Høst = selvbetjente hytter

Dindalshytta ligger praktfullt til i Dindalen, en av Norges fineste seterdaler.
Dindalshytta ligger praktfullt til i Dindalen, en av Norges fineste seterdaler. Foto: Jonny Remmereit

Høsten er en fantastisk tid i fjellet med et fargespill som gjør inntrykk på de fleste som elsker naturen. Alle TT- hyttene er selvbetjente turisthytter hvor man ordner med matlaging og organiserer oppholdet selv. Du kan booke en hel hytte for deg selv eller booke rom/seng.  Dette er også et rimelig og godt tilrettelagt tilbud som blant annet passer ypperlig for barnefamilier. Hyttene ligger som knutepunkter i rutenettet og danner et godt utgangspunkt for både korte turer og aktiviteter i området rundt hytta og lengre dagsturer til fjelltopper og andre turmål i nærheten. Vær obs på at det kan komme snø i høyfjellet og man kan derfor ikke ta alle toppturer lengre. Planlegg godt og velg tur etter evne. De selvbetjente hyttene er utstyrt med DNTs standardlås og kan brukes hele året.
Husk å forhåndsbooke plass her. ​​​​​​​


1) Ramsjøhytta, 775 moh.

Ramsjøhytta ligger praktfullt til ved Ramsjøen med Fongenmassivet ruvende rett imot på motsatt side av vannet. I synsranda langt mot øst ligger det mektige Sylmassivet. Den selvbetjente hytta er et bindeledd mellom det sentrale Sylanområdet og Fongen- / Roltdalstraktene i vest. I Ramsjøen kan du prøve fiskelykken.

Fongen ble landskjent som Petter Northugs favoritt-topp og treningsmål og grensefjellet er høyeste topp både i Selbu og Meråker. Ettfjellet, Tofjellet og Ramfjellet er tre fine topper som ligger på rad og rekke ikke langt fra hytta. Til Ramsjøhytta kommer du med bil eller buss via Værnes/Hell, Fv 705 til Ås i Tydal og bomvei til Skarpdalen. Fra parkeringen er det 4 km å gå til hytta.

Ramsjøhytta i Sylan ligger praktfullt til, omgitt av mektige fjell. Området rundt hytta byr på mange og varierte turmuligheter.
Ramsjøhytta i Sylan ligger praktfullt til, omgitt av mektige fjell. Området rundt hytta byr på mange og varierte turmuligheter. Foto: Geir Horndalen


2) Græslihytta, 598 moh.

Græslihytta ligger oppunder skoggrensa, høyt og fritt med vid utsikt over Tydalen og mot Hyllingen, Blåhammaren og Bringen på andre sida av lia. Græslihytta er det perfekte utgangspunktet for fine turer i de vestlige deler av Sylan. Området rundt hytta byr også på gode muligheter for å finne multer om høsten. Adkomst med bil eller buss via Værnes/Hell, Fv 705 til Græsligrenda i Tydal. Herfra er det ca 2 km å gå opp lia til hytta.

Græslihytta i Sylan.
Græslihytta i Sylan. Foto: Sveinung Tubaas


3) Kjølihytta, 1050 moh.

Kjølihytta ligger i den sørvestlige delen av rutenettet i Sylan, mot Reitan i Haltdalen og Røros i sør, med Nordpå en god dagsmarsj mot nord. Her er mange fine turmuligheter både nedover i dalen og til topper i nærheten. En tur til gamle Kjøli gruver anbefales når man tar turen hit. Sporene i terrenget er tydelig etter det lille gruvesamfunnet som lå her oppe på 1000 meters høyde.

For å komme til Kjølihytta kjører du E6 til Støren og tar Fv 30 til Ålen. Lettest adkomst fra bomvei mellom Reitan og Tydal, 4 km til hytta.

Kjølihytta ligger høyt og fritt til på 1050 moh.
Kjølihytta ligger høyt og fritt til på 1050 moh. Foto: Jonny Remmereit


4) Vassendsetra, 680 moh.

Vassend­setra er en trivelig selvbetjent tømmerhytte som ligger i det barnevennlige og varierte turområdet mellom Gjevilvasshytta og Bårdsgarden. Vassendsetra er et fint utgangspunkt for turer til topper og fine fiskevann i nærheten. Det er f.eks. fint å dra på fisketur til Hyttdalen. Håmannshytten er en lett tilgjengelig topp i nærheten og til Holbruna kan du gå en rundtur med praktfull utsikt. Okla byr på et topplatå med frihetsfølelse mens Gjevillvasskamman er for dem som liker spektakulær og luftig ryggvandring.

For å komme til Vassendsetra kjører du bil langs E6 til Oppdal, deretter Rv 70 til Festa bru der du tar av til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Herfra er det 3-4 timer å gå etter merket sti til Vassendsetra. Alternativt kan du gå 1-2 timer fra Bårdsgarden.

På vei ned til Vassendsetra.
På vei ned til Vassendsetra. Foto: Jonny Remmereit


5) Orkelsjøhytta, 1080 moh.

Orkelsjøhytta ligger i åpent fjellterreng­ på setertunet sjøsetra ved Orkelsjøen. Terrenget rundt hytta er meget barnevennlig med spennende geologi og fjellflora. Muligheter for dagstur til Stororkelhøa. Utmerket fiske i Orkelsjøen, båtutleie på setra. Til Orkelsjøhytta kommer du med tog til Oppdal eller Fagerhaug og videre til fots inn til hytta. Eventuelt med sykkel fra Oppdal. Med egen bil kjører du langs E6 til Oppdal og etter bomvei fram til hytta.

Orkelsjøhytta sett fra oven.
Orkelsjøhytta sett fra oven. Foto: Jonny Remmereit


6) Bårdsgarden, 625 moh.

Det selvbetjente kvarteret utgjør en del av hovedhuset på Bårdsgarden i Storlidalen. Fjellgården er et fint utgangspunkt for større eller mindre rundturer og toppturer i Trollheimen. Bårdsgården egner seg spesielt godt for barnefamilier der Angardsvatnet og Tovatna med fine sandstrender er lett tilgjengelige med sykkel eller barnevogn. Det er sykkelutleie på Bårdsgarden.

Ved Tovassveien vil du finne spennende jettegrytter og en tur til Vassendsetra byr på gamle fangstgroper. Går du til Kråkvasstind via Sandåtjønnbua, kan du kombinere topptur og fisketur. Du kan også gå til topps på Okla som er nærmeste nærmeste høye fjell og på Storbekkhøa, Nonshøa mm. 

For å komme til Bårdsgarden kan du ta tog til Oppdal, buss til Lønset og drosje inn til gården. Med egen bil kjører du langs E6 til Oppdal, videre etter Rv 70 til Lønset og tar av til Bårdsgarden. Det er bilvei helt fram. For mer info: www.baardsgarden.no

På tur fra Bårdsgarden mot Innerdalen.
På tur fra Bårdsgarden mot Innerdalen. Foto: Jonny Remmereit


7) Kårvatn, 210 moh.

På fjellgården Kårvatn i Todalen har man tatt imot gjester helt siden turvirksomheten i Trollheimen ble organisert fra ca. 1890. Den selvbetjente hytta på gården ligger i et flott fjellområde i Vest-Trollheimen med varierte turmuligheter, både for korte turer i nærområdet og lengre topp- og ryggturer. Til Naustådalssetra er det en lettgått rundtur via Nauståfossen. Du kan også gå elvelangs i Gammelseterdalen der det er badekulper og fossefall.

Storfjellet er en fin topp med storslått utsikt. Fra Kårvatn kan du følge merkastien til Bjøråskaret, et magisk utsiktspunkt mot Innerdalen og Innerdalsfjellene.

For toppturentusiaster byr Slangelifjellet på en flott ryggvandring på «Trollheimens tak».

Med bil kjører du til Kårvatn via Todalen, det er bilvei helt fram.

På fjellgården Kårvatn er Målarstua TTs selvbetjente hytte.
På fjellgården Kårvatn er Målarstua TTs selvbetjente hytte. Foto: Jonny Remmereit


8) Dindalshytta, 850 moh.

Dindalshytta danner det nordøstlige hjørnet i det store hytte- og rutenettet på Dovrefjell. Hytta ligger i bjørkeskogen i seterdalen opp fra Lønsetgrenda med utsikt opp mot de nordøstligste fjellene på Dovrefjellplatået. Hytta er et flott utgangspunkt for dagsturer i dette spennende fjellområdet. For å komme til Dindalshytta kjører du 20 km med bil eller buss fra Oppdal langs Rv 70 til avkjøring fra Lønset. Herfra er det helårsvei til parkering ved Blokkhus. Det er ca 5 km å gå langs traktorvei inn til hytta.

Dindalshytta på Dovrefjell.
Dindalshytta på Dovrefjell. Foto: Anne Jørgensen Bruland

9) Nedalshytta, Schulzhytta, Storerikvollen, Jøldalshytta, Trollheimshytta og Gjevilvasshytta.

Disse hyttene er betjente i påske og sommersesongen. Resten av året kan hyttene brukes som selvbetjente hytter, Gjevilvasshytta som ubetjent. Det er da avsatt en mindre del av hytteanlegget som da brukes som selvbetjent hytte med matlager og ved og du ordner deg selv på hytta. Det er ingen betjening i denne perioden av året.

Husk å forhåndsbooke plass og ta med DNT-standardnøkkel.


Skrevet av Jonny Remmereit 20. september 2021