Temahistorisk kveldstur

Fellestur

Dato
24. mai kl. 17:30 - 20:30
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Tematur
Arrangør
Trondhjems Turistforening
Turområde
Trondheimsmarka (se kart)
Dette arrangementet er over!

«Dramaet på Hasetkammen i Malvikmarka under 2.verdenskrig».

Under de 5 tunge og mørke okkupasjonsårene, 1940-45, var Norge hærtatt av Nazi Tyskland. Norge fikk raskt en viktig plass militær strategisk i det «Tredje Rike» og spesielt Trondheim og Trøndelag ble tungt befestet. En storstilt utbygging av Ubåt baser, bunkere, flyplasser og tungt skyts både mot luft og sjømål, brakker og annen militær installasjon kom i gang helt fra besettelsen var et faktum og til maidagene i 1945. Hele Trondheimsfjorden var mer eller mindre å betrakte som en marinebase og i perioder var alle de største og viktigste tyske krigsskipene her. Trondheim og Trondheimsområdet var også spesielt viktig som trafikk knutepunkt både for jernbane, sjø og lufttransport.

Motstandsbevegelsen ble tross store offer sterkt utbygget i de 5 årene og radiostasjonene rundt Trondheimsfjorden var spesielt viktige for å rapportere all tysk bevegelse på fjorden og ellers all annen militær aktivitet. Det ble hevdet etter frigjøring av engelskmennene at etter Handelsflåten var SIS (Special Intelligence Service) agentenes virksomhet kanskje Norges viktigste bidrag til den allierte seier.

Kodede meldinger ble fortløpende sendt til London via disse radiostasjonene. Det var forbundet med største risiko å betjene disse og Okkupasjonsmakten viste ingen nåde om noen ble tatt. Det vanket stort sett dødsstraff for telegrafistene og deres hjelpere.

En av disse viktige SIS radiostasjonene, med kodenavnet «Dag», lå på Hasetkammen i Malvikmarka. Her utspant det seg et drama høsten 1944.

Vi følger Pilgrimsleden (Romboleden) eller den såkalte «Kjerkvegen» mot Hasetkammen over Storkjølen. Stien opp til toppen, hvor radiostasjonen «Dag» lå, tar av fra Pilgrimsleden og vi når toppen på 308 moh etter et greit terreng. Godt fottøy bør man ha da vi skal følge både vei og sti.

Oppmøte: P-plass Leistadkrysset ved nye E6, se kartet for detaljer. Derfra samkjøring til fotturens start ved Skjenstad Sø (Sørøst).

Tidspunkt: kl.17.30

Kart: Turkart og Gatekart Malvik Kommune 1:25000 og/eller Malvik og Haukås statsallmenning, Hønstad, Kuset og Øydalsaunet stasskoger 1:35.000 Gratiskart utgitt av Trondheimsregionens Friluftsråd.

Turen varer ca 2,5-3 timer og er ikke krevende, men ta med godt fottøy, sitteunderlag og noe varme klær.

 

Temahistorisk kveldstur

«Dramaet på Hasetkammen i Malvikmarka under 2.verdenskrig». Under de 5 tunge og mørke okkupasjonsårene, 1940-45, var Norge hærtatt av Nazi Tyskland. Norge fikk raskt en viktig plass militær strategisk i ...

Kontaktinformasjon:

  • Eva Austvik
  • Tlf. 73924200
  • E-post: tt@dnt.no