Jule og nyttårshilsen

Det er tid for å summere opp 2021, og reflektere litt over hvilke muligheter 2022 bringer.


Det er lett å se frustrasjon og usikkerhet i dagens mediebilde, og forståelig at mange er bekymret. Det skal vi ta på alvor, samtidig som vi ikke kan gjøre annet enn å prøve å se hvilke muligheter vi tross alt har.

Det er dokumentert at de aller viktigste tingene for vår trivsel og glede er gode sosiale relasjoner og fysisk aktivitet. De samme undersøkelsene viser at den mest brukte aktiviteten for befolkningen som helhet er turer i skog og mark. Koronatiden har vist at det er svært mange, enda flere enn før, som har funnet glede i å komme seg ut på tur. Vi ser en interesse som vi aldri har sett før, særlig på våre digitale kanaler med UT.no i spissen. Det er en dobling i antall personer som søker på turforslag og tips. Våre observasjoner er også at det er svært mye aktivitet i marka, langs kysten og på fjellet. Mange kontakter også turinformasjonen vår og får tips til turer som passer. Vi håper denne spesielle tiden kan vise oss at Norge er et fantastisk ferieland. At Trøndelag har enormt mange perler egnet for både korte og lange turer, og ikke minst at nærområdene våre byr på muligheter til å komme seg ut, helt uten at du trenger å være redd for avstand og begrensninger.

Skjellbreia.
Skjellbreia. Foto: Callum Sinclair

Trondhjems Turistforening har aktiviteter i det gamle Sør-Trøndelag fylke. Hvert år arrangerer vi ca 600 arrangementer. Barnas Turlag engasjerer hele familien i nærområdet. DNT-ung tar deg med på spennende turer både i hverdagen og små ekspedisjoner. For deg som vil utfordre deg i fjellet er Fjellsportgruppa et spennende bekjentskap. Nærmer du deg pensjonsalder er Veteranan en flott gruppe med mye engasjement og turer hver uke. Lokallagene på Fosen, Hitra og Frøya er aktive og bidrar til mye spennende i sine områder. Visste du forresten at TTs årbok i år har kysten sør for Trondheimsfjorden som tema? Der fant jeg mange ukjente perler som jeg gleder meg til å besøke.

Selv om dette året også har vært preget av sterke begrensninger er jeg utrolig imponert over hvor mye organisasjonen vår greier å få til. Medlemmene har forblitt trofaste gjennom pandemien, selv om vi har vært nødt til å begrense antall som har fått deltatt på arrangement, og besøkt hyttene. Nybygg og vedlikehold av hyttene og stiene har pågått for fullt, og mange viktige prosjekter er fullført i år. Vi håper det skal bli til glede for alle våre medlemmer. Det er bare å komme seg ut og se. Egenorganiserte turer er en god ting å gjøre nå. Da trenger vi ikke å møtes så mange. Rett Ut ble skapt i en periode med store begrensninger. Våre flinke turplanleggere fant en løsning, beskrev 200 turmål i trondheimsregionen, og inviterte folk til å registrere turer via en app på telefonen. Dette tiltaket alene skapte over 150 000 registrerte turer over noen få måneder. Lignende turtilbud har Hitra Turlag også laget, og dette konseptet har kommet for å bli.

Trygghet er avgjørende når vi står oppe i en samfunnssituasjon som nå. Dette har vi lært mye av; vi har vært nødt til å innføre bestilling på våre hytter, og påmelding på arrangement. Turledere og hyttevertskap har tilpasset seg skjerpede rutiner og vi har fått til å holde tilbudet åpent i store deler av året. De fleste medlemmene våre har svart at de satte pris på muligheten til å bestille opphold på hyttene. Dette vil vi videreføre også når korona etter hvert slipper taket. De som vil gå uten å bestille og ønsker full fleksibilitet skal fortsatt få lov til det. Det er på mange måter turistforeningens egenart. Men først må vi få kontroll på korona.

Røros.
Røros. Foto: George Claudiu Savulescu
Usmesjøen.
Usmesjøen. Foto: Jørgen Nytrø

TT er tuftet på frivillighet. Jeg vil berømme ildsjelene i styret, i grupper og lokallag, kursledere, turledere, arrangements-medarbeidere, ledsagere, tilsyn, medarbeidere for bygg og vedlikehold, ruteansvarlige, fotografer, skribenter og andre ressurspersoner. Over 25 000 timer frivillig innsats er lagt ned i år. Det til tross for at mange av turlederne ikke har fått arrangert sine turer. 2022 er frivillighetens år. Da er planen å sette ekstra fokus på frivilligheten, gjøre det ekstra kjekt å være med som frivillig, og benytte anledningen til å gjøre ekstra stas på alle de som bidrar til at en flott organisasjon kan skape så mange naturopplevelser for livet.


Jeg håper du setter pris på alt dette og blir med oss på tur i 2022.

God jul, og et godt nytt turår ønskes deg fra

Frode Støre Bergrem

Daglig leder, Trondhjems Turistforening.

Skrevet av Frode Støre Bergrem 24. desember 2021