Ramsjøhytta klargjøres til åpninga

Ramsjøhytta ligger vakkert til ved Ramsjøen med Fongenmassivet ruvende bak.
Ramsjøhytta ligger vakkert til ved Ramsjøen med Fongenmassivet ruvende bak. Foto: Torild Hofstad

Det er hektisk aktivitet på nye Ramsjøhytta for å gjøre alt klart til åpninga. En håndplukket dugnadsgjeng sørger for siste finish, slik at gjestene skal komme til ei ren og innbydende hytte med praktiske løsninger både ute og inne. – Det hjelper lite med en fin visjon om at hytta skal by på "utsikt til innsikt" hvis ikke de store glassflatene er rene, humrer Torunn Haugrønning som for anledningen er dugnadsleder.

– Det er kjekt å få muligheten til å komme seg ut av kontoret og jobbe med praktiske oppgaver til en avveksling, sier Torunn Haugrønning. Til daglig jobber hun som økonomisjef i TT. Denne helga har hun tatt med seg ei gruppe nevenyttige frivillige til fjells for å legge siste hånd på verket før nye Ramsjøhytta skal stå klar til å ta i mot de første overnattingsgjestene.

Velkommen til nye Ramsjøhytta.
Velkommen til nye Ramsjøhytta. Foto: Torild Hofstad

PRAKTISKE LØSNINGER OG GJENBRUK

For å løse alle små og store oppgaver langt til fjells kreves det både håndverksmessige ferdigheter og kreativitet. Her er det langt til nærmeste Byggmakker. Da må man bruke det man har og improvisere. 

– Det føles litt som å være deltaker på Farmen innimellom, her gjelder det også å finne løsninger på mange ulike oppgaver sammen med en ivrig gjeng, sier dugnadsdeltaker Arild Haugrønning. 
– Jeg gikk inn i  "Storbondehuset" eller Sikringshytta som det gjerne kalles, og der lå det jammen en arbeidskar og hvilte.

Det er viktig å finne pusterom for hvile også på ei slik helg. Og på dugnad blir ingen stemt ut!

Mange av møblene er forhåndsprodusert på verkstedet på Rønningen gård, plukket fra hverandre og transportert til Ramsjøhytta. Den store sofabenken som skal monteres på peisestua består av mange deler. – Det her e som avansert lego uten tegning, sier Bjørn Solem. 

For å unngå "flaskehalser" når det er mye folk på hytta er viktige fellesarealer som kjøkken, tørkerom og vaskerom gjort ekstra romslige. Ute er det bygd en stor platting der gjestene kan nyte fjellnaturen i friluft på godværsdager. – Det er lagt stor vekt på at den nye hytta skal være praktisk i bruk, forteller dugnadsleder Torunn. 

Det har også vært et mål å gjenbruke mest mulig fra gammelhytta. Det er laget sengebunner av gamle gulvplanker og panel fra gammelhytta er gjenbrukt på loftet i nyhytta. Også gamle hyller, dodører og soveromsdører er gitt nytt liv. Dette tilfører den nye hytta både særpreg og atmosfære.

Håndverkserfaring kommer godt med.
Håndverkserfaring kommer godt med. Foto: Torild Hofstad

NORGE PÅ TVERS

Mens dugnadsgjengen er i fullt sving med klargjøringen av hytta får de besøk av en ung mann som går Norge på tvers alene og i egen regi. Aleksander Waage (25) fra Haugesund kommer direkte fra Schulzhytta hvor han overnattet som eneste gjest. Ellers så ligger han i telt på turen. Aleksander leverte master i elektronikk på mandag og dro deretter rett på fjelltur.  – Det var deilig å puste ut og senke skuldrene i fjellet nå og litt regn gjør ingen ting, sier han. På Ramsjøhytta er han innom for en rast før han går videre i retning Storerikvollen.

Aleksander Waage (25) fra Haugesund går Norge på tvers.
Aleksander Waage (25) fra Haugesund går Norge på tvers. Foto: Torild Hofstad

STOR INTERESSE

Det er mange som er nysjerrige på nye Ramsjøhytta. Også Arne Brunes og Torild Hofstad har tatt turen innom Ramsjøhytta denne helga. Han på oppdrag som frilansjournalist og hun som turfølge og frivillig fotograf for TT. – Vi er veldig begeistret for den nye hytta, den er virkelig blitt flott og med mange praktiske løsninger, sier Torild. – I fjor lå vi ei natt på den gamle, og jeg er glad jeg fikk oppleve det. Men nå skal vi uten tvil tilbake på den nye når det passer seg slik, den er bare lekker.

Etter mange timers iherdig innsats gjennom helga er dugnadsgjengen i mål med det meste. Uterommet med plattinger er ferdigstilt, alle vinduer er vasket og sengene er pent oppredde.

Ivrige deltakere er allerede i gang med å planlegge neste dugnad. – Det var veldig artig å være med og det føles meningsfylt. Jeg blir med til høsten også slik at vi får sydd ferdig forheng i sovealkovene på Eventyrloftet, sier Rita Leraand

Så kan deltakerne puste ut i trygg forvissning om at hytta er presentabel til åpningshelga. Avslutningsvis blir det tid til en liten tur opp på Lauvåsstøten, det lille fjellet rett bak hytta.

Det er en fornøyd gjeng som takker for seg for denne gang!

Dugnadsgjengen.
Dugnadsgjengen. Foto: Torild Hofstad
Foran fra venstre: Terje Leraand, Kjersti Dille, Rita Leraand, Elisabeth Eggen Solem og Torunn Haugrønning. Bak fra venstre: Arild Haugrønning, Stig Are Brekke, Kjell Eggen, Bjørn Solem og Børge Holberg.
Foto: Torild Hofstad
Gjenbruk av gammelt panel gir loftstaket et sjarmerende preg.
Foto: Torild Hofstad
Godt humør er ingen mangelvare på dugnaden.
Det føles litt som å være deltaker på Farmen innimellom, her gjelder det også å finne løsninger på mange ulike oppgaver sammen med en ivrig gjeng. Arild Haugrønning

Skrevet av Asgeir Våg 25. juni 2022