Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Grønn  Fredag

Har du en litt for stor allværsjakke eller fjellsko du aldri bruker?
​​​​​​​ Bytt, gi bort eller selg - det er bra for både lommeboka og miljøet!

Visste du at nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr? Faktisk passerte omsetningen i norske sportsbutikker i 2020 hele 21,5 milliarder kroner. Under pandemien har forbruket av sportsutstyr gått opp i takt med økt interesse for friluftsliv. Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge. Som et motsvar står DNT ung for Grønn fredag (arrangeres i november, samme dag som Black friday) og Grønn onsdag (arrangeres på våren). Det er nasjonale byttedager der du kan bytte inn friluftsklær og -utstyr du ikke trenger.

Bli med på Grønn Fredag 26. november 2021!

Konseptet på Grønn fredag og Grønn onsdag fungerer som følger:  

 1. Du kan BYTTE eller GI BORT utstyr til noen andre som trenger det.

 2. Du kan SELGE utstyret ditt. Du bestemmer prisen selv, og kan velge om du ønsker å være der på kvelden om en kjøper for eksempel skulle lure på noe vedrørende ditt produkt. 
  Flere DNT-foreninger har også satt opp bruktstativ i sine butikker, hvor man kjøpe turklær som av ulike årsaker ikke lenger blir brukt direkte av privatpersoner.  

Super tilbud i Trondheim 26. november, REPARER UTSTYR: Lever ødelagt turutstyr i kategorien telt, soveposer, ryggsekker og teknisk bekledning til GRATIS reparasjon!

Barents Outdoor har samlet 150 års erfaring med utvikling av høykvalitets utstyr for bruk i den nordiske fjellheimen med telt som spesialitet. De er  også opptatt av bærekraft og miljøvett og tilbyr derfor gratis reparasjon til alle TT medlemmer som leverer inn telt, sovepose, ryggsekk eller tekninsk bekledning denne dagen. Ikke medlemmer betaler halv pris for reparasjon i henhold til deres prisliste. Utstyr til reparasjon kan leveres både på TT brygga i Trondheim (vi frakter og henter felles) eller dirkete i Barents outdoor sine lokaler på Melhus mellom kl 12-18 fredag 26. november.
 
Både klær til bytting, salg og reparasjon kan leveres inn på TT-brygga fra og med mandag 22. november.

Du kan også bli med digitalt ved å:

 1. Selge, kjøpe, bytte og gi bort turutstyr på Finn.no med #Grønnfredag.

 2. Inspirer andre ved å dele dine turbilder med brukt eller lånt utstyr på sosiale medier med #Grønnfredag.

 3. Ta vare på det du har og reparer det utstyret som trenger vedlikehold.  ​​​​​​​

I november deler vi inspirasjon og tips til miljøvennlig bruk og reparasjon av utstyr på DNT ung Instagram - så følg med!

DNT ung og resten av friluftsmiljøet sto i bresjen da Grønn Fredag ble arrangert for første gang i 2016.  I ettertid har flere organisasjoner og bedrifter fulgt etter og tatt avstand fra Black friday ved å arrangere byttekvelder, vise hvordan man gjenbruker eller reparerer, samt kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har.  

DNT ung tror at alle: 

 • har noe i boden de ikke bruker
 • har klær eller utstyr som ikke passer
 • syns det er fint å kunne dele

Gjør gjenbruk populært!

Enorme mengder sports- og friluftsutstyr kastes daglig, og DNT ung ønsker å oppfordre til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes.  

– Vi som elsker naturen og friluftsliv er også den gruppen som forbruker mest. Mange vil ha årets farge på jakken, nye ski til sesongen eller velger å kjøpe en ny skallbukse fordi det er et hull i den gamle. Sånn kan det ikke fortsette. Vi må ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket og minske miljøbelastningen. Grønn fredag gir alle en gyllen mulighet til å bli med på denne snuoperasjonen, sier Anna Nes, leder i DNT Ung.

Ta vare på miljøet ved å gi friluftsutstyr og -klær og et nytt liv!

DNT ung håper arrangementer som Grønn Fredag kan gjøre at flere får øynene opp for at jo mer ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt. Turutstyr tåler mye, men holder lenger om man tar godt vare på det. Vi anbefaler å ta gjøre enkelt vedlikehold før man pakker vekk etter en tur og reparere ved skader. 

Les også: 

Om DNT ung:

 • DNT Ung er ungdomsorganisasjonen til DNT, og er for medlemmer mellom 13 og 26 år. DNT ung er den største friluftsorganisasjonen for barn og unge i Norge og har over 45.000 medlemmer. 

 • Følg DNT Ung på Instagram og Facebook

Husk Miljøvettreglene

DNT ung har utarbeidet syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv sammen med POW Norge.