Velkommen til fjells!

Foto: Jonny Remmereit

Da kan TT melde at sommersesongen i fjellet definitivt er i gang. Det er alltid spennende for TT hvordan våren er, noen ganger ligger snøen lenge, det kan være mye vann i terrenget noe som skaper utfordringer med framkommelighet og terrengslitasje. Det vanskeliggjør selvfølgelig også arbeidet med å merke stiene og frakte varer til hyttene.

I år derimot ligger vi flere uker foran «normalen.»  Vi hadde en fantastisk vinter, men når våren kom i starten av mai forsvant snøen nærmest som dugg for solen. De mest ivrige fjellvandrerne har gått både trekanten i Trollheimen og toppturer til Snota og Storsylen i flere uker allerede, og melder om tørre fine forhold.

Ansatte og frivillige i TT har de siste ukene vært opptatt av å legge til rette for dere som skal ut på tur. Arbeidet med å forsterke stiene slik at terrengslitasjen skal bli minst mulig og framkommeligheten god, er prioritert. Du som går over Trollhetta mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta vil få gleden av å passere en helt ny og flott bro over Svartåa. «Norge på tvers-vandrere» vil oppleve forbedringer på ruta mellom Prestøyhytta og Schulz, og vest for Storerikvollen. Også en del våte partier mellom Gjevilvasshytta og Jøldalshytta er på vedlikeholdsplanen i sommer. På Nesjøen og Essandsjøen mellom Storerikvollen og Nedalshytta er det i år etablert en båtrute. Det gir enda flere turmuligheter i dette området.

Også på hyttene skjer det mye. Gjevilvasshytta og Storerikvollen får nye tak, på Jøldalshytta er det etablert et hyggelig soveloft, som gjør at det blir meget gode forhold for overnattende også på de dagene det er «full hytte.» Mange av hyttene får en ansiktsløfting i form av beising og maling. Ungdomsgruppa har for eksempel vært både på Orkelsjøhytta og Dindalshytta og gjort en flott jobb der. Brannsikring er et viktig område, og på Gjevilvasshytta og Jøldalshytta er det i år bygd brannskiller som gjør en trygg hytte enda tryggere hvis det verste skulle skje. Det viktigste i den forbindelse er selvsagt det forebyggende arbeidet, og betjeningen på hyttene legger stor vekt på brannsikkerhet, og holder jevnlige øvelser.

Turmulighetene i Midt-Norge er mange. Det kan være vanskelig å finne «din tur.» Vi har forsøkt å gjøre dette litt lettere ved å sette sammen de fineste turene og presentere dem slik at du lettere finner det du er ute etter. På nettsidene har vi laget ulike kategorier som utgangspunkt når du skal finne din tur. Det kan være barnas favoritter, hytte til hytteturer, toppturer, fjellferier/langturer og hytteturer der du kan gå dagsturer med en av hyttene som base.

Du kan gå disse turene på eget initiativ hvis du føler at du har den nødvendige erfaringen. TT har også mange kurs som gir deg trening og kunnskap til å mestre fjellet. Våre fellesturer er også et meget godt alternativ hvis du ønsker tryggheten det gir å være sammen med en erfaren turleder.  Det er også ganske hyggelig og spennende å gå en tur sammen med andre og bli kjent med nye personer. Mange har knyttet kontakt på fellesturene og fått nye turkamerater for livet.

Jeg håper dette gjør at du finner fram til turen som blir et av årets høydepunkter.

Skrevet av Frode Støre Bergrem 21. juni 2018