Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Slik er det på en betjent turisthytte

Foto: Anette Berglund

TTs tradisjonsrike turisthytter i Sylan og Trollheimen tar hvert år imot hundrevis av besøkende fra nært og fjernt. Anette Berglund, mangeårig vertinne på Storerikvollen i Sylan, er en av dem som sørger for at dette unike tilbudet holdes i hevd til glede for stadig nye generasjoner av fjellvandrere. Vi vil gjerne høre litt om hvordan oppholdet på en betjent turisthytte fungerer.


Anker-Er alle velkommen på en betjent turisthytte?

-Ja, alle er hjertelig velkommen. Du trenger ikke være medlem i Turistforeningen for å bruke tilbudet vårt. Hit kan du komme enten du går alene eller sammen med andre. Vi tar imot store og små, folk og dyr. Det er lagt til rette med egne hunderom på alle TTs hytter.


Anker-Må man bestille plass på forhånd?

-Nei, du trenger ikke bestille på forhånd. Alle som kommer til ei turisthytte er garantert en plass å sove. Men vi har satt av en del sengeplasser som kan forhåndsbestilles på tt.no. I utgangspunktet bestiller man da en sengeplass, men hvis man er flere som går sammen kan man f.eks. sikre seg et
4-mannsrom. Plass på hunderommene kan ikke bestilles på forhånd.


Anker-Hva får man servert på hytta?

-Vi starter dagen med en solid frokostbuffet. Her kan du smøre deg en god matpakke som du kan ha med deg på turen. Vi fyller også opp termosen din med varm drikke. Når gjestene kommer til hytta etter dagens tur får de servert tre-retters middag. Etterpå blir det kaffe og kake i peisestua. Vi tilbyr også kaffe, vafler, enkel varmrett og kioskvarer til daggjester som stikker innom oss.


Anker-Hva trenger man å ha med seg?

-En stor fordel med å bruke TTs betjente hytter er at man slipper å ta med mat til fjells. Her kan man få alle måltider, samt nistepakke og varm drikke til turen. Dette gjør sekken atskillig lettere. På hyttene er det dyner og puter, man tar kun med en lakenpose. Det man ellers må ha med seg i sekken er det man trenger av varme klær, toalettsaker, kart og kompass, førstehjelpsutstyr, mm.


​​​​​​​Anker-Hvor finner jeg tips til turer jeg kan gå?

På turportalen Ut.no finner du mange spennende forslag til turer du kan gå. I Sylan er mange av vinterrutene permanent merket. Du kan velge om du vil gå videre til neste turisthytte eller ta dagsturer fra hytta. Spør gjerne betjeningen til råds om turmulighetene i området rundt hytta.


Anker-Kan man bruke turisthyttene utenom betjent sesong?

-Ja, i de periodene hovedhytta er stengt kan du overnatte på et selvbetjent kvarter på hytteanlegget. Her er det et proviantlager der du finner mat du kan kjøpe og så ordner du deg selv. Alle de selvbetjente hyttene er låst med DNT-standardnøkkel og minst en i turfølget må være medlem i Turistforeningen for å få tilgang. Mange setter stor pris på den spesielle stemningen som skapes på ei selvbetjent hytte der man gjør oppgavene i fellesskap.

Vertinnen, Anette Berglund, ønsker velkommen til Storerikvollen.


En DNT-veiviser er en frivillig, tillitsvalgt eller ansatt i Turistforeningen som viser andre vei til naturopplevelser.Åpningstider for
betjente hytter

      Sylan:
Storerikvollen  16.3 til 8.4
Nedalshytta      23.3  til  2.4
Schulzhytta       23.3  til  2.4

      Trollheimen:
Jøldalshytta       23.3 - 8.4
Gjevilvasshytta   16. til 25.2 og 23.3 til 2.4
Trollheimshytta  23.3 - 2.4


Alltid åpne hytter
Utenom sesong kan de betjente hyttene i Sylan og Trollheimen brukes som selvbetjente hytter.

I tillegg har TT flere andre turisthytter som er selvbetjente/ubetjente hele året. Oversikt over disse finner du her.

Medlemmer av turistforeningen får leie DNT-standardnøkkel som går til alle de selvbetjente og ubetjente hyttene i Norge.

Skrevet av Henrik Lerdahl 1. februar 2018