6  betjente  turisthytter  som  kommer til å  gi  deg opplevelser  for  livet

Storerikvollen turisthytte er av noen utpekt som en av DNTs fineste hytter.
Storerikvollen turisthytte er av noen utpekt som en av DNTs fineste hytter. Foto: Marius Dalseg Sætre

Turisthyttene i Sylan og Trollheimen er viden kjent for sin unike arkitektur og trivelige atmosfære. Hyttene åpnet 18. juni og er betjente fram til 12. september. I området rundt hyttene kan du gå fine dagsturer eller drive med aktiviteter som fisking, kanopadling, bading og mye annet.


OBS! Redusert tilbud. Vennligst sjekk gjeldende informasjon om TTs hytter og aktiviteter.
Sjekk også info fra DNT. Generell informasjon fra DNT om hytter og aktiviteter
I år må alle forhåndsbooke plass på DNT-hyttene.

Frokost på Storerikvollen.
Frokost på Storerikvollen. Foto: Geir Horndalen

1) Storerikvollen, 769 moh.

Storerikvollen ligger på en frodig setervoll, høyt og fritt i bjørkeskogbeltet med vid utsikt utover Esandsjøen og mot det mektige Sylmassivet i sør. Det åpne landskapet rundt hytta inviterer til trivelige dagsturer til nærliggende topper, f.eks. til Blåkkåkleppen som er «nærfjellet» til hytta. Remskleppen er en annen lav topp med flott utsikt.

Esandsjøen med sine flotte sandstrender lokker med et forfriskende bad på godværsdager eller til kanopadling og fiske. En barnevennlig tur til den «luftige» brua ved Djupholma anbefales. Du kan også ta en kombinert topp- og badetur til Blåhåmmårkleppen og Sandtjønna. Bustvalen-monumentet, en minnestøtte for Karolinertragedien, er også vel verdt et besøk.

For å komme til Storerikvollen må du ta buss eller kjøre bil til Ås i Tydal og videre til parkeringsplassen ved Sjursvollen. Herfra er det 4 km til fots eller med sykkel langs grusvei fram til hytta.


På betjent hytte får du:
Frokost  
Nistepakke m/varm drikke
Treretters middag
Kaffe og kake
Overnatting
Dusj
Merkede løyper
Opplevelser for livet


Trollheimshytta med Snota bak.
Trollheimshytta med Snota bak. Foto: Eskil Følstad

2) Trollheimshytta, 540 moh.

Trollheimshytta ligger veiløst til i hjertet av Trollheimen og er et knutepunkt for turer i de vestlige og mest alpine delene av dette fantastiske fjellområdet. Hytta med den karakteristiske fjellprofilen Snota ruvende bak er selve symbolet på eventyrriket Trollheimen.

Dagsturen til Snota er regnet som en av landets fineste toppturer. Trollhetta er et annet fjell som byr på spektakulær vandring på et stort topplatå med tre topper. I Svartåmoen naturreservat like ved hytta kan du oppleve gammel storfuruskog eller du kan ta en kulturhistorisk tur til Fuglsøysetra og minnesmerket ved elva.

Trollheimshytta når du ved å følge Fv 65 til Kvammen (ved kommunegrensen mellom Rindal og Surnadal) hvor det er skiltet til Trollheimshytta. Kjør bomveien til Gråsjøen. Herfra er det 16 km å gå til hytta.

Jøldalshytta i Trollheimen.
Jøldalshytta i Trollheimen. Foto: Nina Kobberrød

3) Jøldalshytta, 740 moh.

Turen inn til Jøldalshytta til fots eller på sykkel på en gammel setervei er i seg selv en flott turopplevelse. Med majestetiske fjell som Svarthetta og Geithetta i synsranda dukker Jøldalshytta opp fint beliggende ved det store og fiskerike Jølvatnet. Du kan leie kano og fiskeutstyr på hytta.

Området rundt hytta er svært familievennlig, og på nabosetra like ved er det god gammeldags seterdrift om sommeren. Til Skrikhøa kan du gå en lett topptur etter merket tursti eller du kan gå en lengre tur utenfor merket sti til Svarthetta. På Ondusfjellet kan du besøke et flyvrak fra 2. verdenskrig.  Du kan også gå tur/retur til østtoppen på Trollhetta. 

Til Jøldalshytta kommer du med tog til Berkåk og buss ”Nerskogruta” enkelte dager til Flåseter på Nerskogen. Herfra er det merket sti 12 km over fjellet til hytta. Med egen bil kan du kjøre E6 til Berkåk og Fv 700 til Grindal. Også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Følg veien mot Nerskogen og ta av ved skilting til Jøldalshytta. Følg bomvei til p-plass på Kleva. Herfra er det knapt 5 km langs grusvei fram til hytta.

Nedalshytta ligger fint til innunder Sylmassivet
Nedalshytta ligger fint til innunder Sylmassivet Foto: Jonny Remmereit

4) Nedalshytta, 785 moh.

Nedalshytta ligger som hovedinnfallsport til Sylan fra norsk side. Hytta egner seg godt for barnefamilier og andre som ønsker å bo fast og utforske de flotte dagsmulighetene i området. For toppturentusiastene er Sylmassivet et eldorado med Storsylen og Storsola som populære turmål. Det er merkede ruter til begge toppene fra Nedalshytta.

Ønsker du en kort topptur er Neaklumpen like ved hytta et godt alternativ. Lenger mot øst er Bandaklumpen et avrundet fjellmassiv med storslått utsikt mot Sylmassivet. På Nesjøen kan du prøve fiskelykken, robåt kan leies ved Nesjøen Båtutleie. En tur til badekulpene i Nordskardsfjellet eller til den 20 meter høye fossen i Ekorråa anbefales også.

Til Nedalshytta kommer du med buss fra Trondheim/Stjørdal til Stugudalen. Med bil kjører du E6 til Stjørdal og Fv 705 til Stugudalen. Herfra er det fin grusvei fram til hytta.

Gjevilvasshytta med utsikt mot Kamman og Blåhøa.
Gjevilvasshytta med utsikt mot Kamman og Blåhøa. Foto: Jonny Remmereit

5) Gjevilvasshytta, 710 moh.

Gjevillvassdalen blir gjerne omtalt som en av Norges vakreste seterdaler med sagnomsuste fjelltopper som Blåhøa, Gjevillvasskamman og Okla ruvende like ved. Oppe i lia ovenfor Gjevillvatnet ligger hytta fint til med bilvei helt fram. Hytta er godt egnet for barnefamilier.

Denne delen av Trollheimen er særlig kjent for spennende geologi og planteliv, og hytta er et fint utgangspunkt for dagsturer til ulike turmål. Tyrikvamfjellet like ved hytta er spesielt planterikt. Fra Gjevilvasshytta kan du gå etter merket sti til toppen av Blåhøa med storslått utsikt.

Okla med toppunktet Høgsnydda er et annet spennende toppturmål som byr på vidt utsyn og en herlig følelse av frihet. For de som liker spektakulære og luftige ryggvandringer er Gjevillvasskamman et godt alternativ.

For å komme til Gjevilvasshytta med bil kjører du E6 til Oppdal og tar Fv 70 til Festa bru. Her tar du til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Eller du kan ta tog til Oppdal og buss/taxi videre til hytta.

Schulzhytta ligger i hjertet av Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Dronefoto.
Schulzhytta ligger i hjertet av Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Dronefoto. Foto: Jonny Remmereit

6) Schulzhytta, 574 moh.

Schulzhytta ligger midt i hjertet av Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Dette er et av de siste store villmarksområdet i Trøndelag uten kraftutbygging og veiforbindelse. Roltdalen er en særdeles vakker og frodig seterdal omgitt av flotte fjell som Fongen, Ruten og Melshogna.

Området omtales gjerne som stedet der natur og kultur møtes og er spesielt rikt på kulturminner. Her kan du gå tur til et krigshistorisk minnesmerke, besøke en nedlagt kobbergruve eller oppleve kvernsteinsbruddene på Høgfjellet. Både Fongen og Storskarven er praktfulle fjellmassiver. Ønsker du en kortere tur er Sprøyten en nærliggende topp med fin utsikt.

Schulzhytta ligger langt fra vei og det kreves derfor en dagsmarsj for å komme inn til hytta.  Kortest adkomst er det fra Blekåa (parkering) med avkjøring fra Hyttbakken, 5 km øst fra Selbu. Alternativt kan du gå fra Bjørneggen i Meråker (nord) eller fra Græsli i Tydal (sør). Til Selbu, Meråker eller Tydal kan du ta buss eller kjøre egen bil.


ANDRE  ARTIKLER  DU  OGSÅ  KAN  LIKE:

Skrevet av Jonny Remmereit 7. juli 2021