Til  fjells  med  hund

Hold alltid hunden i bånd i møte med dyr i fjellet.
Hold alltid hunden i bånd i møte med dyr i fjellet. Foto: Jonny Remmereit

Mange turgåere har med seg sin faste følgesvenn på fire bein opp i den vakre fjellheimen. Dette er noe både eier og hund verdsetter og gleden av å ha med seg sin beste venn (hunden) på tur skaper mange magiske øyeblikk. Husk å kontakte hytta for å høre om det er ledig plass til hunden før du bestiller seng.

Trondhjems Turistforenings sine hytter skal være et sted der du som er hundeeier skal kunne overnatte sammen med din firbeinte turkamerat.

Her får du nyttige tips om hva du som hundeeier skal tenke på før du legger ut på turen, utstyr du bør ha med deg og gode råd om selve oppholdet på hytta.


Forberedelser før turen

Før du legger ut på turen er det fint om du ser innom på nettsiden https://ut.no/. Der vil du finne informasjon om hyttene du skal besøke og hvilke fasciliteter de har for deg som går med hund i fjellet.

Alle våre hytter er tilrettelagt for hund og de aller fleste har hundrom som er utstyrt med hundebur. Hytter som ikke har egne hunderom har hundebur ute i vedskjulet.Det er ikke mulig å booke hunderom på TT sine nettsider, men ønsker du som hundeeier å booke en seng med hund, så gjør du følgende:

  • Kontakta hytta for å høre om det er ledig plass til hunden før du bestiller seng
  • Book enkeltseng(er) for hele reisefølget - ikke rom
  • Legger til i en kommentar at du har med deg en hund
  • Er dere et reisefølge må de andre booke for seg selv og det er ingen garanti for at hundeeier blir plassert på samme rom som resten av reisefølget.
  • Husk at det kan være flere hunder på samme rom i hvert sitt bur.

Har du spørsmål når det gjelder fascilitetene på hytta du skal besøke anbefaler vi at du kontakter hytta direkte (gjelder betjente anlegg) eller informasjonssentret vårt på 73 92 42 00 hvis det gjelder ubetjente/selvbetjente hytter.

For hundens eget beste bør du sette deg inn i forholdene på turen du skal gå og vurdere om hunden har kondisjon til å gjennomføre de etappene som er planlagt.

Har du tispe med løpetid anbefaler vi at hunden blir igjen hjemme på grunn av at hannhunder ofte da er overivrige og lager mye støy.


Utstyr du må ha med deg

Du må planlegge med den maten hunden din trenger på turen. Våre hytter har ikke hundemat til salgs.

Ta gjerne med et kjent teppe hunden ligger på hjemme. Våre hundebur har tepper, men der har det sovet mange hunder før og det vil for mange hunder oppleves tryggere med en velkjent lukt.

Potesalve og hundesokker kan være lurt å ha i sekken. Har hunden din lite pels kan også klær være nødvendig hvis været tilsier det.

Ekstra hundebånd kan være lurt å ha i sekken.


Foto: Nina Kobberrød

Under oppholdet

Når du nå ankommer hytta skal hunden alltid stå i bånd. Dette er både for din hunds egen sikkerhet og for at de andre gjestene som oppholder seg på hytteområdet skal føle seg trygge.  

Hunden har to tilholdssteder mens den er på hytta. Det er enten utendørs i bånd eller i hundeburet inne på hundrommet. Hunden skal ikke med opp i sengen med eier eller inn i fellesarealer i hytta.

Du er selv ansvarlig for å sjekke forholdene på de enkelte hyttene du besøker. På de få hyttene som ikke har egne hundrom, må hunden ligge i bur i vedskjulet.

Renhold når man forlater hundrommet er viktig. Tenk på at neste hundeeier skal få en god opplevelse av å komme til hundrommet.

Når du går mellom hyttene skal hunden være i bånd (både Trollheimen og Sylan har mye rein og sau som beiter) og husk at det er samme regler på fjellet som det er i byen i forhold til avføring på stien. Den må plukkes opp eller flyttes ut av stien.

Med dette håper vi at du som hundeeier får en fantastisk tur ut i fjellet med din bestevenn. Vi som jobber på hyttene skal gjøre vårt beste for at både du og hunden din får en så god opplevelse som mulig.

God tur!

Det er egne hundebur på hyttene.
Det er egne hundebur på hyttene. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

PS: Det er ikke mulig å delta på fellesturer med hund.