Bli frivillig i TT og få gode opplevelser

I år er det frivillighetens år. Derfor viser vi frem tilbudet vi har til frivillige og har tatt en prat med noen av våre ressurspersoner. Kanskje dette vil inspirere deg til å bli med på laget? Her fra trivelig dugnad på Schulzhytta i Sylan.
I år er det frivillighetens år. Derfor viser vi frem tilbudet vi har til frivillige og har tatt en prat med noen av våre ressurspersoner. Kanskje dette vil inspirere deg til å bli med på laget? Her fra trivelig dugnad på Schulzhytta i Sylan. Foto: Eskil Følstad

Som frivillig får du ta del i et unikt fellesskap i fjellet og marka. Du kan velge mellom mange ulike aktiviteter, alt fra hyttedugnader og merking/vedlikehold av stier til planlegging og gjennomføring av turer. Du kan også være frivillig på store arrangement som Topp7 eller bidra i inkluderingsprosjekter.

Hyttedugnader

På en dugnadstur får du være med og besøke ei fjellhytte og gi den et løft slik at hytta holder høy kvalitet og fremstår som innbydende. Oppgavene er mange og varierte, og i tillegg blir det også tid til trivelige måltider og sosialt samvær. Vedlikeholdet av TTs hytter i Trollheimen og Sylan er et kontinuerlig arbeid som krever mange hender. Å bli med på en hyttedugnad er din mulighet til å være med på dette spennende arbeidet i fantastiske omgivelser. Eksempler på oppgavene som utføres er maling, snekring, og tilsyn. Selv om oppgavene vil variere fra hyttedugnad til hyttedugnad har alle til felles at de ledes av en dugnadsleder, og at du vil få grundig opplæring.

Steinar Skjetne er en av mange frivillige som bidrar til å holde TTs hytter og ruter i fjellet i god stand:

Hva er dine oppgaver som frivillig i TT?
– Jeg er med på dugnader på TT hyttene, både vedlikeholds- og rutedugnader. Vedlikeholdsdugnadene består av generelt vedlikehold, både innvendig og utvendig, som f.eks. maling/beising, reparasjon av vegger og tak og utemøbler, bistå ved varemottak før hyttene åpner for sesongen mv. Rutedugnader omfatter klopplegging, bygging av broer og generelt vedlikehold av rutene mellom turisthyttene. Ved dugnader er man mye ute i frisk luft, spesielt på rutedugnader.

Hvorfor ønsker du å bidra?
– Som frivillig bidrar man til å opprettholde standarden på TT-hyttene og rutene mellom hyttene. Man gjør en nyttig innsats samtidig som det er sosialt når man blir kjent med mange mennesker, og hvor alle har en felles interesse i form av friluftsliv. Selv om det noen ganger kan bli lange dager er det likevel sosialt og interessant. Dessuten er det interessant og lærerikt å se hyttene fra innsiden og hva som kreves for å drive en turisthytte. Hver enkelt hytte er jo en liten bedrift, delvis langt inn i fjellheimen.

Steinar Skjetne er frivillig på hytte- og rutedugnader.
Steinar Skjetne er frivillig på hytte- og rutedugnader. Foto: Privat

Hva er ditt beste minne som frivillig?
– Det beste minne er ikke noe enkeltminne, men samholdet og det sosiale ved å bli kjent med mange nye mennesker med en felles interesse. Ofte møter man de samme dugnadsdeltakerne flere ganger, slik at man blir bedre og bedre kjent.

Hva er din favorittur i Midt-Norge?
– Min favorittur er til Storsylen. Det er en fantastisk fin tur fra f.eks. Nedalshytta og med en storslagen utsikt fra toppen, både mot Norge og Sverige.Styre og komitéarbeid

Dette er aktiviteten for deg som ønsker å påvirke Trondhjems Turistforenings framtid. I tillegg til å representere medlemmene, vil styrearbeid utfordre deg og styrke kompetansen din.

En som virkelig har markert seg ved å ta på seg styreverv er tidligere styreleder i TT, Lillian Fjerdingen. Hun har fortsatt flere viktige roller som frivillig i TT:

Hva er dine oppgaver som frivillig?
– Pr. i dag er jeg styremedlem i Landsstyret for DNT, turleder i TT og TTs prosjektleder for Landsmøtet i Trondheim 2023. Har tidligere vært styreleder i TT i 8 år. Ellers stiller jeg opp som frivillig på arrangementer som TT har når jeg har mulighet.

Hvorfor er du frivillig i TT?
– Jeg synes det er viktig å bidra til at folk er aktive. Frisk luft, bevegelse, fellesskap og opplevelser, tror jeg er positivt både for den psykiske og fysiske helsen. Gjennom å utfordre oss selv bidrar vi til økt livskvalitet og gjennom det kanskje både til et lengre og kvalitetsmessig bedre liv. Dette er viktig for meg og det at jeg kan kombinere egenaktivitet med noe som også er viktig for andre, gir dobbel glede.

Hva er ditt beste minne som frivillig?
– Det er vanskelig å velge ut ett spesielt minne. Det har vært mye positiv energi i å få engasjere meg i TT gjennom møte og samarbeid med utrolig flotte og dedikerte mennesker. Det å få lov til å representere TT på DNTs Landsmøter og møte deltakere fra alle de andre foreningene til samtaler, diskusjoner og har gjort det ekstra stas å bruke masse egentid på dette.

Lillian Fjerdingen har bekledd mange roller som frivillig i TT. Her prøver den daværende styrelederen seg på snøbrett i forbindelse med at TT fikk tildelt «Forgubbingsbekjempelsesprisen» på DNTs landsmøtet i 2011.
Lillian Fjerdingen har bekledd mange roller som frivillig i TT. Her prøver den daværende styrelederen seg på snøbrett i forbindelse med at TT fikk tildelt «Forgubbingsbekjempelsesprisen» på DNTs landsmøtet i 2011. Foto: Jonny Remmereit

Hva er din favorittur i Midt-Norge?
– Den er vanskelig. Når jeg er på hytta mi i Levanger, elsker jeg å gå på Hårskallen, sommer som vinter. Hvis jeg skal velge en dagstur i Midt-Norge, vil jeg kanskje velge Forollhogna. Skal jeg velge en lengre tur, tror jeg det blir Vest-Trollheimen fra Bårdsgården via Kårvatn og Innerdalen (Renndølssetra) og tilbake. Sist sommer testet jeg Via Ferata i Åfjorden og må innrømme at mestringsfølelsen, opplevelsen og utsikten ga et løft til sinnet!


Foto og video

Ved å sende inn bilder og/eller video til Trondhjems Turistforening kan de bli brukt i en rekke sammenhenger; alt fra digitale flater som nettsted, sosiale medier, og nyhetsbrev til mer tradisjonelle medier som årbøker, Vinter-Glede og Sommer-Glede. Dette er din sjanse til å inspirere andre fjellvandrere med blinkskuddene fra turer i fjellet og i marka i Midt-Norge.

En av våre mest trofaste bidragsytere som har forsynt oss med gode turbilder gjennom mange år er Anne Jørgensen Bruland:

Hva er dine oppgaver som frivillig i TT?
– Mitt bidrag som frivillig er i form av fotografering og fremsnakking av TT.

Hvorfor ønsker du å bidra?
– Alle kan bidra med noe, og hvis resultatet av mine bilder kan bidra til økt turlyst og større besøk til TTs hytter er det verdt innsatsen, og en stor glede. Som ivrig turgjenger setter man også stor pris på det gode arbeidet andre frivillige har gjort med merking av stier og løyper, bygging og vedlikehold av hyttene. Det er et enormt apparat av frivillige som bidrar på forskjellige områder og jeg er stolt av å være en av dem.

Hva er ditt beste minne som turfotograf?
– Å følge mine barn på tur og forevige disse minnene gir både de og meg en stor glede. Det er som et kinderegg: Først nyter man turen, koser seg med fotografering, og til slutt foredling av bildene. Jeg lager fotobøker hvert år som samler opplevelser for familien.

Anne Jørgensen Bruland bidrar med flotte bilder fra turer i fjell og mark. Her med luftig utsikt fra toppen av Neådalssnota i Trollheimen.
Anne Jørgensen Bruland bidrar med flotte bilder fra turer i fjell og mark. Her med luftig utsikt fra toppen av Neådalssnota i Trollheimen. Foto: Oddbjørn Bruland

Hva er din favorittur i Midt-Norge?
– Blåhøa i Trollheimen er en kjær topp som vi besøker både vinter- og sommerstid, men foretrekker klart vintertur. Det er et nydelig område når man kommer opp til Falkfangerhøa og runder mot toppen og får flott utsikt til Snota. Neådalssnota er også en perle av en tur! Til sist må jeg ta med Snøhetta med Vesttoppen og Stortoppen. Snart jubileum med 20 turer dit, så det må vel også sies å være en favoritt.
Merking / vedlikehold av turstier

Dette er aktiviteten for deg som ønsker en annerledes tur i fjellheimen. Her bygges det broer over bekker og elver, myrer klopplegges, og nye ruter vardes og merkes med røde T-er. Du får opplæring i hvordan dette skal gjøres, noe som styrker kunnskapen din om sikkerhet i naturen. Dette er aktiviteten for deg som ønsker å oppleve mestring i, og omtanke for de vakre fjellområdene våre.


Arrangement

Trondhjems Turistforening har vanligvis flere store og populære arrangement i løpet av året. Under den pågående koronapandemien har vi enten valgt å avlyse eller arrangere disse på en annen måte innenfor rammen av gjeldende smitteverntiltak. Vi ser nå fram til at det igjen skal bli mulig å samle mye folk på Topp7, Kom deg ut-dagen, Barnas store fjæredag og andre store arrangement. Som frivillig vil du få klart definerte oppgaver og bidra til at arrangementene blir en suksess.


Turleder

Gode turkunnskaper og lederegenskaper kjennetegner våre turledere. Våre turlederkurs er for deg som vil styrke din kunnskap og kompetanse i helt unike omgivelser. Som turleder blir det din oppgave å planlegge og gjennomføre turer med høy kvalitet og trivselsfaktor.


Inkludering

Friluftsliv er en god arena for inkludering og en viktig aktivitet for å fremme god folkehelse. “Turgruppa Til Topps” gir mulighet til å bli kjent med den norske turtradisjonen. Her kan nyankomne til Norge møte noen som har vokst opp her til sosialt felleskap i Bymarka og Trondheims øvrige nærområder. Fokuset er inkludering og språktrening, i kombinasjon med å gå på tur sammen. Ellers er “TurVerket” et populært tilbud for turinteressert ungdom mellom 15 og 25 år som ønsker å få mer turerfaring sammen med andre unge. Begge disse tilbudene er etablert i et samarbeid mellom Trondheim Røde Kors og TT.


Skrevet av Henrik Lerdahl 27. februar 2022