NF Grunnkurs skred, alpint

Kurs

Fra dato
16. januar kl. 19:30
Til dato
19. januar kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Skredkurs, Skred, Snøskred, Grunnkursskred
Arrangører
TT Fjellsportgruppa, Trondhjems Turistforening
Turområde
Trollheimen (se kart)
Turkode
43001
Dette arrangementet er over!

Dette 3-dagers skredkurset skal gi deltakerne en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen, slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd i skredterreng blir en naturlig del av kurset. Kurset gir en innføring i kameratredning ved snøskred. Kurset er rettet mot toppturinteresserte. Vi tar forbehold om at kurset kan flyttes til Storlidalen, Oppdal dersom snø- og værforholdene skulle forverres frem til kurset.

Målgruppe:

 • Toppturgåere som har solid skiutstyr: telemarkutstyr eller randoneeski (evt splitboard se lenger ned). 
 • Deltagerne må ha gode skiferdigheter- dvs du må kunne ta deg ned terreng opp mot 30 grader.  
 • Deltakerne må ha grunnferdigheter i vinterfriluftsliv når det gjelder bruk av ski, bekledning, mat og drikke og orientering om vinteren.
 • Maks. 12 deltakere

Kurset gjennomføres i sin helhet med utgangspunkt i den selvbetjente hytta på Kårvatn i Todalen med oppmøte torsdag 16.januar kl 1930.  Det blir både teorigjennomgang og praktisk innføring gjennom turer i området. Instruktører for kurset vil være Magnus Irgens og Henrik Halvorsen. Begge har solid erfaring fra skikjøring i alpint terreng og er sertifiserte skredinstruktører gjennom Norsk fjellsportforums utdanning. I tillegg er Markus Johnsen Aase med som aspirant på kurset. Praktiske øvelser blir avholdt i nærområdet til Kårvatn fredag, lørdag og søndag.

Utstyrsliste:

 • Deltakerne MÅ ha kjøreski, dvs. toppturski type Randonee eller telemark (Merk: splitboard kan vurderes individuelt etter nærmere avtale)
 • Gode vinterklær for opphold utendørs
 • Kompass (gjerne speilkompass med helningsmåler hvis du har)
 • Vindsekk
 • Toppturski
 • Skifeller
 • Skistaver
 • Matpakke og termos (lunsj ute både på fredag, lørdag og søndag)
 • Spade
 • Søkestang
 • Skredsøker
 • Grunnleggende førstehjelpsutstyr
 • Sovepose for overnatting på Kårvatn
 • Turkart: Nordeca Trollheimen Nord og Sør (2016) eventuelt kun Norgesserien  kart 10084 Surnadal (2014) alle i målestokk 1:50 000, eventuelt Cappelens Kart CK 43 Trollheimen-Dovre  2019. Dette er det beste kartet for Kårvatn

Formål:

Deltakerne skal gjennom kurset oppnå en grunnleggende forståelse av snøskred, skredfare, gruppedynamikk, vurdering av terreng og andre forhold som påvirker skredfaren samt veivalg i skredfarlig terreng. Deltakerne skal få en innføring i metoder for å undersøke snødekke og stabilitet. Kurset skal også gi innføring i kameratredning ved snøskred. Werner Munthers 3x3 filtermetode er grunnleggende metodikk på kurset. Kurset retter seg mot vurdering av skredfare ved lagdelt vintersnø, men er begrenset til utfordrende terreng etter NVEs modell for terrengklassifisering. Dette betyr at terrenget generelt er slakere enn 30 grader, men med enkeltheng  over 30 grader. Kurset vil ta utgangspunkt i de aktuelle skredvarslene for region Trollheimen og gå igjennom dets oppbygning og hvordan du skal bruke det. Det forventes likevel at deltakerne følger med på værutvikling og skredvarselet fra varsom.no både i dagene før og under kurset. Du må ha nødvendige skiferdigheter til å kunne ta deg ned heng på opp mot 30 grader på en sikker måte. Dersom du ikke beherskerer dette anbefaler vi deg å ta NF grunnkurs skred nordisk i stedet.

Mat:

Alle må ta med egen brødmat for hele oppholdet. Alle må ha spist før kursoppstart torsdag kveld. Middag fredag og lørdagkveld på Kårvatn er inkludert i prisen. Deltakerne må påregne å bidra til matlagingen. Søndag spiser vi middag på Skei sammen samtidig som vi evaluerer kurset.

Transport:

Egen transport. Kjørelag blir satt opp etter påmelding. Frammøte på Kårvatn torsdag 16.januar kl 19:30.

Påmelding:

Påmeldingsfrist: 5.januar. NB! Avmelding etter 5.januar vil bli fakturert 100%. Medlemmer av TTF vil bli prioritert dersom det blir venteliste på kurset.

Kursavgift:

1650,- for medlemmer av TTF og 1900,- for ikke-medlemmer.

Utgifter til kurslitteratur, overnatting og transport må deltagerne dekke selv. Sender/mottaker, søkestang og spade kan leies rimelig på TT-kontoret i Sandgata.

Ved påmelding ønsker vi gjerne å høre kort om bakgrunnen til deltagerne med tanke på tidligere erfaring med bruk av skredsøker og hvorvidt deltagerne anser at de har tilstrekkelige skiferdigheter til å kunne ta seg ned opp til 30 grader bratt terreng eller ikke, samt hva deltagerne ønsker ut av kurset. En undersøkelse blir sendt ut etter påmelding der vi ber deltakerne svare på disse spørsmålene.

Kursledere/instruktører:

Magnus Irgens og Henrik Halvorsen. Ved spørsmål om kurset kan Magnus (416 89 462) kontaktes.

Program:

Et mer detaljert program vil bli sendt ut til deltagerne i god tid før kurset. Det kan komme endringer ift det som er skissert nedenfor. Deltakelse på hele kurset kreves for å få godkjent kurs i hht. DNT Fjellsports skredinstruktørstige. Hovedtrekkene ser imidlertid slik ut:

Torsdag 16.januar kl. 19:30-22  Kårvatn

Oppmøte på Kårvatn selvbetjente hytte. Innkvartering samt presentasjon av deltakere og forventninger. Praktisk informasjon. Generelt om skred og skredvurdering.

Inne: Presentasjonsrunde med mål og forventninger. Gjennomgang av programmet. Innføring i grunnleggende teori om skred.

 Fredag 17.januar

Inne: Kameratredning (teori) og gjennomgang/innføring i bruk av skredsøker

Ute: Uteøkt m. bruk av skredsøker, kontinuerlig skredvurdering, måling av bratthet, stabilitetstester og kameratredning.

Veivalg, bevegelsesmønster, kompiskjøring, stabilitetstester blir også tatt opp.

 Inne 2: Innføring i ulike turplanleggingsverktøy, bruk av skredvarsel o.l. Innføring i risikoreduksjon og 3x3 filtermetoden. Planlegging av morgendagens tur.

18:00 Fellesmiddag

Lørdag 18.januar

Ute: Gjennomføring av turen planlagt dagen i forveien. Repetisjon av 3x3. Turdeltakerne skal gjennomføre veivalg både på vei opp og ned. Repetisjon av terrengvurderinger. Identifisering av terrengfeller. Vurdering av snødekke.

Inne: Gjennomgang av dagens erfaringer. Stemte dagens skredvarsel, hva slags informasjon har vi samlet inn? Hva var som forventet, hva var ikke det? Får dette betydning for planlegging og gjennomføring av turen på søndag? Menneskelig faktor, teori og diskusjon.

18.00: Fellesmiddag

19.00-20.00: Turplanlegging for dag 3 med vekt på gruppeproseser –menneskelig faktor. Introduksjon til risikoreduksjon.

Søndag 19.januar

- Utvask av hytte og betaling, ferdig før programstart.

Ute: Avmarsj kl 09:00.  Praksis: gjennomføring av turen deltagerne planla kvelden i forveien med fokus på 3x3 der deltagerne i størst mulig grad styrer selv og bruker alt de har lært, Hovedfokus er gruppedynamikk og menneskelig faktor.

Oppsummering og evaluering over middag på Skei på tilbaketuren.

Litteratur:

 • Brattlien, Kjetil - Den lille snøskredboka, Fri Flyt Forlag (2017).
 • Nes, Christer Lundberg - Skikompis, Fri Flyt Forlag (2018).
 • Landrø, Markus - Skredfare, Fri Flyt Forlag (2007).

Nyttige lenker:

NF Grunnkurs skred, alpint

Dette 3-dagers skredkurset skal gi deltakerne en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen, ...

Kontaktinformasjon: