Logo
Til DNT.no forside
En gmmel og litt forfallen brun hytte med torvak, omgitt av gult gress og vekster, mens sola så vidt titter over horisonten rett over hytta.

Tips til høstens hyttetur i Midt-Norge

De selvbetjente turisthyttene er et rimelig og godt tilrettelagt tilbud. Hyttene er utstyrte med DNTs standardlås og kan brukes hele året. Å bo på ei selvbetjent hytte gir flotte muligheter for dagsturer til fjelltopper og andre turmål i rekkevidde fra hytta.

Publisert: 04. september 2023
Artikkel
To lave brune hytter ved en vannkant om høsten
Kjølihytta er selvbetjent. Foto: Odd Harald Eriksen

Å komme til ei selvbetjent hytte langt inne på fjellet er en flott opplevelse. Her kan du tenne opp i ovnen og finne hyllene på proviantlageret fulle av matvarer. Turfølget kan tilberede et godt måltid sammen etter dagens tur og få en fin fellesskapsfølelse. Ikke minst for familier som ønsker å gi barna ekte opplevelser er et opphold på ei selvbetjent hytte midt i blinken; her får man god tid til å være sammen. Du kan både forhåndsbestille opphold på hyttene, eller komme på drop-in. Bestill ditt neste hytteopphold her!

Nærbilde av en hengelås på en tredør

Få din egen nøkkel til turopplevelser 

De selvbetjente hyttene er utstyrte med DNTs standardlås og du må være medlem for å få din egen nøkkel. Det er tilstrekkelig at en i turfølget har nøkkel. Du trenger ikke bestille plass på forhånd, men en del av sengene er forbeholdt dem som ønsker å reservere plass. Betaling av proviant og opphold gjør du med appen "DNT hyttebetaling". Last den ned på mobiltelefonen din før du drar på tur. På Vassendsetra må proviant betales inn på et kontonummer som står oppført på hytta. 

NB! Husk å ta med deg lakenpose samt DNT-medlemsbevis når du skal overnatte på de selvbetjente hyttene! 

Bestill en hel turisthytte for deg selv

Orkelsjøhytta og Harravolden er de eneste av TTs hytter som kan bookes eksklusivt for deg og ditt reisefølge. Denne løsningen prøvde vi ut på flere av våre selvbetjente hytter under pandemien og det ble så populært at vi viderefører dette tilbudet disse to hyttene. 

 

SELVBETJENTE  OG  UBETJENTE  HYTTER

 

Ramsjøhytta

Ramsjøhytta ligger praktfullt til ved Ramsjøen med utsikt mot det mektige Fongenmassivet på motsatt side av vannet. I synsranda langt mot øst ligger det Sylmassivet. Hytta er et bindeledd mellom det sentrale Sylanområdet og Fongen-/ Roltdalstraktene i vest. I Ramsjøen kan du prøve fiskelykken. Fongen er høyeste topp både i Selbu og Meråker og Ettfjellet, Tofjellet og Ramfjellet er tre fine topper som ligger på rad og rekke ikke langt fra hytta.  

Les mer om de fineste dagsturene fra Ramsjøhytta her!

Adkomst: Med bil eller buss via Værnes/Hell, Fv 705 til Ås i Tydal og bomvei til Skarpdalen. Fra parkeringen er det 4 km å gå til hytta.

 

Græslihytta

Græslihytta ligger oppunder skoggrensa, høyt og fritt med vid utsikt over Tydalen og mot Hyllingen, Blåhammaren og Bringen på andre sida av lia. Græslihytta er det perfekte utgangspunktet for fine turer i de vestlige deler av Sylan. Området rundt hytta byr også på gode muligheter for å finne multer om høsten.

Les mer om de fineste dagsturene fra Græslihytta her! 

Adkomst: Med bil eller buss via Værnes/Hell, Fv 705 til Græsligrenda i Tydal. Herfra er det ca 2 km å gå opp lia til hytta.

 

Kjølihytta

Kjølihytta ligger i den sørvestlige delen av rutenettet i Sylan, mot Reitan i Haltdalen og Røros i sør, med Nordpå en god dagsmarsj mot nord. Her er mange fine turmuligheter både nedover i dalen og til topper i nærheten. En tur til gamle Kjøli gruver anbefales når man tar turen hit. Sporene i terrenget er tydelig etter det lille gruvesamfunnet som lå her oppe på 1000 meters høyde.  

Les mer om de fineste dagsturene fra Kjølihytta her!

Adkomst: Kjør E6 til Støren og ta Fv 30 til Ålen. Lettest adkomst fra bomvei mellom Reitan og Tydal, 4 km til hytta.

 

Vassendsetra

Vassendsetra er en trivelig selvbetjent tømmerhytte som ligger i det barnevennlige og varierte turområdet mellom Gjevilvasshytta og Bårdsgarden. Vassendsetra er et fint utgangspunkt for turer til topper og fine fiskevann i nærheten. Det er f.eks. fint å dra på fisketur til Hyttdalen. Håmannshytten er en lett tilgjengelig topp i nærheten og til Holbruna kan du gå en rundtur med praktfull utsikt. Okla byr på et topplatå med frihetsfølelse mens Gjevillvasskamman er for dem som liker spektakulær og luftig ryggvandring.  

Les mer om de fineste dagsturene fra Vassendsetra her!

Adkomst: Med bil langs E6 til Oppdal, deretter Rv 70 til Festa bru der du tar av til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Herfra er det 3-4 timer å gå etter merket sti til Vassendsetra. Alternativt kan du gå 1-2 timer fra Bårdsgarden.

 

Orkelsjøhytta

Orkelsjøhytta ligger i åpent fjellterreng på setertunet sjøsetra ved Orkelsjøen. Terrenget rundt hytta er meget barnevennlig med spennende geologi og fjellflora. Muligheter for dagstur til Stororkelhøa. Utmerket fiske i Orkelsjøen, båtutleie på setra. I sesongen kan man få kjøpt tradisjonsrik seterkost på Sjøsetra.

Les mer om de fineste dagsturene fra Orkelsjøhytta her!

Adkomst: Til Orkelsjøhytta kommer du med tog til Oppdal eller Fagerhaug og videre til fots inn til hytta. Eventuelt med sykkel fra Oppdal. Med egen bil kjører du langs E6 til Oppdal og etter bomvei fram til hytta.

 

Dindalshytta

Dindalshytta danner det nordøstlige hjørnet i det store hytte- og rutenettet på Dovrefjell. Hytta ligger i bjørkeskogen i seterdalen opp fra Lønsetgrenda med utsikt opp mot de nordøstligste fjellene på Dovrefjellplatået. Hytta er et flott utgangspunkt for dagsturer i dette spennende fjellområdet.  

Les mer om de fineste dagsturene fra Dindalshytta her!

Adkomst: Fra Oppdal er det 20 km med bil eller buss langs Rv 70 til avkjøring fra Lønset. Herfra er det helårsvei til parkering ved Blokkhus. Det er ca 2,5 km å gå langs traktorvei inn til hytta.

 

Bårdsgarden

Det selvbetjente kvarteret utgjør en del av hovedhuset på Bårdsgarden i Storlidalen. Fjellgården er et fint utgangspunkt for større eller mindre rundturer og toppturer i Trollheimen. Bårdsgården egner seg spesielt godt for barnefamilier der Angardsvatnet og Tovatna med fine sandstrender er lett tilgjengelige med sykkel eller barnevogn. Ved Tovassveien vil du finne spennende jettegrytter og en tur til Vassendsetra byr på gamle fangstgroper. Går du til Kråkvasstind via Sandåtjønnbua, kan du kombinere topptur og fisketur. Du kan også gå til topps på Okla som er nærmeste høye fjell og på Kringlehøa som er Storlidalens karakterfjell.

Les mer om de fineste dagsturene fra Bårdsgarden her!

Adkomst: Med tog til Oppdal, buss til Lønset og drosje inn til gården. Med bil kjører du langs E6 til Oppdal, videre etter Rv 70 til Lønset og tar av til Bårdsgarden. Det er bilvei helt fram.

 

Kårvatn

På fjellgården Kårvatn i Todalen har man tatt imot gjester helt siden turvirksomheten i Trollheimen ble organisert fra ca. 1890. Den selvbetjente hytta på gården ligger i et flott fjellområde i Vest-Trollheimen med varierte turmuligheter, både for korte turer i nærområdet og lengre topp- og ryggturer. Til Naustådalssetra er det en lettgått rundtur via Nauståfossen. Du kan også gå elvelangs i Gammelseterdalen der det er badekulper og fossefall. Storfjellet er en fin topp med storslått utsikt. Fra Kårvatn kan du følge merkastien til Bjøråskaret, et magisk utsiktspunkt mot Innerdalen og Innerdalsfjellene. For toppturentusiaster byr Slangelifjellet på en flott ryggvandring på «Trollheimens tak».

Les mer om de fineste dagsturene fra Kårvatn her!

Adkomst: Med bil kjører du til Kårvatn via Todalen, det er bilvei helt fram.

Alltid åpne hytter

Utenom sesong har også TTs betjente hytter i Sylan og Trollheimen et selvbetjent eller ubetjent tilbud. Nedalshytta, Storerikvollen, Schulzhytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta har alle selvbetjent drift utenom betjent sesong, mens Gjevilvasshytta har et ubetjent tilbud. De selvbetjente hyttene har fullt utstyrt kjøkken, soverom, oppholdsrom, proviantlager, gass og ved. De ubetjente hyttene har samme standard og innhold som de selvbetjente, men med én viktig forskjell: De har ikke proviantlager. Hyttene er låst med DNT-standardnøkkel. På selvbetjente og ubetjente hytter kan man betale med engangsfullmakt eller med appen «DNT hyttebetaling». 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem