode tips for en vellykket tur med barn.

-Hva er det viktigste man bør tenke på når man planlegger tur med barn?

-Man kan ha i bakhodet hva man vil oppnå med turen. Fra jeg selv var barn er mine beste turminner de turene der vi tok oss god tid, lekte og utforsket naturen underveis. De kjedelige turene var når man bare skulle transportere seg raskest mulig fram til et mål. Disse turminnene bruker jeg å tenke på når jeg planlegger turer med mine barn. Trivsel er det viktigste. Turen skal være lystbetont og vi skal kose oss og ha det moro når vi går tur. Planlegg på forhånd et konkret mål for turen. Skal man leke, gå til ei hytte eller en fjelltopp? Velg heller en for kort tur en for lang. Pakk gjerne sekken i god tid før turen. God planlegging er med på å gi turen en god start. En vellykket tur er med på å skape mestringsfølelse og da er man er et skritt nærmere formålet med turen: At dette er noe alle har lyst å gjøre igjen.


-Hvordan legger man opp turen for at barna ikke skal gå lei underveis?

-Et konkret mål for turen er en god motivasjonsfaktor. Noe av det viktigste med turen er lange pauser med påfyll av noe godt. Underveis på turen kan man leke. Bruk fantasien, vær entusiastisk, lek turgjemsel, utforsk naturen, syng, finn for eksempel ting som begynner på bokstaven «S». Gå gjerne tur sammen med andre familier med barn på samme alder. Turen blir gjerne mer motiverende og morsommere når man er flere sammen.

(La barna oppleve mestringsfølelse men vær også raus underveis. Er barnet sliten på tilbaketuren så kan en liten pause oppe på skuldrene til mamma eller pappa, eller i pulken sammen med lillebror/søster være det som gjorde en litt for ambisiøs tur vellykket.) 

Foto: Janne Karin Stølhaug Refseth

-Hva bør man ha med av mat og drikke?

-Ta med sunn, næringsrik matpakke og godt med drikke. Ta heller med for mye enn for lite. Både store og små får matlyst av å være ute. Ta gjerne med varm drikke på kalde dager. Husk også å ha med noe godt, for eksempel tørka frukt, sjokolade eller kjeks. Det er ekstra stas med tur når man kan kose seg med noe godt. Det er også med på å skape godt turminner.


-Hva slags klær og utstyr trenger man?

Kle på lag på lag med ull innerst, ull eller fleece som mellomlag og et skall-lag ytterst. Ha gjerne med ekstra klær i sekken som kan brukes hvis det er kaldt, vind eller noen griser seg ut. Om vinteren er det kjekt å ha med ekstra votter (siden disse fort blir våte og kalde), ekstra lue og sokker. Et stort sitteunderlag som kan rulles ut er kjekt i pausene. (Er man på tur i fjellet bør man ha med vindsekk og sovepose.)


 -Hvor lange turer kan man gå med barn?

-Man trenger ikke gå langt for å få en fin tur. Det viktigste er det man gjør ut av turen. Men noen ganger kan det være fint for alle å prøve seg på et nytt turmål. Da må man se an både dagsform og vær og tenke at uansett hvor langt man kommer så er formålet med turen at man skal ha det artig. Barn er tøffe og kan gå lengre enn man tror under de rette forholdene, men husk at turen skal være en positiv opplevelse for hele familien. 

-Hva med de minste barna?

Det er viktig at også de minste, de som ligger i vogn eller pulk, og de som ikke er så raske til å gå også får en fin turopplevelse. Hvis barnet sover på dagtid kan man gå tur mens det sover, så får man utnyttet pausene (når barnet er våkent) til å spise og leke. Pass på at de er varme og har tørr bleie. Ha et isolerende underlag i pulken, gjerne også skinn. Et tips er å bruke ett ute-innetermometer i pulken, da kan man ha bedre kontroll på temperaturen inne i pulken. Er barnet våken og kjeder seg så kan man synge en sang eller tulle underveis (for eksempel borte/titt tei).

(Er barnet våkent kan man også bruke bæremeis eller bæresele. Da får minstemann sett litt mer. Men da er det ekstra viktig å kle godt med klær på armer, bein og hode som stikker ut av meisen/selen, og ikke la barnet sitte der for lenge av gangen. Sjekk ofte om barnet ikke fryser.)

Skrevet av Anne van der Wijst 5. februar 2018