Eventyrlige  langturer  det  er  vel  verdt  å  bruke  en  ferieuke  på

På ruta mellom Trollheimshytta og Kårvatn på SignaTur Trollheimen
På ruta mellom Trollheimshytta og Kårvatn på SignaTur Trollheimen Foto: Sondre Balstad

Visste du at noen av landets ypperste langturer ligger i Trøndelag? De to ekspedisjonsturene «Norge på tvers» i Sylan og «Signatur Trollheimen» er begge på DNTs offisielle liste over landets ypperste langturer. I tillegg kan Sylan by på langturklassikeren «5 stjärnor» som er den store favoritten hos svenske fjellvandrere.


1) Norge på tvers, 7 dager

Sylan byr på en ekspedisjonsopplevelse ingen andre fjellområder i landet kan skilte med. Du kan krysse Norge på tvers langs 63º nord, helt fra fjorden i Stjørdal og ende opp ved svenskegrensen i Tydal. Den offisielle Norge på tvers-turen følger TTs merkede ruter og du overnatter på betjente og selvbetjente hytter. En krevende ekspedisjon, men du slipper å bære telt, sovepose og mat.

Til Stjørdal kan du reise du med tog via Trondheim og videre til Stjørdal/Værnes eller med fly til Værnes. Hjemreise fra Stugudal med buss til Værnes/Trondheim. Se busstabell på www.177.no

Innerdalen med Innerdalstårnet
Innerdalen med Innerdalstårnet Foto: Lasse Postmyr

2) Signatur Trollheimen, 7 dager

Blant tusser og troll i den trønderske fjellheimen er det skjult en skatt av en tur. I syv magiske dager og netter kan du vandre langt og lengre enn langt gjennom frodige skoger og lune daler, besøke ærverdige turisthytter, og få naturopplevelser for livet. 

Vi anbefaler å starte denne langturen fra Gjevilvasshytta. Med bil følger du E6 til Oppdal, så videre til Festa hvor du tar av inn til Gjevillvassdalen og parkerer ved Gjevilvasshytta. Kommer du langveis fra kan du ta tog fra Oslo eller Bodø til Oppdal. I sommersesongen går det buss til Gjevilvasshytta som korresponderer med toget fra Oslo. Du kan også ta drosje fra Oppdal til Gjevilvasshytta (pris varierer avhengig av dag og tid på døgnet, men du kan regne med at det vil koste ca. 500 NOK).


3) 5 stjärnor, 5 dager

På denne magiske turen kan du oppleve det beste av både norsk og svensk fjelltradisjon. 5-stjärnor går innom to betjente hytter på norsk side og tre «fjellstationer» som betjente hytter kalles på svensk side av grensen. Alle fem hyttene holder topp standard med god mat og fjellkomfort av ypperste slag. Turen kan starte både fra Storerikvollen og Nedalshytta, eller fra Storulvån i Sverige.

Til Nedalshytta og Storulvån er det bilvei helt fram. Til Storerikvollen er det fire trivelige kilometer å gå langs en gammel setervei. Men kommer du med offentlig transport er det enklest å starte i fra Storulvån på svensk side. Da kan man ta fly eller tog til Trondheim og tog videre til Enafors hvor det er mulig å bestille transport helt inn til Storulvån (+46 647 70 477, må bestilles innen kl. 17.00 dagen før).

Praktfull utsikt fra Bjøråskaret mot Innerdalen og Innerdalsfjellene
Praktfull utsikt fra Bjøråskaret mot Innerdalen og Innerdalsfjellene Foto: Asgeir Våg

ANDRE  ARTIKLER  DU  OGSÅ  KAN  LIKE

Skrevet av Jonny Remmereit 22. mai 2019