Dugnad på nye Ramsjøhytta

Byggingen av ny DNT-hytte ved Ramsjøen er godt i rute til åpning i juni.
Byggingen av ny DNT-hytte ved Ramsjøen er godt i rute til åpning i juni. Foto: Janne Horgen Tegnander

Forrige uke var det dugnad på den nye Ramsjøhytta i Sylan, og nå er arbeidet med å innrede hytta godt i gang. En arbeidsglad gjeng på 10 frivillige har sammen med to ansatte fra driftsavdelinga i TT jobbet lange dager hele uka slik at alt skal bli klart til åpning i juni.  

Den gamle hovedhytta ved Ramsjøen er snart klar for utskiftning. Den er nedslitt og dårlig fundamentert, og dette fikk dugnadsdeltakerne erfare da de ankom hytta. - Det var så mye snø på et av soverommene at vi måtte inn med spade, sier Kirsti Stamnes. De synes likevel det er stas å være blant de siste som overnatter på den populære hytta som ble oppført i 1967. Det sitter mye historie i veggene, og både dører og vegger prydes av flotte malerier av natur og hytter i området. Det diskuteres livlig rundt middagsbordet om det er mulig å få med noen av veggmaleriene hele til den nye hytta. Samtidig er gjengen ivrig på at hytta skal bli ferdig, og gleder seg til den kan tas i bruk.  

Den bærende idéen er at den nye hytta skal bidra til å forsterke opplevelsen av mektig fjellnatur med “utsikt til innsikt”. Det er ingen tvil om at hytta allerede lever opp til dette med store vinduer mot det mektige landskapet rundt, og ved materialvalg innvendig som gjenspeiler den trønderske naturen.  

Dugnadsgjengen nyter en trivelig frokost før de setter i gang med dagens arbeidsoppgaver.
Dugnadsgjengen nyter en trivelig frokost før de setter i gang med dagens arbeidsoppgaver.

Håndlagde møbler fra Rønningen 

Dugnadsgjengen har gledet seg litt ekstra til å montere de nye sengene på Ramsjøhytta. De har nemlig laget disse selv ved tidligere dugnader. - Sengene er laget på Rønningen gård i Bymarka, og alt er håndgjort. Dette er ikke noe IKEA-vare, sier Steinar Skjetne og smiler. Alle soverommene har fått senger i forskjellige farger. Fargenavn som multer, tyttebærrød og blåbærblå forteller oss om inspirasjonskilden; naturen. - Disse sengene er beiset med en farge som heter Nesle. En fin grønnfarge synes nå vi da, sier Arnt Idar Liaøy. 
 
På låven ved Rønningen gård har det vært stor aktivitet de siste årene. Her møtes frivillige nesten hver uke, og snekkerverkstedet blir flittig brukt til å bygge blant annet gapahuker, benker og andre møbler til TT sine hytter. I tillegg til sengene, er det også blitt produsert benker til spisesalen og peisestua i nye Ramsjøhytta. De frivillige gir utrykk for at snekkerverkstedet er en fin samlingsplass både for å utføre meningsfylt arbeid, men også for påfyll av sosialt samvær. Dugnadene er også en læringsplattform for deltakerne, som har variert erfaring og arbeidsbakgrunn. - Vi lærer av hverandre, og så lærer vi veldig mye av Eskil da, det må vi jo si, sier Liaøy. 


Arnt Idar Liaøy og Steinar Skjetne er godt i gang med å montere de hjemmesnekrede køyesengene i et av rommene i nye Ramsjøhytta.
Arnt Idar Liaøy og Steinar Skjetne er godt i gang med å montere de hjemmesnekrede køyesengene i et av rommene i nye Ramsjøhytta.
Det er lagt sjel i hver tomme med treverk på møblene som er produsert på Rønningen gård.
Det er lagt sjel i hver tomme med treverk på møblene som er produsert på Rønningen gård.

Fokus på gjenbruk 

Eskil Følstad er fagansvarlig for TTs hytter og har som oppgave å arrangere og lede mange av disse dugnadene. Han er svært opptatt av bærekraft og gjenbruk, og det vises tydelig i arbeidet som blir utført på denne dugnaden. På et av rommene på den gamle hytta jobber Bjørn Lauritzen med å ta ned det gamle panelet på veggene. Han lirker bordene forsiktig ut, de skal nemlig brukes igjen i den nye hytta. - De slitte overflatene kan man fjerne med en høvel, og med litt pussing er bordene like fine og klar for gjenbruk, forklarer Lauritzen. 

Dugnadsgjengen har allerede fjernet de gamle sengene og noen hyller på dette rommet, og materialet har blitt brukt til å lage nye hyller til blant annet spiskammeret på nyhytta. Fokuset på gjenbruk er høyt, og det er mange kreative ideer for å kunne bruke så mye som mulig fra gammelhytta. - Vi lærer utrolig mye på disse dugnadene, og spesielt mye om hvordan vi kan ta vare på det gamle slik at det kan brukes videre, legger Lauritzen til. Ikke lenge etter er han i gang med å montere panelet på veggene på loftet i nyhytta med god hjelp av Jostein Haugbjørg. - Jeg er en urolig person og har ikke noe spesielt å gjøre hjemme, da er det greit å sysselsette seg med dugnadsjobb og treffe folk, sier Haugbjørg.  


Bjørn Lauritzen lirker forsiktig ut panelbordene i gamlehytta for å bruke det på nytt i den nye.

Et ønske om å skape glede for andre turgåere 

Arbeidsmoralen blant deltakerne er høy, og de jobber lange dager når de er på dugnad. De påpeker også at hver enkelt holder sitt tempo, og det er mange kaffe- og matpauser gjennom dagen. De prioriterer også en liten skitur i finværet før lunsjen serveres av Kirsti Stamnes. Hun har ansvaret for matservering til sultne arbeidsfolk, og utfører oppgaven utmerket. Når resten av deltakerne kommer inn for å spise er hun raskt i gang med å sørge for at alle får det de trenger. - Jeg er frivillig i TT fordi jeg er i god fysisk form, har masse energi, og vil ha nye utfordringer med nye mennesker. Og jeg føler at jeg blir veldig godt ivaretatt, føler meg trygg og sikker på alle jeg er sammen med. Jeg kvier meg ikke om å spørre om ting, for jeg får så vennlige svar tilbake. Det ligger i min natur å fortsatt søke utfordringer, for jeg ser at livet har mye å by på som jeg kan lære av selv om jeg er godt voksen, forteller Stamnes mens hun håndtørker oppvasken.  

Det er en gjenganger blant deltakerne at de motiveres av det sosiale felleskapet de får ved å være frivillig i TT. - Det er jo artig å hjelpe til, og gjøre en fornuftig innsats, og i tillegg er det jo sosialt og trivelig, sier Skjetne. - Og så håper vi at arbeidet vi gjør skal bli til glede for alle som skal gå i fjellet, legger Liaøy til. 

Kirsti har deltatt på dugnader i 5 år, og trives med å holde seg aktiv og møte nye mennesker.
Kirsti har deltatt på dugnader i 5 år, og trives med å holde seg aktiv og møte nye mennesker.

Fra vedboden kan det høres metallisk hamring, her står Børge Holberg og komprimerer brukte hermetikkbokser. - Dette er jo også en jobb som må gjøres. Avfallshåndtering blir straks enda mer komplisert så langt inn i fjellet, og det er om å gjøre å komprimere søpla så godt vi kan, forklarer Holberg. 

Se flere bilder fra dugnaden:

Dugnadsdeltakerne nyter sola på taket av nye Ramsjøhytta, og er snart klar for å reise hjem igjen. Takk for en fantastisk innsats!
Dugnadsdeltakerne nyter sola på taket av nye Ramsjøhytta, og er snart klar for å reise hjem igjen. Takk for en fantastisk innsats!

Vil du delta på en dugnad? Her er TTs neste dugnader:

30. mai - 3. juni 2022: Takdugnad, vindusfiksing og utearbeid på Gjevilvasshytta, Norges vakreste turisthytte!.

Dugnad
30. mai 2022
(5 dager)

De siste årene har vi jobba mye med å legge nye tak på Gjevilvasshytta. Denne våren fortsetter vi med en del ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Seniorer
Arrangeres av Trondhjems Turistforening

Oppstartsdugnad på Trollheimshytta 13. - 17. juni 2022

Dugnad
13. juni 2022
(5 dager)

På Trollheimshytta i midten av ville og vakre Trollheimen er det mange interessante oppgaver vi trenger hjelp til å få utført ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Seniorer
Arrangeres av Trondhjems Turistforening

Oppstartsdugnad på Sculzhytta 13. - 17. juni 2022 med overnatting og tur til og fra Ramsjøhytta

Dugnad
13. juni 2022
(5 dager)

Velkommen til dugnad Velkommen til norges minste, nordligste og mest miljøvennlige betjente turisthytte! Schulzhytta er bygd i 1948, og ligger ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Seniorer
Arrangeres av Trondhjems Turistforening

Oppstartsdugnad på Jøldalshytta 14. - 17. juni 2022

Dugnad
14. juni 2022
(4 dager)

Sommersesonger nærmer seg, og det er en del oppgaver som skal utføres før denne flotte betjente hytta åpner 17. juni. Vi ...

Passer spesielt for Voksne, Ungdom, Seniorer og Fjellsportinteresserte
Arrangeres av Trondhjems Turistforening

Rutedugnad - reparasjon av bru i Trollheimen

Dugnad
15. juni 2022
(3 dager)

Over elva Svartåa, ble det i 2018 montert ei stor bru. På grunn av særdeles stor isgang i vinter, har ...

Passer spesielt for Voksne
Arrangeres av Trondhjems Turistforening
Se 5 flere turer og aktiviteter  

Skrevet av Janne Tegnander 16. mars 2022