DNT vinterturlederkurs - nordisk og fjellsport

Kurs

Fra dato
18. januar 2018 kl. 08:00
Til dato
18. mars 2018
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Turlederkurs, Topptur, Fjellsport, Vinterturlederkurs, Nordisk
Arrangører
TT Fjellsportgruppa, Trondhjems Turistforening
Turområde
Dovrefjell, Sylan / Bealjehkh, Trollheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Her er kurset der du blir DNT vinterturleder og samtidig kan få erfaring med å planlegge og gjennomføre turer i bratt/alpint terreng med toppturutstyr. Du kan velge et tradisjonelt vinterturlederkurs (nordisk) eller en brattere retning (fjellsport).

Kurset gir deg kompetansen til å lede hyttebaserte skiturer i vinterfjellet slik den er beskrevet av DNT her dnt.no/turleder Du får altså trening i bl.a. turplanlegging, løypevalg/sporlegging, orientering i krevende terreng og whiteout/mørke, hvordan unngå og/eller ferdes trygt i skredutsatt terreng, overnatting i snø og ikke minst hvordan du kan lede turer under vekslende forhold i vinterfjellet.

 

Organisering

Teori-/planleggingskvelder (det er mulig å koble seg opp til disse på Skype el.l. for deltakere som ikke bor i nærheten av Trondheim)

 • Torsdag 18. januar. Bli kjent, klargjøring av læringsmål og roller, HMS, turplanlegging.

 • Mandag 22. januar. Erfaringsutveksling etter første helg, underveisevalueringer.

 

Første helg, 19. til 21. januar. Hovedtema: grunnleggende om ferdsel i vinterfjellet.

Sted velges ut fra snøforhold, fortrinnsvis Sylan, Trollheimen, Dovre.

Felles kurshelg for alle på fjellski med vekt på valg og bruk av utstyr, turplanlegging, orientering, overnatting i snø og turledelse. Det blir trolig én overnatting ute og én på hytte, men teltovernatting kan også være aktuelt.

 

Andre helg, 8. til 11. februar. NF skredkurs.

Sted velges ut fra snøforhold, fortrinnsvis Sylan, Trollheimen, Dovre.

NF skredkurs alpin/nordisk ut fra hvilken variant du velger å gå etter malen for NF grunnkurs, skred alpin/nordisk fjellsportforum.no/arrangor/kursmaler

NF, grunnkurs, skred, nordisk har normalt varighet fra fredag kveld og ut helga, men her får du én dag ekstra med oppstart torsdag kveld.

Hvis du har NF grunnkurs, skred fra før eller ønsker å ta dette et annet sted før siste helg kan du søke om fritak for denne helga. Kursprisen er den samme om du deltar her eller ikke.

 

Tredje helg, 16. til 18. mars. Hovedtema: turledelse under krevende forhold i vinterfjellet. (Kvalifiseringshelg.)

Sted velges ut fra snøforhold, fortrinnsvis Sylan, Trollheimen, Dovre. Mens helg én og to arrangeres felles med noe ulikt innhold på helg to, legges helg tre trolig på to ulike steder for at begge gruppene skal kunne velge det terrenget som gir de riktige utfordringene til sin tur.

Her settes kunnskap og erfaringer sammen til å planlegge og lede en krevende tur i tilpasset terreng ut fra retningen du har valgt (nordisk/fjellsport). Overnatting blir trolig på hytter, men overnatting ute er alltid en mulighet på skitur i vinterfjellet. Den nordiske retningen vil i hovedsak gå i oversiktlig terreng (ATES) mens fjellsportretningen i større grad også vil gå i utfordrende terreng (ATES).

 

Utstyr

Som for skitur i høyfjellet med overnatting ute. Alle må ha skredpakke (sender/mottaker, spade og søkestang). Første helg går på fjellski. Andre og tredje helg velges fjellski/toppturutstyr ut fra retning/terreng.

 

Opptakskrav

 • Gjennomført kursmodul 1 og 2 (ambassadør- og grunnleggende turlederkurs)

 • Godkjent kursmodul 3, sommerturlederkurset

 • Gode kunnskaper om orientering og om ferdsel i høyfjellet vinterstid

 • Erfaring fra turer over flere dager i høyfjellet

 • Erfaring som turleder sommerstid

 • Medlemskap i DNT

Les mer om kurset og opptaket på dnt.no/turleder

 

Pris

Kurset koster kr 2.500,-, reise, kost og losji kommer i tillegg. Aktive turledere i TT/TTF kan søke refusjon av kursavgiften.

 

Kursledere

Aktuelle kursledere er

 • Håvard Engen, DNT vintertur- og kursleder og NF skredinstruktør, nordisk
 • Sturla Sandvei, DNT vintertur- og kursleder
 • Ola Ose Pedersen, DNT vintertur- og kursleder.

 

Søknad og kvalifisering

Skriv en kortfattet søknad på dette skjemaet og send til eva.austvik@tt.no innen 18. desember 2017. Vi trenger ikke å vite om alt du har gjort av turer, få med de som viser erfaringen/nivået ditt. Angi i søknaden om du vil gå på nordisk retning med fjellski eller fjellsportsretningen med fjellski og toppturutstyr. Etter søknadsfristen får du et raskt svar om du er tatt opp og nærmere informasjon om oppgaver, litteratur du må lese osv.

Deltakerne blir ved kursslutt vurdert med bestått/ikke bestått kurs. DNT har én kursmal for vinterturlederkurset og alle får den samme DNT-godkjenningen ved bestått kurs uavhengig av retning valgt. Kursleder kan lage et tilpasset, uoffisielt kursbevis for de som har gått fjellsportretningen ved behov.

 

Nærmere informasjon

Håvard Engen ang. innhold, kvalifisering osv. havard@DenSjuendeBolgen.no tlf 48 044 088

Eva Austvik ang. av- og påmelding, betaling osv. eva.austvik@tt.no tlf 73 92 42 00

 

 

DNT vinterturlederkurs - nordisk og fjellsport

Her er kurset der du blir DNT vinterturleder og samtidig kan få erfaring med å planlegge og gjennomføre turer i bratt/alpint terreng med toppturutstyr. Du kan velge et tradisjonelt vinterturlederkurs ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

 • Håvard Engen