Nå blir det enda enklere å finne spennende turmål i UT.no

Rauøra er en sandstrand ved Gjevilvassvatnet i Gjevilvassdalen. Store hvite strender omringet av noen av Trollheimens flotte fjell gjør plassen til en fantastisk naturopplevelse. Slike plasser blir det nå lettere å oppdage med funksjonen Turmål på UT.no og i tilhørende app.
Rauøra er en sandstrand ved Gjevilvassvatnet i Gjevilvassdalen. Store hvite strender omringet av noen av Trollheimens flotte fjell gjør plassen til en fantastisk naturopplevelse. Slike plasser blir det nå lettere å oppdage med funksjonen Turmål på UT.no og i tilhørende app. Foto: Maja Skjellstad

Kunne du tenkt deg en enkel oversikt over de fineste plassene å besøke i det område du befinner deg i? Noe som viser deg den flotte, bortgjemte fossen, den fineste badestranden, eller den luftigste fjelltoppen? Eller kanskje en spennende grotte? En ny funksjon i UT.no gjør det nå lettere å oppdage slike kremplasser over hele Norge, slik at du kan planlegge turen din for å få de beste opplevelsene!


Planlegg turen din, enten det er Norgesferie, et hytteopphold med flere dagsturer i området, eller toppturer en helg.  

UT.no er en svært populær nettside for turplanlegging, og det finnes en tilhørende app til mobil med de fleste funksjonene nettsiden har. UT.no og tilhørende app har fått et stort løft den siste tida. Den tidligere appen DNT SjekkUT har blitt integrert i UT-appen, slik at du nå kan sjekke inn og samle på steder du har besøkt over hele Norge. Vi jobber nå aktivt med å utvide innholdet i våre områder, og da spesielt den nye funksjonen "Turmål". 

I appen og på nettsiden kan du nå huke av for det vi kaller "Turmål". Dette er punkter i kartet du kan besøke, og det kan være en fjelltopp, badeplass, grotte, gapahuk og mye mer. Skal du på en tur, vil det være enkelt å bruke appen for å oppdage de ekstra spennende plassene du bør besøke.

"Turmål" skiller seg fra "Turforslag" ved at det er kun destinasjonen som er beskrevet, ikke selve turen dit. Har du UT-appen på mobil, kan du også registrere besøk på de forskjellige plassene, og på den måten samle på steder du har vært. 

Det opprettet turmål i nærområder også, som her ved Storfossen i Malvik, like utenfor Trondheim.
Det opprettet turmål i nærområder også, som her ved Storfossen i Malvik, like utenfor Trondheim. Foto: Janne Horgen Tegnander

Bli inspirert med lister!

En annen ny funksjon i UT er lister. Dette er samlinger med anbefalte turmål, steder og hytter, og de kan være ment som ren inspirasjon, eller for ulike konkurranser. Konkurranselister, som for eksempel Til Topps, har gjerne en begrenset tidsperiode, mens inspirasjonslister ofte ligger ute permanent. 

Ved å "følge" eller melde deg på ei liste kan du enkelt ha oversikt over hvor mange steder i lista du har besøkt.

Et eksempel er lista Gapahuker i Trondheimsområdet. Her får du en enkel oversikt over noen av gapahukene i vårt nærområde, og du kan samle på dem ved å sjekke inn på de ulike.

Vi skal lage flere flotte inspirasjonslister fremover, og spesielt med turer vi anbefaler fra våre hytter. Da blir det enda enklere å planlegge hytteturene dine!

Gapahuken på Klefstadhaugen er en av gapahukene du finner på den nye listen med Gapahuker i Trondheimsområdet.
Gapahuken på Klefstadhaugen er en av gapahukene du finner på den nye listen med Gapahuker i Trondheimsområdet. Foto: Janne Horgen Tegnander


Slik gjør du det i UT-appen 

SjekkUT er en tjeneste i UT-appen for digital besøksregistrering - eller en slags digital versjon av turbøker og trimpostkasser om du vil. 

Med SjekkUT kan du "sjekke inn" og samle på turposter, fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet i UT-appen. Du kan konkurrere mot deg selv eller delta på ulike trimkonkurranser. SjekkUT er tilgjengelig for alle og helt gratis å bruke. 
 
Det eneste du må gjøre er å opprette en UT-brukerkonto og laste ned siste versjon av UT-appen, hvis du ikke allerede har gjort det. 

Hvordan får jeg tak i UT-appen? 

UT-appen er tilgjengelig for iPhone og Android-telefoner og kan lastes ned i respektive app-butikker. Appen er gratis. 

Slik bruker du SjekkUT i UT 

  1. Før turen kan du sjekke UT.no eller UT-appen for å se om det er noen turer og turmål som frister. Bruk UT som et planleggingsverktøy som gir deg informasjon over turmulighetene. 

  1. Ta med deg telefonen din på tur og bruk gjerne UT-appen underveis for å sjekke kartet eller finne informasjon om turen du er på. 

  1. Når du har kommet frem til turmålet ditt kan du åpne UT-appen og trykke på hytta eller stedet du er på. 

  1. På alle steder og hytter i appen vil det være en knapp som heter "SjekkUT". Trykk på denne for å registrere besøket ditt. OBS, du må være nærmere enn 75 meter for å kunne registrere et besøk. 

  1. Etter at besøket er registrert kan du skrive i gjesteboka og dele turopplevelsen din med andre brukere av UT. 

  1. Til slutt kan du skryte litt av deg selv, nyte resten av turen og drømme om neste turmål :) 

Registrer ditt besøk og skriv i den digitale gjesteboka ved å bruke UT-appen på toppen av Fongen.
Registrer ditt besøk og skriv i den digitale gjesteboka ved å bruke UT-appen på toppen av Fongen. Foto: Jonny Remmereit

Skrevet av Janne Tegnander 26. april 2022