Ti morsomme tips til uteaktivtet med barna

Hausten er nydeleg for familietur.
Hausten er nydeleg for familietur. Foto: Helle Andresen

Hurra høstferie! En hel uke som kan fylles med givende aktiviteter for store og små, og tilpasses logistikk og lommebøker. Her gir TT deg ti enkle tips for en lekende og aktiv ute høst.

- Det er lett å overse alle de opplagte, spennende og morsomme mulighetene naturen har å by på. Der vi voksne ser et tre, ser barna et klatrestativ. Der vi ser en rot, ser barna et skummelt troll. Det er bare fantasien og tiltakslysten som setter grenser for hva vi kan finne på i naturen. Du trenger heller ikke å dra langt for å få fine naturopplevelser med barna. Enten dere er ved kysten, i skogen eller på fjellet har naturen glede, skjønnhet, mysterier og utfordring å by på for alle!

Her gir DNT deg ti fine tips til uteaktiviteter med barna:  

1. Trolltur i skogen: Ta med kamera og se hvordan stubber, trær og tuer kan ligne troll, og påvirkes av lys og skygge. Finn masse mose og plasser på hodet. Pynt med pinner og blader, og lag trollunger, trollpappaer - og mammaer.

2. BarkebåtBoogie: Gå til en bekk, strand eller en stor vanndam, og lag barkebåter. Finn furubark, bor et hull, ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Gi båtene navn og ha seilas. Lag historier om båtene. Hvor kommer de fra og hvor skal de på eventyr? Lager bølger for båtboogie.

3. Fisketur: Enten du er ved en elv, innsjø eller ved kysten kan det være gode fiskemuligheter. Bruk fiskestang eller en god grein med snøre, krok og egnet agn, som meitemark, reker eller blåskjell. Undersøk med kjentfolk hvor fisken biter best, fra båt eller fra land. Ingen ting smaker vel bedre en aldeles fersk og nystekt sommerfisk til middag? Skitt fiske!

4. Bærtur: Matsanking er spennende, og bærtur er ekstra velsmakende og sunt, for bærene er proppfulle av gode næringsstoffer. Plukk i en kopp og spis det opp. Eller ta med noe tilbake, så flere kan få smake, og spis som dessert eller i en kake? Nå er det tid for bringebær, markjordbær og blåbær. Til høsten er det sesong for multer, tyttebær og bjørnebær. Namm!

5. Krabbetur: Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er sommeren i boks. Med blåskjell som agn, er du garantert en liten krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, litt sand, steiner, tang og annet så krabbene føler seg hjemme. Husk å helle på med friskt vann og å sende fangsten uti igjen, så de kan bli kveldens eller morgendagens krabber.

6. Besøk en ubetjent hytte: Velg din hytte på www.ut.no. Søk opp de DNT-hyttene som ligger nærmest deg, eller som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil. Gjevilvasshytta, Ivarsbu, Sæteren Gård, Åkersætra, Olalia m. fl. er spesielt godt egnet for barn. Og la barna bestemme turmiddagen. 

7. DNT-tur: DNT arrangerer familiecamper, hverdagsturer, helgeturer, kurs og mye av dette er enkelt, gratis og åpent for alle. Se www.dnt.no/aktiviteter/ Sjekk også ut tilbudet utenfor din lokale forening, det er ikke sikkert du behøver å reise så langt for å finne en fin tur med et annet turlag!


8. Turbingo: Lag et ark med bilder av ting dere kan se på turen (ulike trær og blomster, bekk, vann, hytte, turskilt, barn, voksne, ekorn, fugler osv.). Barna krysser av når de finner/ser en av tingene.

9. Vennetur: Inviter venner, familie, barnebarn, naboer m. fl. på en nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, f.eks. på ut.no. Ta med mat og drikke - og lek med ball sammen.

10. Gjør-noe-nytt-tur: Legg toppturen til et nytt sted, og kombiner med en å sykle eller gå til og fra. Padletur? Mange padleklubber leier ut kano for en time eller flere. Stas for store og små. Klatre? Klatreparker og klatrevegger for ulike nivåer finnes mange steder, eller ta noen timer og klatre inne.

Lek i naturen
Lek i naturen

Skrevet av Anne van der Wijst 1. oktober 2019