Slik planlegger du vinterturen i fjellet

Foto: Julie Maske/DNT

God planlegging øker sjansene for en vellykket tur og setter deg samtidig i stand til å takle det uventede. Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må du være godt forberedt. Ikke glem at det er du selv som har ansvaret for din egen sikkerhet.

Turplanlegging handler om å være godt forberedt til den turen du skal legge ut på. Dette vil gi deg en tryggere og mer innholdsrik tur. Det kanskje viktigste er at du velger en tur som passer for deg og din gruppes samlede ferdigheter. Det er derfor viktig at du skaffer deg mest mulig informasjon om det området du skal besøke. Sjekk værutsiktene på forhånd slik at du er best mulig forberedt på vær og føreforhold du vil møte underveis på turen.

BEKLEDNING

Det er en kunst å kle seg godt på tur, slik at man er passe varm under aktivitet og ikke fryser i pausene. Selv om man må ha på flere og varmere plagg om vinteren enn sommeren, så gjelder de samme prinsippene for bekledning for alle årstider. Det er luften mellom plaggene vi har på oss som isolerer. Derfor vil man stort sett oppleve to ulltrøyer utapå hverandre som varmere enn å ha på en tykk.

Oppgaven til det innerste laget er å holde kroppen varm og transportere fuktighet bort fra kroppen. Dette laget må derfor være av ull. Utenpå det første laget kan man ha ett eller flere mellomlag som sørger for at varmen ikke forsvinner ut fra kroppen, f.eks ull eller fleece. Det ytterste laget skal beskytte oss mot vind og vann.

For å kunne nyte oppholdet på hytta bør du ha med «lette inneklær». Dette kan være en tynn/lett microfiberbukse og med ett ekstra skift ullundertøy i sekken har du ett sett på tur og det andre inne på hytta. Ha gjerne med tøfler eller crocs som lette innesko. Varmejakke gir rask og effektiv varme i pauser. Denne kan tas utenpå ytterjakke i tørt vær. Ytterbekledning i vindtett bomull eller microfiber vil oftest gi bedre fukttransport enn allværsbekledning. Du må da vurdere værvarsel og eventuelt ha regntøy i sekken.

TURSEKKEN

En riktig pakket sekk skal først og fremst inneholde alt man trenger av klær (foruten det man har på kroppen) og turutstyr til den planlagte turen. En vintertursekk beregnet på hytte til hytteturer på vinteren bør være på 50-70 liter da man har med seg en del sikkerhetsutstyr som vindsekk, spade, sovepose, liggeunderlag og eventuelt søkestang.

En søkestang vil hjelpe med å vurdere om en snøskavl er stor nok til å grave seg inn i. Sender/mottakere er aktuelt på tur i terreng brattere enn 30 grader, flere må da ha med og kunne bruke utstyret. Vindsekk, tilstrekkelig varm sovepose og liggeunderlag skal alltid være med. Dette er utstyr som redder liv i fjellet.


SKIUTSTYR

I vinterfjellet er det viktig at skiene er av type fjellski og at stavene har bred trinse. Et viktig råd er også å kjenne ditt eget utstyr og vite hvordan det fungerer. Ikke dra på tur med nytt utstyr uten å ha testet det på forhånd. Detaljert pakkeliste for vinterturer finner du på tt.no.

Riktig bekledning og skiutstyr er viktig for sikkerheten på tur i vinterfjellet.
Riktig bekledning og skiutstyr er viktig for sikkerheten på tur i vinterfjellet. Foto: Sindre Thoressen Lønnes

9  NYTTIGE  TURTIPS

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass.
Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Skrevet av Asgeir Våg 2. mars 2020