Slik feirer du utebursdag

Hva med å invitere til utefest neste gang barnebursdagen skal feires? Her får du gode tips!

Med utebursdag slipper du å rydde huset både før og etter festen, du trenger ikke være redde for inventaret og behøver ikke et helt fastspikret opplegg. Lyder fra ivrige bursdagsgjester blir også lavere når festen foregår uten vegger! 

Hvordan man legger opp en utebursdag vil variere både etter alderen på barnet som skal feires og når på året det skjer. Uansett årstid er utebursdag en fin vri på feiringen. Og utebursdag er enklere enn du tror!

Generelle tips

 • Vær minst to voksne på inntil 15 barn
 • Vær tydelig i invitasjonen på hvor og når barna skal leveres og hentes
 • Gi konkrete råd i invitasjonen om påkledning, basert på årstid
 • Ha gjerne med litt ekstra klær til utlån. Uansett årstid kan man risikere at noen blir våte eller fryser, og da er det ikke koselig å være ute!
 • Samle barna i en ring når beskjeder skal gis
 • Bål eller grill må til for å få den riktige friluftsopplevelsen
 • Avgrens området og informer barna i starten av bursdagen om hvor de kan gå og ikke gå
 • Hvis dere skal spikke i bursdagen må dere ha klare regler for bruk av kniv
 • Forsiktige og sjenerte barn kan lettere gjemme seg bort i en utebursdag. Vær oppmerksom på disse!
 • Tell barn jevnlig
 • Ha alltid innslag av aktiviteter som inkluderer alle
 • Husk at det er bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden bør dere derfor benytte godkjente bålplasser, evt. grill
Foto: Tove Strickert, Barnas Turlag Røros

Her finner du forslag til noen bursdagsleker som passer ute. Mange av dem passer både på barmark og snø.

Generelt kan vi si at nesten alle vanlige leker som vi kjenner fra før, for eksempel Stiv heks, Haien kommer, Troll og stein osv. er morosmme å gjøre både på barmark og med ski eller skøyter på beina. Nedenfor finner du noen leker som du kanskje ikke kjenner så godt fra før, og som det kan være morsomt å presentere i en bursdag. 

Finn igjen treet!  

Barna deles i par. Den ene får et skjerf knyttet foran øynene og den andre skal være fører. Føreren leder den ikke-seende på kryss og tvers i terrenget for så å stoppe opp ved et tre. La den ikke-seende kjenne på treet med hendene og bli godt kjent med det. Deretter ledes vedkommende tilbake til startstreken. Den ikke-seende blir nå kvitt skjerfet og skal lete seg tilbake til sitt eget tre. Etterpå byttes rollene.

Sardinmamma – omvendt gjemmelek

Her skal alle står i ring med lukkede øyne og telle høyt til 50. Kun en løper og gjemmer seg. Etter hvert som de andre finner den som har gjemt seg, skal de ikke si det til noen, men liste seg bort og sette/ legge seg ned ved siden av den som har gjemt seg. Etter hvert blir man stadig flere, man må ligge stille og tett som sardiner i boks. Her er det om å gjøre å ikke bli den siste som finner sardinmammaen.

NB! Husk å telle hvor mange som er med på leken! Da vet man når alle har funnet frem til gjemmestedet.

Finn en venn

Dere trenger to og to like ting, nok til at alle deltakerne kan få en ting hver. Deltakerne står i ring med hendene formet som en liten skål på ryggen. Lederen går rundt og legger en ting i hver hånd. De må ikke se på det de har fått og heller ikke vise det til noen. Da har altså to barn fått en kongle, to har fått en mosedott, to har fått et skjell osv. Nå skal deltakerne muyldre rundt og spørre seg frem til den som har fått det samme i hånden som de selv, og det er kun lov å bruke begreper når de spør: ”Har du noe hardt? Er ditt langt? Ruglete?” osv. De kan altså ikke spørre ”har du en kongle?” Når de tror de har funnet sin makker skal de, uten å se på det de har i hånden, gå til lederen av leken så denne kan sjekke det. Er det riktig kan de stille seg på rekke bak lederen, har de feil må de gå ut i flokken og lete videre.

Naturlotto, 780 moh
Naturlotto, 780 moh Foto: Line Lohn

Skrevet av Anne van der Wijst 5. februar 2018