Slik  går  du  på  trugetur

På truger tar du deg fram der du vil om vinteren.
På truger tar du deg fram der du vil om vinteren. Foto: Asgeir Våg

Tekst: Torgeir Gunleiksrud

Trugeturer en fin vinteraktivitet som gir en unik mulighet til å oppleve naturen på nært hold. Med lette og moderne truger kan du komme deg overalt, nesten uansett føre og snøforhold. Å gå med truger er enkelt å lære seg og gir variert trening for hele kroppen. Turbutikken i Sandgata 30 leier ut truger.


Trugeturer er en trygg vinteraktivitet

Har du bare middels interesse for skismøring og gruer deg til nedoverbakkene på ski? Da er truger et godt alternativ der du har «spikerfeste» overalt! Å gå med truger er lett å lære seg og er dessuten en sosial aktivitet du gjerne kan invitere andre med på.

Du trenger ikke nødvendigvis kjøpe truger for å prøve ut om dette er noe for deg. Undersøk om du kan leie truger hos din lokale avdeling i Turistforeningen. Spør gjerne om råd slik at du får truger som passer deg og ditt behov.

Du kan også delta på organiserte trugeturer sammen med erfarne turledere i regi av Turistforeningen.

Foto: Trugeturer er sosialt og artig
Foto: Tor Beisvåg

Velg truger som passer til ditt behov

Den mest tradisjonelle bruken av truger stammer fra eskimoer og nordamerikanske indianere som brukte truger på jakt i villmarka. Trugene har utviklet seg mye siden den gang, og det finnes i dag et stort antall trugetyper i handelen.

 • Moderne truger som er framstilt av aluminium og solid duk i kunststoff og litt elastikk, har gode bindinger og perfekt passform. Velg en truge med et bindingssystem som passer deg.
 • Hvis behovet er kortere turer f.eks. til og fra en hytte, kan det holde med kortere og mindre truger. l  Skal du bruke trugene mest i bratt terreng og på toppturer kan du velge truger med hel-løfter.
 • Velg truger på mellom 23 og 33 tommer avhengig av personvekt og oppakning. Husk at størrelsen på truger i forhold til kroppsvekten din avgjør hvor langt du synker ned i snøen. Sjekk varebeskrivelsen for bæreevne før du gjør ditt endelige valg. Skal du gå lenge i dyp snø og med oppakning, bør du bruke store truger.

Det er enkelt å lære seg å gå med truger

Moderne truger er svært lette å ha på beina og er dermed en aktivitet som passer for de fleste. Det er lettere enn du tror! Med truger og staver har du god kontroll både opp og ned bratte kneiker og effektive brodder under trugene gjør det trygt å gå på is og hard skare.

 • Med truger går du helt vanlig diagonalgang og bruker staver med gode trinser. Dette gjør at du får trent hele kroppen, og stavene er et fint hjelpemiddel når du skal opp eller ned bratte bakker.
 • Løft knærne og gå med bestemte skritt. Da får broddene under bindingen best feste selv når det er bratt eller glatt. Du vil fort merke hvor trygt og avslappet du kan gå med truger selv i vekslende terreng og varierende snøforhold.
 • Hold et tempo som passer til formen din. Ikke gå for fort før du har lært å kjenne hva du greier. Det er fort gjort å gå seg «tom» på truger i løs snø.

26 kjappe kurs i friluftsliv

Denne artikkelen er hentet fra denne boka og er ett av kursene du finner der. Uansett om du er nybegynner eller har erfaring med friluftsliv vil du ha glede av denne boka. Boka inneholder 26 innføringskurs i utvalgte tema som gir deg nyttige tips og råd til hvordan du kan utøve friluftsliv på en trygg og god måte. Kursene er rikt illustrert med bilder og tegninger som vil gi inspirasjon til å prøve ut nye aktiviteter.

Les mer om boka her

Slik får du en vellykket trugetur

Med truger beveger du deg fritt og trygt utenfor oppkjørte løyper. Dette gir god mulighet til å nyte naturen og observere. Det øker sjansene for å få magiske møter med dyr og fugler som har tilhold der du ferdes.

 • Planlegg hvor du skal gå på forhånd. Husk at du har mye kortere rekkevidde på truger enn på ski.
 • Velg korte staver med gode triser hvis det er mye løs snø.
 • Pakk sekken lett med det du trenger av mat og drikke og ekstra klær.
 • Ta deg god tid på turen og nyt stillheten i naturen. Vis hensyn slik at du forstyrer fugler og dyr minst mulig.
 • Ta gjerne med barna på trugetur, dette er en spennende måte å oppleve naturen på.

Skrevet av Jonny Remmereit 30. desember 2021