Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Skiløpere utløstE snøskred i Trollheimen

Vi kom over dette skredet torsdag (12/4) i Grugguskaret på vei til Nonshøa i Storlidalen. Her har to skiløpere kjørt ned en rasutsatt fjellside på ca 40 graders helling. De har utløst et løssnøskred, men har klart å komme seg ut på siden av skredet. Det å sette utfor slike fjellsider er dårlig vurderingsevne med den høye skredfaren som er nå i Trollheimen. 

Enten er dette dårlige holdninger eller i beste fall mangelfull fjellkunnskap.  Det å kjøre i hellinger over 30 grader er noe vi fraråder skiløpere å gjøre på generell basis. I tillegg har nok begge skiløperne eksponert seg samtidig i fjellsida. Med de ustabile lagene som er i snøen akkurat nå er dette dumdristig skiløping, så her har skiløperne vært heldige. Det er nok bare flaks at man ikke har fått en utglidning i dypere snølag. Noe som kunne gitt et helt annet utfall.


Det er viktig å gjøre gode vurderinger og trygge valg når man drar til fjells slik det er nå og følge med på skredvarslene på varsom.no. På dette nettstedet ligger det også masse god informasjon og kunnskapsdeling som er viktig å tilegne seg om man skal drive med bratt friluftsliv på vinteren. Ta også snøprofiler for å følge med på endringene i snøen. Om litt kommer skredfaren til å avta og vi får ettlagssnø som er trygg å ferdes på. Men for all del ikke sitt inne. Det er bare å komme seg ut og nyte av vårskiturkonfektene, men velg de trygge alternativene.

God tur!

Skrevet av Jonny Remmereit 13. april 2018