Friluftslivselever  ved  Øya  vgs  blir DNT-turledere

Samarbeidet med friluftslivsklassene ved Øya videregående skole gir et positivt bidrag til det frivillige arbeidet vårt, sier Anne Wagner, ansvarlig for barn og ungdom i Trondhjems Turistforening (nå i permisjon).
Samarbeidet med friluftslivsklassene ved Øya videregående skole gir et positivt bidrag til det frivillige arbeidet vårt, sier Anne Wagner, ansvarlig for barn og ungdom i Trondhjems Turistforening (nå i permisjon). Foto: Sigbjørn Frengen

I samarbeid med skolen arrangerer Trondhjems Turistforening (TT) turlederkurs for friluftslivselevene ved Øya vgs. – Friluftslivsopplegget ved Øya videregående gir en allsidig og god friluftslivsutdanning. Dette bidrar til å rekruttere mange flotte turledere, sier Anne Wagner, ansvarlig for barn og ungdom i TT.

Elever ved Øya vgs på Kvål kan velge friluftsliv inntil 12 timer i uka som en del av sin videregående utdanning. Dette kan de også kombinere med realfagsfordypning og studiekompetanse. Undervisningen i friluftsliv er et tett samarbeid mellom elever og lærere. Sammen med klassen er man selv med på å velge aktiviteter og turer som for eksempel klatring, isklatring, jakt fiske, telt, lavvo, brett/ski, sykkel, kano, kajakk, skøyter, kiting, rafting, utplassering og turer på egen hånd.

Fra Nordfjord til Kvål for å studere friluftsliv

Friluftslivsskolen langs E6 ved Kvål har et godt rykte, ikke bare lokalt, men også over resten av landet. Oda Haugen Solbakk valgte å flytte fra fagre Nordfjord til internatplass i trivelige Trøndelag. Her får hun levd ut drømmen sin og har friluftsliv som en del av sin videregående utdanning.

– Jeg får være mye ute, lære mye om friluftsliv – og ikke minst: Jeg får utrolig gode venner, sier den blide jenta, som ikke ser bort fra at hun melder seg som turleder i Indre Nordfjord Turlag når hun flytter hjem igjen.

Friluftslivselevene ved Øya kommer fra hele landet. Oda fulgte drømmen sin om å studere friluftsliv og stortrives på internatet ved Øya vgs.
Friluftslivselevene ved Øya kommer fra hele landet. Oda fulgte drømmen sin om å studere friluftsliv og stortrives på internatet ved Øya vgs. Foto: Sigbjørn Frengen

Mari kombinerer friluftsliv med realfagsfordypning og mener friluftsliv gir et bedre læringsmiljø.
Mari kombinerer friluftsliv med realfagsfordypning og mener friluftsliv gir et bedre læringsmiljø. Foto: Sigbjørn Frengen

Friluftsliv gir bedre realfagstimer

Melhusjenta Mari Venås Eggen har alltid vært glad i å være i bevegelse, og hun har ikke vært i tvil:

Alle anbefalingene hun hadde fått om å velge friluftsliv ved Øya vgs stemte godt. Mari valgte å kombinere friluftsliv med realfag, og sier at «friluftslivsundervisningen er en flott kontrast til realfagstimene». Hun understreker også at tryggheten og vennskapet som skapes mellom elevene i friluftslivstimene også skaper et bedre læringsmiljø i realfagstimene.


Fra nybegynner til DNT-turleder

– Jeg kunne ingen ting om friluftsliv da jeg startet på Øya vgs, sier Wiktoria B. Strand, og ler hjertelig.

– Men nå har jeg fått det til – og jeg elsker det! Det vil si, kanskje ikke absolutt hele tiden. Det kan bli litt kaldt og vått innimellom, men da må man bare smile og tulle litt, så er alt bra igjen. Dessuten er vi verdens beste vennegjeng, og hvem blir ikke glad av det?

«Jeg kunne ikke noe om friluftsliv da jeg startet her, men nå elsker jeg det» sier Wiktoria.
«Jeg kunne ikke noe om friluftsliv da jeg startet her, men nå elsker jeg det» sier Wiktoria. Foto: Sigbjørn Frengen

Snekker og turleder

Oppvokst i Selbu, ved foten av både «Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark» og «Sylan», var det ikke fritt for at mor kunne bli litt bekymret over gutten sin når han dro ut på tur alene.

- På Øya vgs fikk jeg mange nye venner, både de som var interessert i friluftsliv og andre. Dessuten fikk jeg utfordret friluftslivet mitt og lærte mye nytt, sier Håkon Solberg, og spøker med at mor har blitt litt roligere nå. Håkon gikk friluftslivs på Øya for noen år siden, men de gode minnene fra friluftslivsklassen, turlederkurset med DNT, og påfølgende erfaring som turleder i Trondhjems Turistforening er gode minner.

PRAKTISK SKOLEHVERDAG. Bo Heine Haugen (til høyre) har alltid vært glad i være ute, og trives godt som ferdigutdannet turleder i DNT.
PRAKTISK SKOLEHVERDAG. Bo Heine Haugen (til høyre) har alltid vært glad i være ute, og trives godt som ferdigutdannet turleder i DNT. Foto: Sigbjørn Frengen

Øya videregående - en DNT-skole

I tillegg til å bruke DNT sine stier og hytter har også Øya videregående lang tradisjon for å stille opp med dugnadshjelp til DNT.

- Å være med på dugnad sammen for en god sak gir elevene viktig og meningsfylt læring. De lærer hvor viktig det er at vi jobber sammen – ikke hver for oss, sier rektor ved Øya vgs Ole Jørgen Stevik.


Fakta om Øya VGS

Øya videregående skole ligger langs E6 to mil sør for Trondheim og er kjent for sine friluftslivsutdanninger. Friluftsliv kan kombineres både med studiespesialisering, realfag og naturbruk. Du kan velge alt fra 5 til 12 timer i uka med friluftslivsundervisning. I tillegg til lokale elever fra Trondheimsregionen tar skolen inn elever fra hele landet, og har i overkant av 100 internatplasser for elever som trenger det.

Søknadsfrist for videregående utdanning er 1. mars. Se www.oya.vgs.no for mer informasjon.


Les mer om frivillighet:

Skrevet av Henrik Lerdahl 27. februar 2022