Slik går du trygt i vinterfjellet

Foto: Barbro Karlsson

Hvite vidder, silkeføre og strålende sol! Det er slik vi drømmer om at vi skal få oppleve fjellet vinterstid. Men vær og føreforhold kan variere mye og da er det viktig å ha noen basiskunnskaper for å kunne ferdes trygt. Vi har tatt en prat med Håvard Engen, en av TTs mest erfarne turledere, om hvordan vi kan sikre at vinterturen blir så vellykket som mulig. ​​​​​​​

​​​​​​​
-Hvordan planlegger man en trygg vintertur i fjellet?

Anker- Et godt grunnlag for at turen blir både trygg og trivelig legger du gjerne ved kjøkkenbordet hjemme, i god tid før selve turen starter. Med papirkart og bøker oppslått og utallige nettressurser som for eksempel ut.no og yr.no tilgjengelig kan du planlegge turen der du får realisert drømmene dine for helga eller ferieuka.

Tenk på at hele gruppa skal trives underveis, så ikke gap for høyt. Det er bedre å komme hjem uten at noen er utslitt eller skadet og gjerne ha lyst på en litt mer krevende tur neste gang. I tillegg står TTs turinformasjon klar til å gi deg gode råd om du stikker innom TT-brygga i Sandgata eller tar en telefon.

Det gamle og gode rådet om “tur etter evne” er kanskje mer aktuelt enn noen gang. Bruk gjerne tid på å finne en tur som er passe lang og passe bratt for din gruppe, men ha samtidig en plan B klar. Vær- og snøforholdene kan endre seg raskt og da er det viktig at du har et lettere alternativ til tryggheten på neste hytte eller tilbake dit du kom fra. Det er fremdeles ingen skam å snu!

​​​​​​​Og om du ikke har ferdighetene til å legge ut på en slik tur i høyfjellet selv så har Turistforeningen et stort utvalg i fellesturer med solide turledere i spissen.


Håvard Engen, en av TT's mange erfarne turledere.


​​​​​​​En DNT-veiviser er en frivillig, tillitsvalgt eller ansatt i Turistforeningen som viser andre vei til naturopplevelser.

-Hva trenger man av klær og utstyr?

Anker- Dette vil jo avhenge av turen du skal på, men uansett tur må du ha gode vindtette plagg ytterst, blant annet med ei skikkelig hette du kan stenge ut snøstormen med. Innerst er det som alltid ull som gjelder, og så må du ha en passe stor sekk med tørt skift (bruk gjerne vanntette pakkeposer), ekstra lue og votter, noen velvalgte varmeplagg, mat og drikke og noe nødutstyr.

Dette siste trenger du gjerne også om det ikke blir nød, det er utrolig kjekt å ta frem spaden og grave en snømur til lunsjen for så å sette seg tett sammen inne i vindsekken og holde på varmen om det er litt hustrig. Delt varme er dobbel varme! Turistforeningen har gode utstyrslister på sine nettsider og så tilpasser du disse ut fra egne erfaringer og innspill fra andre etter hvert.

På fjellet må du regne med å måtte gå opp dine egne skispor og få all slags føre underveis inkludert skare og is. Da trenger du mer solid skiutstyr enn i lysløypa hjemme og gjerne stålkanter på skiene.


-Hvordan finner man sikkert fram i fjellet?

Anker- Det er som regel lett å finne fram når det er godvær og dagslys og det er nettopp da du skal bruke muligheten til å lære deg å bruke kart og kompass slik at du faktisk kan det når skisporet blåser igjen eller når mørket kommer før du er fremme ved hytta.  Ha kartet i en kartmappe rundt halsen slik at du kan bruke det mens du går. Øv på å finne igjen på kartet fjellet du ser i enden av dalen.

Og motsatt, start med en detalj på kartet og prøv å skjønne hvor den ligger i terrenget. Hvor langt unna ligger den og i hvilken retning? Ta i bruk kompasset til å orientere kartet og til for eksempel å peile topper og bruk gjerne GPS-en til å finne den nøyaktige posisjonen din eller logge turen som et digitalt minne som kan deles med de andre.

Det holder forresten ikke bare å “følge prikken” som Arnfinn Baksletten i Telenor-reklamen. Elektronikken er for sårbar og skjermen gir for lite oversikt. Dessuten får du mye mer ut av å bruke GPS-en hvis du har lært deg bruk av kart og kompass godt først. Om du skal kjøpe kompass og skal ferdes i vinterfjellet, velg et speilkompass med «klinometer» så har du et supert verktøy for å vurdere skredterreng.


-Hva er nødvendig å vite om skredfare?

Anker- Det kommer veldig an på hva slags tur du skal på, men også her gjelder tur etter evne, kunnskaps- og ferdighetsnivå. Farlige snøskred utløses i all hovedsak i terreng over 30 grader bratt og om du lærer deg å gjenkjenne og holde tilstrekkelig avstand til slikt terreng er du veldig godt i gang! Dette er det første kunnskapsnivået. Det går jo an å gjøre utrolig mye artig og spennende på ski i norske fjell utenom disse potensielt farlige områdene. 30 grader er så bratt som den svarte løypa i alpinbakken og for de fleste vil fjellterrenget som gir mestring og trivsel både opp og ned være slakere enn dette.

Vil du gå eller kjøre brattere enn 30 grader, altså i skredterreng, må du skaffe deg omfattende kunnskaper gjennom kurs, bøker, nettressurser og praktiske erfaringer. Det andre kunnskapsnivået blir da å forstå skredvarselet på varsom.no og innrette turen etter de ferdselsrådene en finner der for den aktuelle dagen og området.

Det tredje nivået er når du med utgangspunkt i skredvarselet gjør dine egne vurderinger lokalt som i noen tilfeller overprøver det regionale og profesjonelt utarbeidede skredvarselet. Dette krever omfattende både teoretisk og praktisk kunnskap om blant annet snø og tar lang tid å lære seg.

Uansett kunnskapsnivå er det holdningene og tankene dine om ferdsel med akseptabel risiko og hvordan du deler dette med dine skivenner som virkelig teller for å sikre at alle kommer uskadde hjem fra turen. Men uansett om du er fjellskiløper eller har skaffet deg toppturutstyr har Turistforeningen et kurs tilpasset ditt behov for kunnskap som grunnlag for trygge veivalg i vinterfjellet.

Skrevet av Henrik Lerdahl 15. mars 2017