Åpent på Rønningen gård

Det er vel verdt å ta turen til Rønningen gård i Leinstrandmarka
Det er vel verdt å ta turen til Rønningen gård i Leinstrandmarka Foto: Jonny Remmereit

Friluftsarenaen rundt Rønningen gård et supert alternativ hverdag og helg. Her er mulighetene mange og gården har åpen servering tirs, ons, tors, lør og søn. Vi anbefaler bruk av munnbind og to meter avstand. Det blir ingen sitteplasser inne, men det er rikelig med sittemuligheter i de ulike uteområdene rundt Rønningen.  Fra 1. mai er det Turbobua som er åpen på Rønningen gård. 

Markatravere som regelmessig har lagt turen innom Rønningen gård de siste årene har neppe unngått å legge merke til at det over tid har skjedd store ting her. På tunet står det nå en åpen lavvo med bålpanne, og i det kuperte skogsterrenget bak kan barna utforske Turboskogen. I utkanten av tunet er det bygd to flotte gapahuker med hengekøyeplasser og tilhørende ovnshuk. Og mer spennende er i vente.

Rønningen gård ligger vakkert til i ei sørhelling rett ved Leiråsen i Leinstrandmarka. Husene er omkransa av skog, men mot sør er det flott utsikt mot Klæbu, Vassfjellet og Melhus. Her har det vært gårdsdrift i minst 500 år. I 1916 kjøpte Trondhjems krets av Norsk postforbund Rønningen. De rev alle husene og bygde opp det tunet som står der i dag. Fra 1920 fungerte gården som feriehjem for postansatte og deres familier. I 1967 kjøpte Trondheim kommune eiendommen, og fra 1976 har plassen vært drevet som serveringssted. I 2005 overtok Trondhjems Turistforening drifta av Rønningen, og nå er TT og Trondheim kommune enige om at foreningen skal få drive i minst 20 år til.

NÆRFRILUFTSLIV ER VIKTIG
For TT er det to hovedmål som er viktige: den ene er å ta vare på den naturen vi har rundt oss, og det andre er å få folk ut på tur. Derfor har TT helt siden starten i 1887 jobba med å legge til rette for et enkelt og tilgjengelig friluftsliv. Den første turisthytta til TT sto på Gråkallen, og etter 10 års aktivitet hadde TT stått for bygging av 30 km med stier i det området som i dag er Bymarka. Nå har TT et rutenett på 1000 km, med til sammen 15 hytter i Sylan og Trollheimen. Selv om løypenettet i fjellet er godt blir de aller fleste turer i friluft gjennomført i nærområdet. Derfor satser TT også mye på å legge til rette lokalt slik at dørstokkmila skal bli kortest mulig for alle. Det er ofte lettere å komme seg ut dersom man har et mål for turen, og vi i TT jobber for å gjøre Rønningen til et attraktivt mål for så mange som mulig. De siste tre årene har vi vært ekstra aktive.

I gapahukene er det tilrettelagt for overnatting i hengekøyer.
I gapahukene er det tilrettelagt for overnatting i hengekøyer. Foto: Eskil Følstad.

ET TURMÅL FOR ALLE
Rundt omkring på Rønningen er det omtrent ti ulike bålplasser. De fleste er foran hovedhuset, tre er ved gapahukene, en ved Turboportalen, og en i lavvoen. Disse kan alle fritt benytte. Det er ofte ved tilgjengelig, men det kan være lurt å ta med noen vedskier selv for sikkerhets skyld. Det er utført over 3000 timer med frivillig arbeid på Rønningen de siste tre årene. Det er en fantastisk engasjert gjeng som har bidratt til å realisere det som helt fra starten har vært TTs ambisjon; å utvikle Rønningen gård til å bli en arena for friluftsliv for både små og store. Alle står fritt til å bruke bålplassene, gapahukene, lavvoen og Turboskogen når de måtte ønske. Det er ikke mulig å reservere plass, så det er bare å møte opp. Slik situasjonen er akkurat nå er det viktig å huske å holde god avstand til andre grupper.

I skogkanten vest for gården er det bygd to av i alt tre gapahuker samt en ovnshuk.
I skogkanten vest for gården er det bygd to av i alt tre gapahuker samt en ovnshuk. Foto: Eskil Følstad

BYGGEPROSESSEN
✔ Det første vi gjorde, var å sette opp en lavvo rett nord for tunet. Her er det lunt og tørt, det er benker og bord her, og det går alltid an å fyre opp i bålpanna som står her inne. ✔ Så bygde vi den første gapahuken, med sitteplass til en hel skoleklasse. Her er det også kroker i veggene som gjør det mulig å henge opp åtte hengekøyer, og siden åpninga i mai 2019, da flere hundre overnatta her. Bygginga ble utført som et laftekurs der dugnadsdeltakerne møtte opp en eller to ganger i uka gjennom vinteren.

✔ I august 2019 etablerte vi Turboskogen for de unge. Turbo er den lille blå fjellreven som er maskoten til Barnas Turlag i turistforeninga, og han får med seg ungene ut i naturen. På Leiråsen står det en tett og spennende granskog, og her inne er det mye interessant å se. I tillegg har vi satt opp tau for å klatre og slenge seg i, liner for å balansere på, og en aubane der man suser 30 meter mellom trærne. Foran skogen står Turboportalen. Den viser vei inn til skogen, samtidig som den er et klatrestativ og skjulested i seg selv. Her kan både de minste og de store leke i lag.

✔ Vinteren 2020 bygde vi den andre gapahuken på området. Den er litt større enn den første, og har sitteplass til 25- 30 personer. Her er det oppheng for 9 hengekøyer, og denne har også vært flittig brukt av dagsbesøkende og overnattingsgjester det siste året.

✔ Høsten 2020 bygde vi ovnshuken, en uteovn med tak over. Her kan man sitte rundt ovnen og grille, eller man kan fyre opp nederst, og steke ostesmørbrød eller noe annet godt på jernplata inni ovnen. Vinteren 2020 ble den andre gapahuken bygd.

✔ Akebakken nedover jordet kjøres opp hver vinter, og egner seg utmerket for akematter, kjelker og akebrett. I høst utvida vi tilbudet her med kuler og staup, så her kan alle som våger sette utfor på ski eller kjelke.

✔ Nå er byggingen av den tredje gapa huken i gang. Dette er en moderne gapahuk tegna av DNT-Ung Trøndelag, og den skal bygges av elever ved Charlottenlund videregående skole. De utførte grunnarbeidene høsten 2020, og i vinter skal de bygge opp gapahuken på skolen. Til våren kommer de og setter opp byggesettet ved de andre to gapahukene. Da vil det være overnattingskapasitet til omtrent 30 personer fordelt på de tre gapahukene.

Skrevet av Jonny Remmereit 6. april 2021