Temahistorisk kveldstur - 75 år siden frigjøringen

Fellestur

Dato
26. august kl. 17:30 - 21:00
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Tematur
Arrangør
Trondhjems Turistforening
Turområde
Trondheimsmarka (se kart)
Dette arrangementet er over!

"Nordblitz" Trondheims mest hemmelige og intakte tyske kommandobunker fra 2.verdenskrig. - Krigsminner i Østbyen (TT har fått tillatelse fra Forsvarsbygg til å gå inn i bunkeren!)

I de tyske planene for angrepet på Norge 9.april 1940, "Operasjon Weserübung", var Trondheim og Trøndelag utpekt til å bli et svært viktig baseområde. Spesielt den tyske Kriegsmarinen fant byen og Trondheimsfjorden som et naturlig opplagsområde for sin høysjøflåte med store krigsskip og ubåter. Her ble det bygget ut verkstedkapasiteter og store ubåt bunkere (Dora I og II). I Gaulosen ble det planlagt store skipsdokker og ubåt bunkere skulle bygges inne i Øyfjellet. Det ble her som på Lade og Ørlandet bygget flyplass. En ny by, "Neu-Drontheim", skulle romme ca 250 000 innbyggere i Gaulosen.

På Charlottenlund lå hovedkvarteret for "Admiral der norwegischen Nordküste". Nordblitz-anlegget med kommandobunkeren sentralt var et sambands og etterretningsanlegg som var svært viktig for den tyske krigføringen.

OPPMØTE: Parkeringsplassen ved Leangen Gård (ved Ladestien) kl. 17:30. Samme avkjøring som Equinor.

VARIGHET OG DISTANSE: 3-3,5 timer og ca 5-6 km.

Vi starter ved Leangen gård og følger Ladestien der Dora III var planlagt, via de tyske offisers boligene ved Sjøvegen, forbi området hvor det var mange fangeleirer og opp til Nordblitz-anlegget på Charlottenlund. På hjemveien besøker vi den russiske - serbiske minnesteinen og videre opp til det store tyske luftvernbatteriet på St.Hans haugen. 

Ta med ettermiddagskaffen, hodelykt/lykt og sitteunderlag. Det blir orienteringer underveis og spesielt om Nordblitz-anlegget hvor vi raster.

Påmelding: Grunnet koronasituasjonen har vi innført en rekke smittevernstiltak. Påmelding til alle våre organiserte turer er en av disse. Denne turen har i utgangspunktet 20 plasser, og det er ikke anledning å være med på turen uten å være påmeldt.  Smittevernstiltakene kan leses i sin helhet her

 

Temahistorisk kveldstur - 75 år siden frigjøringen

"Nordblitz" Trondheims mest hemmelige og intakte tyske kommandobunker fra 2.verdenskrig. - Krigsminner i Østbyen (TT har fått tillatelse fra Forsvarsbygg til å gå inn i bunkeren!) I de tyske planene ...

Kontaktinformasjon:

  • Eva Austvik
  • Tlf. 73924200
  • E-post: tt@dnt.no