På tur med 1400 fjortiser

Over 1400 elever fra 13 ungdomskoler var med under årets OPPTUR.
Over 1400 elever fra 13 ungdomskoler var med under årets OPPTUR. Foto: Jonny Remmereit

OPPTUR er en nasjonal turdag der 8. trinn på ungdomsskolene over hele landet blir invitert til en dag med friluftsliv, fysisk aktivitet og naturopplevelser. I Trondheim ble årets tur lagt til Strindamarka, og det var frivillige seniorer fra Veteranan i TT som arrangerte turen for ungdommene. 

OPPTUR ble arrangert den 11. mai i Trondheim og over 1400 elever fra 13 ungdomskoler var med. Arrangementet er en del av turistforeningens skolesatsing.

I det strålende været var nok de fleste ungdommene glade for å være på tur i stedet for å sitte inne i klasserommet. Årets arrangement ble lagt til et nytt turområde, nemlig Strindamarka. Elevene kom tilreisende til startstedet med buss. Fra Lohove gikk turen til Bekken og langs Estenstaddammen og opp til Månen. Dette utsiktspunktet var nok nytt for mange, og flere lot seg begeistre av utsikten som plutselig viste seg i granskogen. Videre gikk rundturen ned Styggdalen og over Fuglmyra og tilbake til Lohove. Det var også lagt inn en Opptur-Quiz med poster underveis i løypa som ungdommene kunne delta på. Dette var med på å dele opp turen i passende etapper. Quiz er også en artig aktivitet som tilfører turen en ekstra dimensjon. 

Opptur ble første gang arrangert i 2004. Nesten siden oppstarten har vi hatt med SpareBank1 smn som samarbeidspartner. Frem til 2021 har OPPTUR hatt start og mål i Ilaparken, og ungdommene gikk da ei løype i Bymarka på 11 km med 4 klippeposter. På den turen var ungdommene innom to topper; Våttåkammen og Geitfjellet.

Arrangeres av frivillige seniorer
I en årrekke er det Veteranan i Trondhjems Turistforening (VETT) har stilt med alle de frivillige til arrangementet.

-Det er ett av årets høydepunkt for oss seniorene når vi får være sammen en hel dag med ungdommer.  Her er det masse liv, glede og mye hormoner i sving. Rett og slett et KICK for oss gamlingene, sier Toril Kotsbak som var en av koordinatorene under årets arrangement.

På en slik turdag får elevene en prøvesmak på friluftsliv, uavhengig av tidligere erfaring med fysisk aktivitet. Målet er å få flere ungdommer til å oppleve gleden ved friluftslivet, gjøre turmulighetene i nærmiljøet bedre kjent, og skape en morsom dag med fysisk aktivitet for alle.

-For oss er dette en dag hvor vi får treffe mange utrolig flotte ungdommer. Dette er faktisk ett av de store høydepunktene i året for oss som er med på dette, sier Kotsbak.


  Kjappe fakta om OPPTUR

  • OPPTUR er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings (DNT) medlemsforeninger.
  • OPPTUR har blitt arrangert hvert år siden 2004.  
  • Over 34.000 ungdommer deltar på OPPTUR, dvs. over halvparten av landets 8. klassinger.
  • Det gjennomføres ca. 120 OPPTUR-arrangementer over hele landet hvert år.
  • Turene er omtrent 10 km lange.
  • De lokale medlemsforeningene til DNT tar ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt i nærmiljøet.
  • DNT stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem.
  • Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet.
  • De fleste steder er det ulike konkurranser og aktiviteter både under veis og i målområdet

  Skrevet av Jonny Remmereit 13. mai 2022