Nå kan du som medlem leie packraft i Trondheim

Monica og Stian Midttun Jensberg, med sønnen Leo tester packraft på Lianvatnet i Trondheim.
Monica og Stian Midttun Jensberg, med sønnen Leo tester packraft på Lianvatnet i Trondheim. Foto: Janne Horgen Tegnander

Den siste tiden har interessen for packrafting eksplodert. Det er ikke så rart, da dette er en fantastisk enkel og morsom måte å oppleve naturen fra en ny vinkel, nemlig fra vannet. Packraft er en oppblåsbar båt, og kan brukes både på innsjø, elv og delvis hav. De er mye med stabil enn kano og kajakk, og veier så lite at de kan bæres med i tursekken. Selv om det er oppblåsbare gummibåter tåler de mye, og noen modeller blir brukt ned stie elver og på ekspedisjoner i isen.

En packraft kan være et dyrt innkjøpt for mange, spesielt om de skal bare bli brukt på en tur i ny og ne, så å leie slikt utstyr kan spare både lommebok og miljø. Derfor har Trondhjems Turistforening i regi av DNTung nå tatt inn 4 forskjellige packrafter for utleie til våre medlemmer.

Foto: Janne Horgen Tegnander

Tilgjengelige modeller for utleie

Vi har 4 forskjellige modeller til utleie, som egner seg til litt forskjellig bruk. Skal du alene på tur, ha med deg barn, hund eller andre voksne? Mye baggasje? Se beskrivelse av modellene for å finne ut hvilken som passer for deg. Alle raftene leies ut med flytevest og en Norseraft Novice padleåre. (Vekt åre: 1090 g.)

Vi gjør oppmerksom på at det i utgangspunktet leies ut med en enkel flytevest, og ikke redningsvest. Disse må man kunne svømme for å bruke. Det er mulighet for å leie redningsvest om dette er ønskelig.

Norseraft Viking

Med Norseraft Viking har du et nytt og supermorsomt verktøy som vil ta turen til et nytt nivå. Viking er en allsidig packraft og kan brukes i sjøen, på større innsjøer, i fjellvann og i moderate elver. Viking er utrolig lett å bruke, også for deg som ikke har erfaring med kano eller kajakk. Du sitter veldig stabilt og har god plass til både deg selv og sekken.

Vekt: 3700 g

Leies ut med:
Spruttrekk, pakkereim, luksussete, luksusryggstøtte, avtagbar finne, "pumpesekk" (til å blåse opp packraften), reparasjonsmateriale, padleåre, flytevest

MSR Microraft L

Denne Packraften er en allrounder som er perfekt for de fleste situasjoner friluftselskere kan møte. Den har store tuber som gir god oppdrift og lasteevne. Med sin lave vekt er den enkel å bære med seg på land. Microraft L brukes like gjerne i sjøen som i fjellvann. Elver og moderate stryk er heller ikke noe problem for denne allrounderen. 

Vekt: 3480 g

Leies ut med:
Spruttrekk, pakkereim, luksussete, ryggstøtte, avtagbar finne, "pumpesekk" (til å blåse opp packraften), reparasjonsmateriale, padleåre, flytevest​​​​​​​

MSR Microraft XL

Dette er en lenger versjon av Microraft L, og den passer spesielt godt til de som er høye eller skal ha med hund på tur. 

Vekt: 4200 g

Leies ut med:
Spruttrekk, pakkereim, luksussete, ryggstøtte, avtagbar finne, "pumpesekk" (til å blåse opp packraften), reparasjonsmateriale, padleåre, flytevest


MSR Adventure X2

MSR Adventure X2 er en anvendelig packraft som passer fint for to personer, eller for en person som vil ha ekstra god plass. Utrolig praktisk for deg som skal ha med hunden på tur, men som også vil ha mulighet til å ta med en venn. Adventure X2 er i hovedsak beregnet på flatt vann og rolige elver.

Vekt: 4410 g

Leies ut med:
Pakkereim, 2 stk luksussete, 1 standard ryggstøtte, 1 luksusryggstøtte front, avtagbar finne, "pumpesekk" (til å blåse opp packraften), reparasjonsmateriale, 2 stk padleårer, flytevester

Priser for utleie

Ukedager
Tirsdag-torsdag: 250 kr.

Helg
Fredag til mandag: 250 kr.

Uke
Tirsdag til mandag 500 kr.

  Rengjør raftene før levering
  Rengjør raftene før levering


  Regler for utleie

  • Personen som leier må være medlem i DNT
  • En person kan kun leie en packraft
  • Maks leietid av gangen: 1 uke
  • Du kan booke en raft maks en uke før du skal leie den
  • Depositum på 500 kr betales ved utlevering av packraft
  • Packraften med utstyr rengjøres og sjekkes før innlevering
  • Leie betales ved innlevering
  • Fyll gjerne ut leiekontrakten før du ankommer TT-brygga

  Packraftene må bookes på forhånd ved å komme innom Turbutikken, ringe tlf. 73 92 42 00 eller sende mail på tt@dnt.no.

  Packraftene kan hentes i hverdager kl. 10-16 i Turbutikken i Sandgata 30, tidligst tirsdag på ukedagleie eller ukesleie, og fredag på helgeleie. Levering skjer i samme tidsrom senest mandag på helg og ukesleie, og senest torsdag på ukedagsleie.

  Dersom det er behov for å leie flere vester, eller man ønsker redningsvest i steden for flytevest, gi beskjed om dette ved booking.

  Tips for bruk av packraft

  Luft i forskjellige temperaturer
  Luft utvides i varme, og det er derfor viktig å ta hensyn til dette ved bruk at en oppblåsbar båt. Dersom den fylles med luft i varmt vær, kan den fort bli for slapp når den blir lagt på kaldt vann. Dette er spesielt viktig å ta hensyn til andre veien, for dersom den fylles helt opp når den ligger i kaldt vann, kan den sprekke dersom den etter bruk blir lagt på land i solsteiken. Tøm derfor ut litt luft i slike tilfeller. 

  Padle etter evne
  Det er lurt å starte lett, begynn i rolige enkle farvann, f. eks vann i Bymarka. Store Leirsjøen er et supert utgangspunkt, med ca. 1 km bæring til vannet. I andre enden av vannet, (fra Granåsen), kan man padle et lite stykke langs elven mot Lille Leirsjøen, med noen meter bæring siste biten ved lav vannstand. Fra Lille Leirsjø er det også kort vei å gå opp til Skjellbreia, Bymarkas største innsjø. 

  Oppakning på tur
  Skal du ha med diverse utstyr på turen, kan det være greit å sikre seg at det holder seg tørt. Pakk alt som ikke kan bli vått i vanntette pakkposer eller lignende. Dette kan kjøpes i Turbutikken der du henter packraften. Letteste måte å pakke i raften på, er å feste hele sekken i front av raften med stropper.

  OBS! Festestropper til sekk og utstyr eller tau følger ikke med packraftene.

  Brukes med aktsomhet
  Packraftene er meget robuste, men bør likevel brukes med forsiktighet. Vær oppmerksom på vanndybden vår du padler, og unngå skarpe steiner og lignende når det er grunt. Skulle uhellet være ute, kan det være kjekt å ha med en kraftig taip i tillegg til lappesakene.

  Avtagbar finne
  Alle packraftene leveres med en avtakbar finne, som forberder retningsstabiliteten og farten. Denne bør ikke brukes i elver og i grunt vann.

  Ønsker du å lære mer?
  Ønsker du flere tips og råd til bruk av packraft, har Packraft Norge flere til i deres packraftskole på nettsiden deres.

  Sjekk de ut her.

  Det er også mulig å låne en bok om packrafting hos oss, gi beskjed om dette er ønskelig ved booking. 

  THE PACKRAFT HANDBOOK
  Packrafthåndboken er en glimrende ressurs for packraftere. Her får du instruksjoner og alt du trenger og vite for å begynne, forbedre eller hjelpe andre. Omsorg, nysgjerrighet og forsettelig praksis vil hjelpe deg å forutse hva som kan gå galt og hvordan du skal reagere når det gjør det. 

  Nederst i Nidelven kan være fint, men vær varsom på undervannstrømmer og noen stryk også her.
  Nederst i Nidelven kan være fint, men vær varsom på undervannstrømmer og noen stryk også her.
  Med sekken festet i front av raften, er det enkelt å bære den oppblåst dersom det er lite vind og vegetasjon.
  Med sekken festet i front av raften, er det enkelt å bære den oppblåst dersom det er lite vind og vegetasjon.
  Om barn vil padle selv, kan det være lurt å feste et tau fra deres raft til en voksen sin raft.
  Om barn vil padle selv, kan det være lurt å feste et tau fra deres raft til en voksen sin raft.
  Foto: Janne Horgen Tegnander
  Foto: Espen Andersen

  Skrevet av Janne Tegnander 3. august 2021